Akıllı telefon pazarının geçmişine baktığımızda pek çok farklı isim olduğunu görüyoruz. Pek çok marka, sektördeki rekabete ayak uyduramayınca kabuğuna çekilmek zorunda kalmıştı. Fakat Güney Kore’nin en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Samsung’un en başından beri pazardan çekilmek gibi bir niyeti olmadı.

Uzun bir süredir Apple ile rekabet halinde olan Güney Koreli şirket, tüm olumsuzluklara rağmen sektördeki liderliğini sordurdu. Tam artık Samsung’u kimse geçemez derken ortaya Huawei çıktı.

Huawei iddialı modelleri ile müşteri kitlesini hızla genişletiyordu. Lakin karşısına ABD merkezli büyük bir engel çıktı. Çinli üretici buna rağmen geçtiğimiz çeyrekte büyük bir sürprize imza atarak en çok akıllı telefon satan şirket unvanını ele geçirdi.

Huawei bu başarısını şüphesiz koronavirüs salgınına borçlu diyebiliriz. Çünkü salgının Avrupa’da hızla yayılması Samsung’un satışlarının dibe vurmasına neden oldu. 2020’nin ikinci çeyreğinde Çin’de hayat normale dönmeye başlarken Avrupa’da ise tam tersi bir durum söz konusu oldu.

Doğal olarak bu aralıkta Huawei’nin satışları artarken, Samsung’un satışları ise düştü. Lakin önümüzdeki çeyrekte hayatın normalleşmesi ile birlikte Samsung satışları tekrardan artacaktır.

Muhtemelen Güney Koreli üretici 2020’nin genelini yine ilk sırada bitirecektir. Lakin önümüzdeki yıllar Çinli üreticiler zirveyi ciddi anlamda zorlayabilirler.