Malatya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Feridun Balaban’ın projesi olan  ‘Azot ve bor katkılı, elmas gibi karbon malzemesinin üst Katman olarak, çok katmanlı güneş panellerinde kullanımının, panellerin verimlilikleri ve spektral etkinliklerinin incelenmesi’, önceki yıl TÜBİTAK 51. Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmasında Türkiye birincisi olmuştu.

Okulunun bodrum katındaki küçük laboratuvarda projeyi geliştiren Feridun Balaban, TÜBİTAK öncülüğünde Amerika’da düzenlenen Regeneron ISEF adlı Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’na katılarak Türkiye’yi temsil etti.



Dünya birincisi

Balaban’ın projesi, dünyanın farklı noktalarından katılarak yarışan projeler arasında SPIE özel ödül kategorisinde dünya birincisi oldu.

Balaban’ın en büyük destekçisi olan Malatya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ümit Aslan ve öğretmenleri öğrencilerinin elde ettiği başarıyla çok mutlu oldular.



“Güneş panellerinin verimini özel bir maddeyle arttırdım”

Annesi ev hanımı babası çiftçi olan Feridun Balaban, geliştirdiği projeyle güneş panellerinin üretimini artırdığını belirterek, şu anda lise son sınıfta olduğunu ve üçüncü sınıftan beri sanat ve bilim merkezine geldiğini söyledi.

Tam burslu olarak Özel bir okulda eğitim alan Balaban, 11’inci sınıftayken TÜBİTAK tarafından lise öğrencileri arasında düzenlenen araştırma projeleri yarışmasına katıldığını, burada Türkiye birincisi olduktan sonra TÜBİTAK’ın Amerika’da Türkiye’yi temsil etmek için projeler seçtiğini ve bu projelerden birisinin kendi projesi olduğunu söyledi.

Projesini bir yıl boyunca geliştirdiklerini anlatan Balaban, bu kapsamda özel bir maddeyle güneş panellerinin üzerini kaplayarak verimi artırdığını böylece yaptığı güneş panelinin aynı yerde daha fazla elektrik enerjisi ürettiğini söyledi.



 “Ülkeme bu ödülü getirmek beni gururlandırdı”

Danışman öğretmeniyle birlikte laboratuvarda kullanılan ekipmanlarla projeyi geliştirdiklerini aktaran Balaban, “Ülkeme bu ödülü getirdiğim için çok mutluyum ve bu beni gururlandırdı.” ifadelerine yer verdi.

Fizik bölümü okumak istediğini ve gelecekte projelerinin kağıt üzerinde kalmadan günlük hayata geçebilmesi için uğraşacağını aktaran Balaban, çalışmalarını yürüttüğü bodrum kattaki küçük laboratuvarda bulunan birçok ekipmanı çok pahalı oldukları için kendilerinin yapıp geliştirdiklerini söyledi.



“Kırık, yarım ekranlı telefonunda makaleler okudu”

Kimya öğretmeni olan ve projede danışman öğretmenlik yapan Savaş Zafer Güler yaptığı açıklamada, öğrencisi Feridun ile birlikte çalıştıkları projede önce Malatya’nın bölge yarışmasında birinci olduklarını daha sonra ise 2020’de Türkiye final yarışmasına katıldıklarını ve projelerinin, fizik alanında
Türkiye birincisi seçildiğini belirtti.



Daha sonra TÜBİTAK’ın Türkiye’yi temsil etmek için dünyanın en prestijli yarışmasına seçildiklerini anlatan Güler, Feridun’un gerçekten çok ciddi bir çaba harcayarak, çalışmalarını sürdürdüğünü,  kırık ve yarım ekranlı telefonundan çok fazla makale okuduğunu ve bu şekilde birinci olduğunu belirtti.