ABD SEÇİMLERİNE DAİR KRİTİK BİLGİLER

ABD seçimlerinde 50 eyalet bulunmakta... Bir eyalette kim en çok ay alırsa, o eyaletteki tüm delegeleri o almaktadır. Başkan seçilebilmek için toplamda 270 ve üstü delege sayısına ulaşmak gerekmektedir. 42 eyalette, hangi başkana oy verileceği öngörülmekte iken, 8 eyalet seçim sonuçları kestirilememektedir. Bu 8 eyalet kritik önemde olup, şu şekildedir: Arizona, Florida, Georgia, Michigan, Minnesota, North Carolina, Pensilvanya, Wisconsin.

TSİ 17.15 Biden kritik eyaletlerden biri olan Michigan'da öne geçti.

TSİ 11.46 | Trump'ın Yüksek Mahkeme çağrısına Biden'dan cevap geldi

Trump, seçimlerde büyük yolsuzluklardan şüphelendiklerini belirterek, gerektiği takdirde seçimleri Yüksek Mahkeme'ye taşıyabileceklerini ifade etmişti. Yüksek Mahkeme'ye çağrı yapan Trump, "Oy vermeleri durdurmalarını istiyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Trump'ın bu sözlerine Biden cephesinden cevap geldi. Biden'ın avukat ordusu oy sayımının durdurulması durumunda harekete geçmeye hazır olduklarını açıkladı.

TSİ 11:00 | Biden, hanesine 3 delege daha kazandırdı

ABD başkanlık seçimlerinde yarış tüm süratiyle devam ederken, Maine eyaletinde ipi göğüsleyen ismin Demokrat aday Joe Biden olduğu açıklandı. Maine seçimi kazanan Biden, hanesine 3 delege daha kazandırdı.

TSİ 10.53 Arizona'da zafer Biden'ın oldu

ABD medyası, Arizona eyaletinde Demokratların adayı Joe Biden'ın seçimi kazandığını duyurdu. Biden, böylelikle 11 seçici kurul delegesi daha kazandı. Dört yıl önceki seçimlerde, bu eyaleti Donald Trump kazanmıştı.

TSİ 10.30 Trump: Seçimleri kazandık

Seçim sonuçları kesinleşmeden kamaraların karşısına geçen ABD Başkanı Donald Trump, "Açıkça bu seçimleri kazandık" dedi. Bu gece aldıkları seçim sonuçlarının harika olduğunu belirten Trump, beklemedikleri eyaletler olan Florida, Ohio, Teksas'ta bile kazandıklarını söyledi. Seçimlerde "ciddi usulsüzlük" yapıldığını savunan Trump, kullanılan oyların sayımının durdurulmasını istediklerini ve gerekirse seçimleri Yüksek Mahkeme'ye götüreceklerini ifade etti.

TSİ 10.00 Ülke genelinde oy verme işlemleri sona erdi

ABD'de oyların sayımı sürerken, bütün seçim merkezlerinde oy verme işlemleri TSİ 09.00'da sona erdi. Son olarak Alaska'ya bağlı Aleut Adalarında sandıklar kapandı. Öncesinde de Alaska, Hawaii ve ülkenin batı kıyılarında oy verme işlemleri sona ermişti. ABD'deki bölgelerin farklı zaman dilimlerinde olması nedeniyle sandıklar da farklı saatlerde kapanıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle birçok seçmen oyunu mektupla kullanmış veya seçim merkezlerinde önceden oyunu vermişti.

TSİ 09.37 Nebraska'da Trump dört delege kazandı

Fox News televizyonu Nebraska eyaletinde Başkan Donald Trump'ın dört, Demokratların adayı Joe Biden'ın ise bir seçici kurul delegesi kazandığını duyurdu.

TSİ 09.36 Şimdiye kadar Biden 224, Trump 213 delege kazandı

Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden arasındaki Beyaz Saray yarışını kimin önde tamamlayacağı henüz açıklığa kavuşmadı. ABD medyasının tahminlerine göre, Trump aralarında Florida ve Teksas gibi kilit eyaletlerin de bulunduğu 23 eyalette seçimleri önde tamamlayara 213 seçici kurul delegesi kazandı. Demokratların adayı Biden ise aralarında New York ve Kaliforniya'nın bulunduğu 18 eyalette seçimleri kazandı. Biden'in elde ettiği delege sayısı ise 224 oldu. Alaska, Arizona, Georgio, Maine, Michigan, Nevada, Kuzey Carolina, Pennsylvania ve Wisconsin henüz sonuçların belli olmadığı eyaletler.

TSİ 09.12 Trump Teksas'ta kazandı

Başkan Donald Trump, başkanlık seçimlerinde önem taşıyan eyaletlerden Teksas'ta seçimi kazandı. Haber ajansı Associated Press'in sayılan ilk oylar ve seçmenlere yaptığı ankete göre Trump Teksas'ta 38 seçici kurul üyesi kazanmış oldu. Trump'ın Teksas'ta seçimi kazanması bekleniyordu.

TSİ 08.58 Biden: Sonucun ne olacağı konusunda iyimserim

Demokratların adayı Joe Biden, kilit eyaletlerden olan Florida'yı kaybetmiş olmasına rağmen seçimi kazanacağına inandığını söyledi. Delaware eyaletinin Wilmington kentinde yaptığı konuşmada, "Bu seçimi kazanma yolunda olduğumuza inanıyorum" dedi. Seçmenlerine "Kazanacağımıza güvenin" diye seslenen Biden, sabırlı olma çağrısında bulundu. Başkan Donald Trump ile kendisi arasındaki yarışın sonucunun belirlenmesinin biraz zaman alacağını belirten Biden, her oy sayılana kadar seçimin sona ermeyeceğine işaret etti. Biden, "Ben veya Donald Trump, kimin seçimi kazandığını henüz söyleyemez. Bu Amerikan vatandaşlarının kararıdır. Ama sonuçların ne olacağı konusunda iyimserim" dedi.

TSİ 08.50 Trump: Seçimi çalmaya çalışıyorlar

ABD Başkanı Donald Trump, oy sayımı devam ederken Twitter hesabından yaptığı açıklamada Demokratları "seçimi çalmakla" suçladı. Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Biz büyüğüz ama onlar seçimi çalmaya çalışıyorlar. Buna hiçbir zaman izin vermeyeceğiz. Sandıkların kapanmasının ardından oy vermek mümkün değil!" ifadelerini kullandı. Twitter ise Trump'ın mesajıyla ilgili olarak "yanıltıcı" uyarısında bulundu.

Associated Press'in (AP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Trump, Güney Carolina'da 9, Oklahoma'da 7, Tennessee'de 11, Alabama'da 9, Mississippi'de 6, West Virginia'da 5, Kentucky'de 8, Tennessee ve Indiana'da 11'er, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Wyoming ve Nebraska'da 3'er, Louisiana'da 8, Arkansas'ta 6, Kansas'ta 6, Missouri'de 10 ve Utah'da 6 delegeyi hanesine yazdırdı.

Öte yandan Demokrat aday Biden, Vermont'ta 3, Illinois'te 20, Virginia'da 13, New Jersey'de 14, Delaware'de 3, Massachusetts'te 11, Maryland'da 10, New York'ta 29, Colorado'da 9, Connecticut'ta 7, Washington DC'de de 3, Washington'da 12, New Hampshire ve Rhode Island'da 4'er, New Mexico'da 5, Oregon'da 7 ve California'da 55 delegeyi aldı.

Çıkan sonuçlara göre Trump, seçim öncesi anketlerinin aksine bir çok eyalette öngörülenden fazla delege aldı.

ABD'de sonuçlar bugün netleşmeyebilir. Sayımın yarın sabaha kadar devam edebileceği belirtiliyor.