Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in de aralarında olduğu dört kurum yetkilisine ABD Dışişleri Bakanlığı, Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında "Rusya ile kurulan ilişkiler" nedeniyle uygulanacak olan yaptırımların yarın yürürlüğe gireceğine ilişkin açıklama da bulundu.

Türkiye'nin S-400 sistemini satın alması “kabul edilemez”

Türkiye'nin S-400 sistemini satın almasını 'kabul edilemez' olarak niteleyen bakanlık, yaptırımların 7 Nisan itibarıyla devreye gireceğini vurguladı. Açıklamada, yaptırımın gerekçesi olarak Savunma Sanayii Başkanlığı'nın, Rusya hükümeti ve istihbarat kurumlarıyla gerçekleştirilen işlemleri gösterildi.

Hedefte Savunma Sanayii Başkanlığı ve dört yetkili var

2020’nin Aralık ayında ABD, Rusya'dan S-400 sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye CAATSA yasası kapsamında yaptırım uygulanacağını açıklamıştı. Açıklanan yaptırımlar kurum olarak Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile SSB Başkanı İsmail Demir, SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz'e yönelik. SSB'ye ABD ile tüm ihracat izinleri, yetkilendirmeleri, kredileri yasaklanmış, listeye alınan SSB yetkililerinin de ABD'deki mal varlıkları dondurularak vize kısıtlamaları getirilmişti.

ABD Ankara Büyükelçisi yaptırım sinyalini şubatta vermişti

Yaptırımların devreye alınacağıyla ilgili sinyali, şubat ayı başında gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield vermişti. Satterfield, S-400 konusunda ABD'nin tutumunda bir değişiklik olmadığını söylerken, "Ocak ayı sonunda yürürlüğe giren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, CAATSA yaptırımlarının kaldırılması için Türkiye'nin S-400'e sahip olmamasını şart koşuyor. Bu yeni ve daha katı bir yasal zorunluluk, fakat bu bir ABD yasası" ifadelerini kullanmıştı.