Bugüne kadar yüzlerce anket yapan ancak hiçbirini kamuoyuna açıklamayan Adil Gür, konuştu. İzmir'de 4-5 ilçenin el değiştireceğini, İstanbul'da son dakika sürprizi olabileceğini ve kritik önemdeki 3 ilçeyi açıkladı. "İstanbul'un kaderini Kürtler Ankara'nın kaderini ülkücüler belirleyecek" diyen Adil Gür, çarpıcı bilgiler verdi. İşte anlattıkları:

İstanbul'da seçimleri Cumhur ittifakı adayı Binali Yıldırım'ın rahat bir şekilde alacağı düşünülüyordu. Ancak son düzlükte tablo bambaşka çıktı. A&G Araştırma Şirketi'nin Genel Müdürü ünlü anketçi Adil Gür, kararsızları işaret ederek 'Şayet bunlar sandığa gitmezse İstanbul'da İmamoğlunun kazanması benim için sürpriz olmaz" dedi.

İstanbul'da son olarak 5306 hanede yüzyüze anket yaptıklarını açıklayan Adil Gür, elde edilen verilerle ilgili şunları söyledi:

-"Gördük ki Sayın Binali Yıldırım bir adım önde görünse dahi, 24 hazirandaki seçmen tahminlerine baktığımızda AK Parti ve MHP'ye oy verenlerin bir bölümünün acaba bir sarıkart göstersem mi diye düşünüyor. CHP, HDP ve İYi partiye oy veren seçmenler ise kararlı. Ama AK Partiye oy verenler içinde küçük bir bölümü acaba sandığa gitmesem mi, sarı kart mı göstersem diye düşünüyor. Şayet bunlar sandığa gitmezse İstanbul'da İmamoğlu'nun kazanması benim için sürpriz olmaz.

-İstanbul'da 5306 hanede yüzyüze görüşme yöntemi ile bir kamuoyu araştırması yaptık. Gördük ki Sayın Binali Yıldırım bir adım önde görünse dahi, 24 Haziran'da AK Parti ve MHP'ye oy verenlerin bir bölümünün acaba bir sarıkart göstersem mi diye düşündüğü ortaya çıktı. CHP, HDP ve İYi partiye oy veren seçmenler ise kararlı. Ama AK Partiye oy verenler içinde küçük bir bölümü acaba sandığa gitmesem mi, sarı kart mı göstersem diye düşünüyor. Şayet bunlar sandığa gitmezse İstanbul'da İmamoğlu'nun kazanması benim için sürpriz olmaz.

-İstanbul dünyanın en büyük Kürt şehri. Yüzde 22 ile yüzde 24 arasında Kürt kökenli seçmenler var. Eskiden AK Partiye oy veren muhafazakar Kürt seçmenlerin bir bölümünde kırgınlık bir bölümünde bekle gör politikası var. İstanbul'da seçimin kaderini geçmişte AK Parti'ye oy veren muhafazakar Kürt seçmenler belirleyecek.

İstanbul'un kaderini, Esenyurt, Küçükçekmece ve Üsküdar gibi ilçeler belirleyecek. Bu ilçeleri alan İstanbul'u kazanır, bu kadar net söylüyorum. Sarıyer, Kartal ve Avcılar el değiştirecek diye söyleniyor. Ben bunların söylentiden ibaret olduğunu düşünüyorum. Yaptığım araştırmalarda CHP'den AK Parti'ye geçecek ilçe görmüyorum.

İstanbul'un kaderini Kürtler Ankara'nın kaderini ülkücüler belirleyecek. Ankara bu seçimin en çok konuşulan, en çok tartışılan kenti. Adaylar belirlendiği andan itibaren Mansur Yavaş hep öndeydi. Ankara'da HDP'nin çok etkisi İstanbul'un yüzde 2'si civarında. HDP'ye oy veren seçmenler kendi adayları dışında, yüzde 80'i - yüzde 90'ı millet ittifakının adayı kimse ona oy verecekler. Adayın şahsiyetine kimliğine değil bu oylar. Bu seçimlerde adaylar yerine aidiyet duygusu içinde oy veriyoruz.

Pazar günü Mansur Yavaş kazanacak

-Ankara'da seçim takvimi boyuncu tüm araştırmalarda CHP adayı hep birinci olarak çıkıyor. Bir ara yüzde 1-2'lere kadar fark düştü. Sonra malum tartışmalar senet iddiaları oldu, bu tip söylemler katkı sunmaktan daha çok cumhur ittifakının oyuna zarar verdi. Ankara'da pazar günü akşam kuvvetle muhtemeldir ki millet ittifakı adayı Mansur Yavaş kazanmaya çok yakın görünüyor. Ben puan farkını 5-6 civarında görüyorum.

İl genel meclisinde sürpriz

-Ankara'da büyükşehiri millet ittifakı adayı kazansa da meclisi cumhur ittifakının kazanacağını öngörüyorum. Meclisin çalışmasında böyle bir sonuç çıkarsa demokrasinin kuralları içinde sorun olmaz. Büyükşehir meclisi o şehre hizmet etmek isteyenlerin biraraya geldiği bir karar organı. Verilen kararlar siyasi değil o şehre hizmet etmekle ilgili.

Kaynak: İnternethaber.com