İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM'deki grup toplantısında, yeni yasama yılında da her zaman olduğu gibi doğru bildiklerinden şaşmayacaklarını, "milleti yalandan, dolandan, talandan koruyacaklarını, devleti de satıp savanlardan kollayacaklarını" söyledi.

Meral Akşener, iktidar için artık yolun sonunun gözüktüğünü, çünkü mızrağın artık çuvala sığmadığını, 3Y'yi yok etme vaadiyle iktidara gelen Erdoğan'ın yoksulluğu yöneten, yasakları normalleştiren, yolsuzluğun da üstünü örten yönetim anlayışının artık gün gibi önlerinde durduğunu ileri sürdü.

Sayıştay denetim raporlarına değinen Akşener, "AK Parti hükümeti ve ucube sistemi, sağ olsun bu seneki raporlarda da yolsuzluk ve israf hız kesmemiş. Sarayda sefa sürenler eğlenmeye tam gaz devam etmiş." ifadesini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetim raporuna göre, Ankara'da kullanılmak üzere tahsis edilen bazı araçların yıl içinde Çeşme, Altınoluk, Akçay, Abant ve Mersin gibi yerlerden yakıt aldığını belirten Akşener, şunları kaydetti:

"Belli ki bu arkadaşlar millete hizmet yerine, kafalarına estikçe devletin kendilerine Ankara için tahsis ettiği arabalarıyla tatil beldelerine gitmekte bir sakınca görmemişler. Şu devlet insanlığına bakar mısınız? Mesela; Sayıştay'ın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı denetleme raporuna göre bu fevkalade başarılı bakanlığımız, Avrasya Tüneli geçişlerinde kur hesabını yanlış yapmış. Üstelik sadece kur hesabını değil, geçiş garantisini de yanlış hesaplamış. Hal böyle olunca tünelden garanti edilen 25 milyon araç yerine, yalnızca 12 milyon araç geçmiş. Ama bu pek bir düşünceli arkadaşlar, ihale sahibi şirkete ayıp olmasın diye, 494,2 milyon lira geçiş garantisi ödemesi yapmış. Şu üstün yönetim becerisine bakar mısınız?

Eğer doğru bir hesaplama yapılsaydı garanti ödemesi 456.3 milyon lirada kalacaktı. Ama bakanlık, şirketin kasasına 37.9 milyon lira fazladan ödeme yapmayı tercih etmiş. Yani, beceriksizliğin faturası yine milletimize kesilmiş. Yani milletimizin vergileri yine bir şirketin kasasını doldurmak için harcanmış. Peki, milletimizin cebinden çıkan milyonlarca lirayı haksız ve hukuksuz bir biçimde yediren Bakanlığın, Sayıştay raporuna cevabı ne olmuş biliyor musunuz? 'Bunlar yalan'. Tweet bu kadar. Evet, yanlış duymadınız. Verdikleri cevap, sadece bu kadar."

Sayıştay raporlarından örnekler veren Akşener, Karayolları Genel Müdürlüğünün, toplam maliyetini bin 588 lira olarak hesapladığı bir işe 8 milyon 646 bin lira ödediğini aktardı.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani asgari ücretin yarısı kadar hesapladıkları işe 3 milyon asgari ücret ödemişler. Bunları incelerken midem bulandı. Durun daha bitmedi. Yine Karayolları Genel Müdürlüğü, pazarlık usulüyle yaptığı bir ihalede birim fiyatı 7 lira 94 kuruş olan muhafaza borusunu tam 300 katı bedel ödeyerek 2 bin 239 liraya satın almış. İşte size EYT'lilere, 3600 ek gösterge bekleyenlere, esnafa, çiftçiye, işsiz gence gelince 'kaynak yok' diyenlerin, kaynaklarımızı nereye akıttığının cevabı. İşte size zengin Türkiye'yi, fakirliğe mahkum eden bu zihniyetin ibretlik fotoğrafı.

Sayın Erdoğan, bu atadığın bürokratlar sence kimi örnek alıyorlar? Cevabını ben vereyim. İsraf ve yolsuzluk batağına batmış bu bürokratların, ilham kaynağı bizzat sensin. Çünkü balık baştan kokar. Sayıştay raporlarına göre, geçen sene bir günde tam 7,9 milyon lira, senede ise 2,8 milyar lira harcamışsın. 6 yıl içindeki harcamalarını da 10 katına çıkarmışsın. İsrafın büyüklüğüne bakar mısınız? Sayın Erdoğan; bu öyle bir israf ki şayet israfın dibini böylesine sıyırmasaydın, şayet itibardan değil ama bari keyfinden birazcık tasarruf edebilseydin, şayet harcamalarını 10 katına değil de bari 5 katına çıkarsaydın ne olurdu biliyor musun? Bugün barınma sıkıntısı çeken hiçbir öğrencimiz olmazdı. Üretmeyi bırakan çiftçilerimiz olmazdı. Pandemide açıkta bıraktığın için iflas eden esnaflarımız olmazdı."

- "Yapılan tünellere, köprülere değil plansızlığa, haksızlığa karşıyız"

Akşener, yapılan tünellere, köprülere, yollara değil plansızlığa, haksızlığa, beceriksizliğe karşı olduklarını, milletin parasının millete hizmet olarak dönmesine değil, "yandaşını kayıran, bu ahlaksızlığa" karşı olduklarını dile getirdi.

"Hesap verebilirliğin yerini biat etmenin, liyakatin yerini vasatlığın, devlet terbiyesinin yerini ciddiyetsizliğin aldığı bu ucube sistem, ülkemizin içinde bulunduğu tüm problemlerin esas sebebidir." ifadesini kullanan Akşener, şöyle devam etti:

"Bu durumun, bir diğer örneğini Merkez Bankası'nın son kararlarında gördük. Biliyorsunuz, partili cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte Merkez Bankası başkanlarının görev ve sorumluluklarına bir güncelleme geldi. O da, Sayın Erdoğan'ı memnun etmek. Merkez Bankası'nın son faiz indirimi kararıyla 8 Eylül'de 8,30 seviyesindeki dolar 8,90'a kadar yükseldi. Bu 60 kuruşluk artışla birlikte ithal ettiğimiz malların maliyeti yüzde 7 yükselirken, dış borç stokumuz 270 milyar lira kısa vadeli borcumuz da 101,2 milyar lira arttı.

Ama şimdiden söyleyeyim bu artışların sorumlusu Merkez Bankası Başkanı değildir. Çünkü kendisi, aynı çöp öğütür gibi bürokrat öğüten bu sistemin son kullanma tarihi yaklaşan bir bürokratından fazlası değildir. Bu maliyetlerin esas sorumlusu Türk devletini ucube bir sisteme hapseden, Türkiye ekonomisini akıl dışı teorilerine kurban eden ve her olaydan elini yıkayıp çıkmasıyla bilinen Sayın Erdoğan'ın ta kendisidir. Nitekim, eminim ki bu olaydan da elini yıkayıp çıkmak için Merkez Bankası Başkanı'nı yakın zamanda harcayacaktır. O nedenle buradan Sayın Başkan'a, sonradan açıkta kalmaması için şimdiden iş aramaya başlamasını tavsiye ediyorum."

Türkiye'nin, Erdoğan ve arkadaşlarının elinde "psikiyatrik bir iktidar anlayışıyla" yönetildiğini ileri süren Akşener, "Memlekete akıl hastanesi, milletimize de akıl hastası muamelesi yapılıyor. Adeta Guguk Kuşu filmini yaşıyor gibiyiz. Sayın Erdoğan Hemşire Ratched, bakanları zorba hasta bakıcılar, partili cumhurbaşkanlığı sistemi de milletimize giydirilen deli gömleği. Gömleğin içinde her geçen gün daha da bunalıyoruz. Ama hemşire Erdoğan ve ekibi oralı bile değil. Kıpırdayanın kafasına vuruyorlar. Ne zaman birileri bu gömleğe itiraz etse hemşire Erdoğan ve hasta bakıcılarının etmediği hakaret, yapmadığı kötülük kalmıyor." diye konuştu.

Her hafta, toplumun bir kesiminin terörist ilan edildiğini öne süre Akşener, çiftçilerin, esnafın, üreticilerin, zaten bayağıdır iktidarın terör listesinde olduğunu, yakın zamanda marketlerin bu kategoriye alındığını, geçen hafta barınamayan öğrencileri terörist ilan edildiğini, dün itibariyle de kebapçıların terörist olduğunu savundu.