Görevlerinden kendi istekleriyle çekilmiş olan akademik personel, boş kadro bulunması ve girecekleri sınıfın niteliklerini taşımaları kaydıyla, 657 sayılı Kanuna tabi kurumlarda Devlet memuriyetine girebilmektedirler.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesinde yer alan “657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.” şeklindeki hükümden hareketle, akademik personel olarak görev yapmış olanların sınav şartı aranmadan açıktan atama suretiyle memuriyete alınması mümkün olabilmektedir.

Akademik personelin memuriyete geçişinde hizmet süresi şartı

Görevinden kendi isteği ile çekilmiş olan akademik personelin, boş kadro bulunması ve girecekleri sınıfın niteliklerini taşımaları şartıyla, 657 sayılı Kanuna tabi kurumlarda durumlarına uygun memuriyet kadrolarına atanabilmelerine imkan tanınırken, eski statülerindeki hizmet sürelerinin en az veya en çok ne kadar olması gerekeceği konusunda herhangi belirleme yapılmamıştır.

Öte yandan, 28/07/2009 tarih ve 27302 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Seri No’lu Kamu Personeli Genel Tebliğinde “Diğer Personel Kanunlarına Tabi Olanların Devlet Memurluğuna Alınmaları” ile ilgili hususlar belirlenirken, diğer personel kanunlarına tabi olanların devlet memuriyetine alınabilmesi için eski statülerinde en az iki yıl çalışmış olmaları şartı aranmıştır.

Ancak, Tebliğin “en az iki yıl görev yapma” şartı arayan düzenlemesinin yürütülmesi Danıştay 12.Dairesinin 10/02/2012 tarihli ve E:2010/8348 sayılı kararıyla durdurulmuş ve 24/05/2013 tarih ve 28656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “4 Seri No’lu Kamu Personeli Genel Tebliği” 1 Seri No’lu Kamu Personeli Genel Tebliğini yürürlükten kaldırırken, diğer personel kanunlarına tabi olanların Devlet memurluğuna alınmalarına ilişkin herhangi bir özel şart da aramamıştır.

Bu itibarla, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi olarak personelden kendi istekleriyle görevlerinden çekilmiş olanların, boş kadro bulunması ve girecekleri sınıfın niteliklerini taşımaları kaydıyla, eski görevlerinde ne kadar bulunduklarına bakılmaksızın 657 sayılı Kanuna tabi kurumlardaki memuriyet kadrolarına, sınav şartı aranmaksızın ve atamayı yapacak kurumun takdiri ile atanmaları mümkündür.

Yani akademik personelin memuriyet kadrolarına geçişinde, eski görevlerinde en az 2 yıl bulunmuş olma şartı aranmamaktadır.

Konuyla ilgili DPB görüş yazısı...

ÖZET: İki yıllık hizmet süresini doldurmayan araştırma görevlisinin memur kadrosuna naklen atanıp atanamayacağı hk. (28/02/2014-867)

Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak istihdam edilen … ’nin iki yıllık hizmet süresi dolmadan 657 sayılı Kanun hükümleri kapsamında Üniversitenizdeki memur kadrosuna naklen atanıp atanamayacağına ilişkin görüş talep ilgi yazı incelenmiştir.

657 sayılı Kanunun “Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri” başlıklı 74 üncü maddesinde “Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.

Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.

Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.

13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir.” hükmü yer almakta olup, söz konusu maddenin son fıkrası araştırma görevlisi olarak istihdam edilen personelin memur kadrolarına naklen atanmasına imkan sağlamaktadır.

Diğer taraftan, 28/07/2009 tarihli ve 27302 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Personeli Genel Tebliği’nin (Devlet Memurluğuna Alınma) (Seri No:1) 6 ncı maddesinin “Öğretim Görevlileri, Okutmanlar ve Öğretim Yardımcılarının Devlet Memurluğuna Alınmaları” başlıklı (B) fıkrasında; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 31 inci maddesine göre istihdam edilen öğretim görevlileri, 32 nci maddesine göre istihdam edilen okutmanlar ve 33 ile 50 nci maddelerine göre istihdam edilen araştırma görevlileri, uzmanlar, çeviriciler ile görev süreleri sona erenlerin Devlet memuru olabilmek için en az iki yıl süreyle görev yapmış olmaları şartı düzenlenmekteydi. Fakat; Tebliğin 6/B maddesinde yer alan “en az iki yıl görev yapma” şartına açılan dava sonrası Danıştay Onikinci Dairesi’nin 10/02/2012 tarihli, E:2010/8348 sayılı kararında, 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesinde yeniden memuriyete atanmada dava konusu Tebliğde yer alan süre şartının aranmadığı, 657 sayılı Kanunun öngörmediği bu kısıtlayıcı şartın Tebliğ hükmü ile getirilmesinde yasaya ve hukuka uyarlık bulunmadığını gerekçe göstererek en az iki yıl görev yapmış olma şartının yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

24/05/2013 tarihli ve 28656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Personeli Genel Tebliği (Seri No:4) ile Kamu Personeli Genel Tebliği (Devlet Memurluğuna Alınma) (Seri No:1) yürürlükten kaldırılmış olup,  diğer personel kanunlarına tabi olanların Devlet memurluğuna alınmalarına ilişkin herhangi bir özel şarta yer verilmemiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde adı geçen şahsın 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi kapsamında iki yıl şartı olmadan Üniversitenize naklen atanmasının mümkün olduğu değerlendirilmektedir.