Afganistan'da sadece kendi çıkarlarını gözetip işi bitince ülkeden çekilen ABD yine ortalığı yangın çevirdi. Nedim Şener konuyla ilgili kaleme aldığı yazısında önemli değerlendimelerde bulundu.

Nedim Şener, "Amerika tarafından gönderilen on binlerce TIR dolusu silah, yüz milyonlarca dolar para ile ayakta kalacağını zanneden KCK/PKK/YPG, bölgenin tarihine, sosyolojisine, coğrafyasına karşı durulmayacağını anlayacak ama onlar için çok geç olacak." ifadelerini kullanarak ABD'nin sadece kendi çıkarına çalıştığını dile getirdi.

Sözlerine devam eden Şener, "Ne demek istediğimi Amerikalı siyasetçi Henry Kissinger’a da atfedilen şu sözle bitireyim: “Amerika’nın kalıcı dostları, düşmanları yoktur; sadece menfaatleri vardır." ifadelerini kullandı. 

İşte Nedim Şener'in o yazısı: 

Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD), 2006 yılı nisan ayında 3. Fikir Platformu toplantısı çerçevesinde bir toplantı düzenledi. 

Katılımcılardan birisi de Malatyalı gazeteci Hrant Dink’ti. 19 Ocak 2007’de katledilmesinden 8 ay önce yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Geçmişte İngilizlerin, Fransızların, Rusların, Almanların şu topraklar üzerinde oynamış oldukları rol neyse bugün de aynen tekrarlanıyor. Geçmişte Ermeni halkı onlara güvendi.
Kendilerini Osmanlı zulmünden kurtaracak sandılar ama yanıldılar. Çünkü onlar geldiler, kendi işlerini, hesaplarını yaptılar, çekip gittiler ve burada kardeşi kardeş ile kan içerisinde bıraktılar. Ve bugün Kürtlerin yaşadığı aynı budur.

Bugün Amerika geldi, Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti oluşturmak üzere. Kürt kardeşlerimiz için orası bir çekim alanı oldu. Ne oldu, bir başka şey mi oldu? Bir ümit mi oldu? Bu çok tehlikeli bir gidiş.

Amerika bu, gelir, kendi hesabını yapar, işine bakar, işi bittiğinde de çeker gider. Ondan sonra insanları burada kendi didişmesi içinde bırakır.”

‘SEÇİLMİŞ’ HÜKÜMETİ DEVİREN SİLAHLI ÖRGÜT

O gün yaşananlar ve bugünkü gelişmeler Hrant Dink’in analizinin tarihsel olarak son derece doğru bir tespit olduğunu gösteriyor. Dünyanın gözü önünde Afganistan’da yaşananlar Hrant Dink’in analizini doğruluyor.

“Amerika bu, gelir hesabını yapar, işine bakar, işi bittiğinde de çekip gider, sonra da insanları burada kendi didişmesi içinde bırakır.”

Taliban isimli örgüt, “örgüt” diyorum çünkü ne bir ulus ve millet bilinci var ne tarihsel kökeni, Afganistan yönetimini ele geçirdi. Beğenin beğenmeyin seçimle iş başına gelmiş Afganistan devletinin yönetimine ikinci kez aynı silahlı örgüt tarafından el konuldu. Kendi anlayışına göre ürettiği bir şeriat, zora, silaha, infazlara, yasaklara dayalı bir yönetim anlayışından başka ellerinde bir şey yok.

Bu yüzden, yüz binlerce insan ülkeden kaçmaya çalışıyor. Yalnızca, Amerika ya da diğer Batılı ülkeler adına çalışmış Afganlar değil, sıradan insanlar da yeni doğmuş bebeklerini beton blokların, çelik tellerin üzerinden atarak ilk buldukları uçakla canını kurtarmaya uğraşıyor. Kabinde yer bulamayanlar uçakların tekerleklerine sarılıp canından oluyor.

İşte tüm bunlar, Amerika’nın hesabı yüzünden. O hesabına bakıyor, işi bitince çekip gidiyor. Arkada bıraktığı enkaza dönüp bakmıyor bile.

AMERİKA’NIN KULLANDIĞI TERÖR ÖRGÜTÜ: KCK/PKK/YPG

Amerika’nın bu tutumu, ona taşeronluk yapan örgütlere, herkese ders olmalı. Özellikle, Suriye’de Amerika’nın desteğiyle ayakta kalmaya çalışan KCK/PKK/YPG terör örgütüne ve onun Türkiye’deki siyasi ortakları ile işbirlikçilerine.

Amerika, Suriye topraklarında da asla kazanamayacağı bir emperyalist paylaşım savaşına girişti. Bahanesi yine “terörle mücadele” idi. Bunun için bir başka terör örgütü KCK/PKK/YPG’ye destek veriyor.

Bir “örgüt” eliyle Suriye topraklarında devlet kuracağını zannediyor.

Bir örgüt olan “Taliban” nasıl Afganistan’da bir devlet kuramazsa bir başka terör örgütü olan KCK/PKK/YPG’de başarılı olamaz.

Evet, baskı, korku ve silaha dayalı bir “yönetim” inşa edebilirler ama bu geçicidir ve sonu mutlaka yıkımdır.

Nitekim, arkasındaki güç Amerika, Hrant Dink’in deyimiyle, “hesabını yapıp”, “İşi bittiğinde”, mutlaka çekip gider.

Sonrasını merak edenler Afganistan’daki gelişmeleri iyi izlesin. 20 yılda 1 trilyon dolar harcadığı ve desteklediği Afganistan hükümeti arkasından desteğini çekip, “terör örgütü” dediği Taliban ile başka bir hesabın içine girdiğini gördük.

Amerika bu hesabı olmadan hiçbir adım atmaz.

AMERİKA AFGANİSTAN’A NEDEN GİRDİYSE ONUN İÇİN ÇEKİLDİ

Bugün “Afganistan’da yenildiği için çekildi” diyenlerin yanıldığını yakında göreceğiz. Çünkü, Amerika, 1979 yılında Sovyet işgaline karşı Afganistan’a neden geldiyse, bugün de aynı nedenle çekiliyor. Hedefinde yine Rusya vardı.

Arzu ettiği, düşman gördüğü Rusya, başta Çin, İran ve Pakistan’ın tam orta noktasında, Asya’nın ortasında bir kaostu. Çekilme kararı ile bunu elde etti. Acele etmeyin, yakında iç savaş başladığında ne demek istediğim daha iyi anlaşılacak.

“Amerika’nın imajı” diyenler olacaktır, Amerika burada işini imajla değil operasyonla hallediyor. Herkes onun imajını konuşurken, o Taliban ile çoktan iş tutmaya başladı bile. Bunu her iki tarafta açıklıyor zaten.

AMERİKA GİDER HAİNLER İHANETİN BEDELİNİ ÖDER

Amerika tarafından gönderilen on binlerce TIR dolusu silah, yüz milyonlarca dolar para ile ayakta kalacağını zanneden KCK/PKK/YPG, bölgenin tarihine, sosyolojisine, coğrafyasına karşı durulmayacağını anlayacak ama onlar için çok geç olacak.

Ne demek istediğimi Amerikalı siyasetçi Henry Kissinger’a da atfedilen şu sözle bitireyim: “Amerika’nın kalıcı dostları, düşmanları yoktur; sadece menfaatleri vardır.” 

Amerika bu; hesabını yapar, işi bitince de çeker gider, hainler de ihanetlerin bedelini öder.