28 Ekim tatil mi? 28 Ekim yarım gün mü? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatilinde 4 gün tatil var mı sorusuna arama motorlarında yanıt aranıyor. Vatandaşlar 28 Ekim tarihinde tatil olup olmadığını merak ediyor. Bilindiği üzere 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi tatil olarak kutlanıyor.

28 EKİM YARIM GÜN MÜ?

Resmi Gazete'de yer alan bilgilere göre; 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.

CUMHURİYET BAYRAMI KAÇ GÜN TATİL?

Cumhuriyet'in ilanı sonrası milli bayram ilan edilen 29 Ekim 1925 yılından bugüne resmi tatil olarak kutlanıyor.

28 Ekim'den başlayarak tatil kabul edilen 29 Ekim nedeniyle bir buçuk gün tatil yapılmış oluyor.

CUMHURİYET BAYRAMI NASIL İLAN EDİLDİ?

Cumhuriyet ilan edildiğinde 29 Ekim günü bayram ilan edilmemişti. 29 Ekim gecesi ve 30 Ekim günündeki şenliklerin halk tarafından kendiliğinden organize edilmesi ertesi yıl, 26 Ekim 1924 tarihli 986 numaralı kararname ile Cumhuriyet'in ilanının 101 pare top atılarak ve planlanacak özel bir programla kutlanmaya başlandı. 1924 yılında yapılan kutlamalar, daha sonra yapılacak olan Cumhuriyet'in ilanı kutlamalarının başlangıcı oldu.

2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerildi ve bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelendi, 18 Nisan'da da karara bağlandı. 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edildi.

628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, Cumhuriyet'in milli bir bayram olarak kutlanması resmi bir hüküm haline geldi. Cumhuriyetin ilan edildiği gün, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde resmî bir bayram olarak kutlanmaya başladı.

Hükümet 27 Mayıs 1935'te milli bayramlar hakkında yeni bir düzenleme yaparak ülkede kutlanan bayramları ve içeriklerini yeniden belirledi. Meşrutiyet'in ilan günü olan Hürriyet Bayramı ile Saltanatın kaldırılış günü olan Hâkimiyet Bayramı milli bayramlar arasından kaldırıldı ve kutlanmasına son verildi. Cumhuriyet'in ilan edildiği gün 29 Ekim "ulusal bayram" olarak ilan edildi ve devlet adına yalnız o gün tören yapılması karara bağlandı.