Bugün, 4 milyon memur ve 2 milyondan fazla emeklinin 2022 ve 2023'teki zam oranlarını belirleyen toplu sözleşme, hükûmet ile yetkili konfederasyon Memur-Sen arasında imzalandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) web sitesinde 2021 Temmuz için Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinin (Yİ-ÜFE) yıllık %44,92 olarak açıklandığı bir ortamda; Memur-Sen, 2 yıl için toplamda %38’lik teklifle yola çıktı. Bugün ise %26’lık bir artışa imza atıldı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2017 yılındaki toplu sözleşme sürecinde: “Elimize kalemi veriyor ama içine mürekkebi koymuyor. Dolayısıyla bu teklifin kalemi verdiği gibi mürekkebi de içine koyması gerektiği açık.” demiş; ardından literatüre buçukluk zam olarak geçen yarım puanlık artışla 2018 için yüzde 4+3.5, 2019 için yüzde 4+5’lik zamma imza atmış; kalemin mürekkebi de yarım puanlık artışla dolmuştu.

Aradan tam tamına 4 yıl, 2 sözleşme dönemi geçti. Dört yılın getirdiği tecrübeyle; 1 puanlık artışla mutabakat sağlandı. Bu kez, elimize verilen kalemin mürekkebi taşıyor olmalı ki Ali Yalçın twiterdan “Toplu Sözleşmede Bütçeden Hakkımızı, Refahtan Payımızı Aldık.” paylaşımı yaptı. Paylaştığı twitteki tabloya göre; 1/4 öğretmenin bundan tam iki yıl sonra, 2023’ün Ağustos ayında eline 7.760 TL maaş geçecek.

Yine Ali Yalçın’ın sendikası Memur-Sen’in, iki hafta önce açıkladığı rakamlara göre; 2021 Ağustos ayında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 8.135 TL.

Alınacak zamlarla, bundan 2 yıl sonra bile şimdiki yoksulluk sınırı olan 8.135 TL’nin altında kalacak olan bir memur; hangi bütçeden hakkını, hangi refahtan payını almış oluyor? Ali Yalçın, bunu da bir açıklayıversin zahmet olmazsa…

İddialar doğruysa eğer; seyyanen zam almak dururken, "Toplu Sözleşme Aidatı" 400 TL’ye çıkarılmış. Sendika refah payının ya da olası bir seyyanen zammın da üye sayısı %1’in altında olan sendikalara verilmemesi gibi antidemokratik bir maddenin altına imza atılmış. Umarız bu iddialar doğru değildir. Aksi takdirde Ali Yalçın’ın algısını da olgusunu da yerle yeksan eder.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 seçimleri öncesinde söz verdiği, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in de bu dönemde çözülecek dediği; 3600 ek gösterge konusu, Meclis’te kanunla düzenleneceğinden bu toplu sözleşmede bağıtlanamadı.

Refah payı yok. Seyyanen zam yok. Ama “Elimize verilen kalemin mürekkebi tam dolu.”

Çok yaşa sen Ali Yalçın!

Murat Kenan Erdem