657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri gereği, Devlet memurunun;

-Yıllık izne hak kazanabilmesi için 1 yıllık hizmet süresinin dolması gerekir.

-Hizmet süresinin 1 yıldan fazla ve 11 yıldan az olduğu dönemlerde, yıllık izin hakkı 20 gün olur.

-Hizmet süresinin 10 yıldan fazla olduğu dönemlerde, yıllık izin hakkı 30 gün olur.

Aday memurun yıllık izne hak kazanma zamanı

Devlet memuriyetine girenlerden aday memur statüsünde olanlar, 1 yıllık hizmet süresini tamamladıkları tarihi izleyen gün itibariyle yıllık izin kullanma hakkına sahip olurlar.

Öte yandan, aday memurun yıllık izin kullanma hakkı elde etmesinin, adaylık durumunun devam edip etmemesiyle herhangi bir ilgisinin olmaması nedeniyle, aday memur iken yıllık izin kullanılması mümkün olabilmektedir.

Bu itibarla, 1 yıllık hizmet süresinin tamamlandığı tarihi izleyen gün hangi takvim yılına isabet ediyorsa, aday memur o takvim yılına ilişkin 20 gün süreli yıllık izin hakkı kazanır. Aday memurun daha önceki takvim yılına/yıllarına ilişkin yıllık izin hakkı ise söz konusu olmaz. İzlen takvim yılının izin hakkına ise yıllık izne hak kazanma tarihini izleyen 1 Ocak tarihi hak kazanılır. 

Yıllık izin kullanma hakkına kavuşan aday memur, izni hak ettiği takvim yılına ait iznin tamamını veya bir kısmını,  izni hak ettiği takvim yılında veya izleyen takvim yılında kullanabilir.

Aday memurun yıllık izin hakkı elde etmesinde dikkate alınan hizmetler

Aday memurun yıllık izne hak kazanabilmesi için gerekli olan 1 yıllık hizmet süresinin hesabına;

-Hangi statüde olursa olsun, kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin tamamı dahil edilir.

-Kamu kurum ve kuruluşlarında geçmemiş olsa dahi, hizmet sürelerinin Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen kısımlarının tamamı dahil edilir.

Bu nedenle, kamu kurum ve kuruluşlarında herhangi bir statüde geçirilen hizmet süreleri ile askerlikte ya da kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilecek özel sektör hizmeti toplamı 1 yıldan fazla iken Devlet memuriyetine aday statüsünde girenler, göreve başladıkları tarih itibariyle de yıllık izin hakkına sahip olabilirler.