Memurların merak ettiği birçok soru vardır. Memurlar tarafından merak edilen sorulardan biri de aday memur istifa ederse geri dönebilir mi? sorusudur. Biz de istifa eden ve işine geri dönmek isteyen aday memurların merak ettiği soruyu cevapladık.

ADAY MEMUR İSTİFA EDERSE GERİ DÖNEBİLİR Mİ?

Özel sektör çalışanları gibi, kamu çalışanları da istifa edebilir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre, istifa eden aday memur göreve geri dönebilir. İstifa eden aday memurun göreve geri dönebilmesi için ise Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan belli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. İstifa eden memur 2 kereden fazla istifa etmişse yeniden memurluğa dönme hakkını kaybeder. Memuriyette de istifa edilme durumunda, özel sektördeki ihbar süresi gibi belirli bir dönem işe devam etme zorunluluğu vardır. İstifa eden memur yerine bir aya kadar kimse gelmezse ve yerine bir vekil atanmazsa kişi, üstüne haber vermek kaydı ile görevini bırakmasına izin verilir. Memurken bir mazeret belirtmeden işe gitmeyenler de istifa etmiş sayılır.

ADAY MEMUR İSTİFA EDERSE BEKLEME SÜRESİ NE KADAR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 97. maddesinin 1. fıkrasının a bendine göre, devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memuriyetten çekilebilir. Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır ve yeniden memur olarak atanması için 6 ay beklemesi gerekir.

Öte yandan, aday memurluk süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenler ile aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların ilişiklerinin kesileceği belirtilmektedir. Bu şekilde ilişikleri kesilen aday memurlar 3 yıl süresince devlet memuru olarak tekrar atanamazlar.