ANKARA SOSYAL BİLİRİMLER ÜNİVERSİTESİ

Üniversitemiz Senatosunun yaptığı toplantı neticesinde,

Ülkemizde ve tüm dünyada Covid-19 küresel salgınının seyri göz önünde bulundurularak;

Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve İl Pandemi Kurulları / İl Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının kararları dikkate alınarak;

Öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve idari personelimizin sağlığının korunması öncelenerek;

Üniversitemizde 2020-2021 öğretim yılı güz döneminde, yükseköğrenimin uzaktan öğretim yoluyla sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.

Salgın sürecindeki değişimler neticesinde ilgili kurum ve kurulların alacağı bağlayıcı kararlar süreç içerisinde dikkate alınacaktır.

Üniversitemiz bu süreçte açık olacaktır. Covid-19 Bilim Kurulları tarafından oluşturulan eylem planına uyularak ve HES kodu kontrolü sağlanarak Üniversitemizin tüm ortak alanlarının kontrollü olarak kullanılması mümkündür.

Sevgili Öğrencilerimiz, sizleri çok özledik. En kısa zamanda salgının sona ermesini diliyor ve sizlerle buluşmayı özlemle bekliyoruz. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Hacettepe Üniversitesi Senatosu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılı öğretim uygulama ilkelerine ilişkin kararı yayımladı.

Buna göre, programlar bazında "tamamen uzaktan" veya "kısmen yüz yüze/hibrit" bir öğretim yaklaşımı benimsendi.

Tüm teorik dersler ve sadece teorik derslerden oluşan programlar "tamamen uzaktan" öğretim ile çevrim içi yapılacak.

Farklı şehirlerdeki öğrencilerin Ankara'ya gelmesinin sorun teşkil edeceği değerlendirildiğinden, uygulamalı dersi oransal olarak az olan programlarda, uygulamalı dersler uzaktan yapılacak.

Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin uygulamalı dersleri, gerekli tedbirler ve seyreltme işlemleri ile "kısmen yüz yüze/hibrit" öğretim yöntemine göre yapılacak. Bu bölümlerdeki Ankara dışında ikamet eden öğrenciler için barınma hizmeti verilecek.

Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri kapsamı dışında kalan tüm sınıflardaki uygulama ve laboratuvar dersleri uzaktan öğretim ile çevrim içi yapılacak.

Staj, öğretmenlik uygulamaları ve benzeri sahada uygulama gerektiren dersler, pandemi koşulları dikkate alınarak ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde yapılacak, başka şehirlerde ikamet eden öğrencilerin bu uygulamaları ikamet ettiği şehirlerde yapması teşvik edilecek.

Gerekli planlama, uygulama ve bilgilendirmeler, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulları, konservatuvar ve enstitü yönetimleri tarafından yürütülecek ve öğrencilere duyurulacak.

ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle 5 Ekim'den itibaren güz dönemi boyunca ön lisans ve lisans düzeyindeki tüm programlarda derslerin uzaktan eğitim yoluyla yapılacağını bildirdi.

Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, üniversite öğrencilerinin iyi eğitim almaları, güçlü, donanımlı, yüreği vatan ve millet sevgisiyle dolu birer birey olarak yetişmelerinin en büyük arzuları olduğunu vurguladı.

Bunlardan daha da önemlisinin öğrenciler, aileleri ve tüm vatandaşların sağlıklı şekilde hayatlarına devam edebilmesi olduğunu belirten Tekin, bu hususun Anayasa dahil tüm metinlerde de koruma altına alındığına dikkati çekti.

SİNOP ÜNİVERSİTESİ

Rektörlükten yapılan açıklamada, üniversite senatosunda Kovid-19 salgını sürecinin ilerleyişi ve bunun 2020-2021 eğitim öğretim dönemi güz yarıyılı faaliyetleri üzerindeki muhtemel etkilerinin görüşüldüğü belirtildi.

Öğrenci ve üniversite mensuplarının salgından en az etkilenmesini sağlamak amacıyla karar sürecinde tüm detayların ele alındığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda lisansüstü programlarımızdaki tüm dersler ile İlahiyat Fakültesi birinci sınıfındaki Arapça, Kur'an ve Osmanlıca derslerinin yanı sıra Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi Programı 1 ve 2. sınıftaki tüm derslerin yüz yüze verilmesine, aynı zamanda isteğe bağlı İngilizce/Arapça hazırlık sınıfındaki derslerin yüz yüze yapılmasına karar verilmiştir."

Açıklamada, ayrıca bunlar dışındaki diğer bölüm ve derslerin uzaktan eğitim sistemiyle verileceği, dönem sonu final sınavlarının ise yüz yüze yapılması kararı alındığı belirtildi.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ

Gazi Üniversitesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında güz yarıyılında ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde teorik dersler ve bunlarla ilgili laboratuvar uygulamalarının uzaktan (çevrimiçi/online) ve dijital öğretim yöntemleri ile yapılmasını kararlaştırdı.

Üniversitenin internet sayfasında yer alan duyuruda, bugünkü senato toplantısında 2020-2021 eğitim-öğretim yılı, güz dönemi eğitim-öğretim faaliyetlerinin sağlıklı yürütülmesi için bazı karar alındığı belirtildi.

Buna göre, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz döneminde, "Kuresel Salgında Yeni Normalleşme Sureci Rehberi"ndeki tavsiyeler de dikkate alınarak, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde teorik dersler ve bunlarla ilgili laboratuvar uygulamaları uzaktan (çevrimiçi/online) ve dijital öğretim yöntemleri ile yapılacak.

Uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda, uygulamalar mümkünse ertelenecek, ertelenememesi durumunda "Kuresel Salgında Yeni Normalleşme Sureci Rehberi"ndeki tavsiyeler dikkate alınarak ilgili enstitü, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurulları planlamaları gerçekleştirecek.

Tıp, diş, eczacılık, sağlık bilimleri fakülteleri, sağlık hizmetleri meslek yüksekokulunda yapılması zorunlu intörn ve diğer klinik ve saha uygulamaları, "Kuresel Salgında Yeni Normalleşme Sureci Rehberi"ndeki tedbirler sağlanarak, fiziksel koşullar ve öğrenci sayıları dikkate alınarak, seyreltilmiş gruplar şeklinde ilgili fakülte ve meslek yüksekokulları kurullarınca planlanacak.

Öğretmenlik uygulaması, okul deneyimi gibi ders ve faaliyetler, salgın süreci göz önünde bulundurularak, korunma tedbirleri alınarak uygun yöntemlerle ilgili kurumlarla iş birliğinde planlanacak.

Ara sınavlar şeffaflık, denetlenebilirlik ve ölçülebilirlik esasları doğrultusunda belirlenecek ilkelere göre dijital ortamlarda veya ilgili akademik birimler tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre gerçekleştirilecek, dönem sonu sınavlarının nasıl yapılacağı ise salgının seyrine göre değerlendirilecek.

Salgının ülkedeki seyri doğrultusunda, öngörülemeyen veya ortaya çıkan yeni durumlarla ilgili düzenlemeler, ilgili kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri doğrultusunda üniversitenin yetkili kurullarınca yapılacak.

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörlüğünden yapılan açıklamada, "Üniversitemizde 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında eğitim-öğretim faaliyetleri, Tıp Fakültesinin 4. 5. ve 6. sınıfları, Muğla Sağlık Bilimleri ile Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Hemşirelik Bölümlerinin 4. sınıfları ve Diş Hekimliği Fakültesinin 1 ve 2. sınıfları dışında üniversitemizin tüm birimlerinde uzaktan eğitim şeklinde gerçekleştirilecektir" denildi.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 2020-2021 eğitim öğretim yılının güz döneminde uzaktan eğitim vereceklerini bildirdi.

Rektör Özkan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınının tüm dünyayı ciddi etkilediğini belirterek, "Türkiye'deki yayılımını ve öldürücülüğünü sürdürmesi karşısında ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyelerine uygun olarak 2020-2021 akademik yılı güz döneminde eğitimin büyük ölçüde uzaktan sürdürülmesinin hepimizin sağlığının korunması bakımından gerekli olduğu sonucuna varılmıştır. En kısa zamanda yerleşkelerimizde sağlıklı şartlarda eğitimi sürdürmeyi ümit ediyorum." ifadesini kullandı.

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BÜYÜK ÖLÇÜDE UZAKTAN EĞİTİM VERECEK

Balıkesir Üniversitesinin (BAÜN) 2020-2021 akademik yılı güz yarıyılında uygulanacak eğitim modeli belli oldu.

Yapılan açıklamada, "Tıp Fakültesi, 4.,5.,6. Sınıf öğrencileri ile Veteriner Fakültesi 5. Sınıf öğrencileri yüz yüze eğitim görecekler. Bunların dışında kalan önlisans, lisans ve lisansüstü bütün birimlerin bütün dersleri Uzaktan Eğitim yoluyla işlenecek. Alınan kararın başta öğrencilerimiz, şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor; öğrencilerimize sevgilerimi ve özlemlerimi sunuyorum" denildi.

BATMAN ÜNİVERSİTESİ

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) yayınladığı normalleşme rehberi ve tavsiyeleri doğrultusunda 2020-2021 güz dönemi eğitim ve öğretiminin büyük ölçüde uzaktan eğitimle yürüteceklerini bildirdi.

TUNCELİ MUNZUR ÜNİVERSİTESİ

Tunceli Munzur Üniversitesinde 5 Ekim'de başlayacak 2020-2021 akademik yılı eğitim öğretim faaliyetlerinin güz döneminde geçerli olmak üzere uzaktan eğitim yoluyla devam edeceği bildirildi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı ilgili kurumların açıkladığı her türlü tedbirin alındığı belirtildi. Munzur Üniversitesi Senatosunun yeni eğitim öğretim yılı için toplantı yaptığı ve bazı ek kararlar aldığı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Sağlık Bakanlığının yaptığı uyarılar, Bilim Kurulunun aldığı tavsiye kararları ve Yükseköğretim Kurulunun salgına dair hazırladığı raporların yanı sıra üniversitemiz senato kararı sonucunda, Covid-19 küresel salgını ile mücadele kapsamında 5 Ekim'de başlayacak 2020-2021 akademik yılı eğitim-öğretim faaliyetlerinin güz döneminde geçerli olmak üzere uzaktan eğitim yolu ile devam etmesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mühendislik Fakültesine bağlı tüm bölümlerde, Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı hemşirelik ve ebelik bölümlerinde uygulamalı derslerin ilk 10 haftasının uzaktan eğitim yoluyla, son 4 haftasının ise yüz yüze eğitim yoluyla yapılması kararlaştırılmıştır."

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Senatosu, koronavirüs tedbirleri kapsamında güz yarı yılında uygulama içeren programlar ile lisans üstü programlarda 'karma eğitim (hibrit)', diğer programlarda ise 'uzaktan eğitim' yöntemlerin uygulanacağını kararlaştırdı.

Senato 7 Eylül tarihinde gerçekleştirdiği toplantı ile güz yarı yılında gerçekleştireceği eğitim uygulaması hakkında nihai kararını aldı. Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz yaptığı açıklama ile Üniversite Senatosu'nun 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılı öğretim süreçlerine ilişkin kararlarını yayımladı.

Buna göre, yüksek lisans ve doktora eğitimleri, tüm enstitülerde karma eğitim olarak uygulanacak. Teorik dersler ve teorik ders ile bütünleşen laboratuvar uygulamaları, uzaktan öğretim yolu ile çevrim içi yapılacak. Üniversitenin tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri, veterinerlik, ziraat, spor bilimleri, güzel sanatlar fakültesi, fen-edebiyat fakültesinin fen bölümleri ile eğitim fakültesinin güzel sanatlar bölümleri ve devlet konservatuvarında karma eğitimle hizmet verilecek.

Mühendislik, mimarlık, iktisadi ve idari bilimler, ilahiyat, hukuk, fen-edebiyat fakültelerinin edebiyat bölümleri, eğitim fakültesinin güzel sanatlar dışındaki bölümleri ve İnegöl İşletme Fakültesinde uzaktan eğitime geçilecek. Yabancı diller yüksekokulu, teknik Bilimler, İnegöl, Karacabey, Harmancık ve Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokullarında karma eğitim, Yabancı Diller Yüksekokulu ve diğer meslek yüksekokullarında uzaktan eğitim uygulaması yürütülecek.

Bazı programlardaki klinik uygulama veya intörn eğitimleri, pandemiden korunma, öğrenci sayıları dikkate alınarak seyreltilmiş gruplar ile dönüşümlü olarak ilgili fakülteler tarafından planlanacak. Salgın şartları ve korunma kuralları dikkate alınarak yapılacak karma eğitime dahil olacak bölümlerin bu uygulamayı hangi şartlarda ve nasıl yapacakları, yönetim tarafından internet sitesinde ayrıntılı şekilde duyurulacak.

YALOVA ÜNİVERSİTESİ
Yalova Üniversitesi tarafından hayata geçirilmek istenen Seyreltilmiş Kampüs Modeli'ne Yükseköğretim Kurulu'ndan onay çıkmadı. Modele göre üniversitede ile toplam derslerin yüzde 60'ının sınıf ortamında yüz yüze; yine toplam derslerin yüzde 40'ının ise uzaktan eğitim olanakları ile yürütülmesi planlanıyordu.

Yalova Üniversitesi 2020/2021 eğitim ve öğretim yılına Türkiye'de ilk olacak, "Seyreltilmiş Kampüs Modeli" ile girmeye hazırlanıyordu. Toplam derslerin yüzde 60'ının sınıf ortamında yüz yüze, yüzde 40'ının ise uzaktan eğitimle sürdürülmesini hedefleyen model son günlerde artan vaka sayıları nedeniyle YÖK'den geçemedi.

Konuyla ilgili olarak Yalova Üniversitesi ise bir açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Yükseköğretim Kurulu'nun 4 Eylül 2020 tarihinde yayınladığı yazısında belirtildiği üzere, yükseköğretim kurumlarında güz dönemi eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesi konusunda görüşüne başvurulan Sağlık Bakanlığı, '2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde teorik derslerin uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması, uygulamalı eğitimlerin ise zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesi, ertelenmemesi durumunda kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı sağlanarak ve gerekli tedbirler alınarak yüz yüze sürdürülmesinin önerilmesine karar verilmiştir' tavsiyesinde bulunmuştur. Bunun üzerine Yalova Üniversitesi Senatosu'nun almış olduğu 'Seyreltilmiş Kampüs Modeli' kararı uyarınca güz yarıyılı toplam ders sayısının yüzde 60'ının yüz yüze; yüzde 40'ının ise uzaktan eğitim ile uygulanması yerine, güz dönemi derslerinin tamamen uzaktan eğitim ile yürütülmesine karar verilmiştir" denildi.

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ
Bingöl Üniversitesi, Covid-19 nedeniyle 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı güz döneminin tüm programlarda uzaktan eğitimle sürdürme kararı aldı.

Bingöl Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, "Türkiye'de Covid-19 salgınının seyri, Sağlık Bakanlığı'nın verileri göz önüne alındığında salgın tehdidinin önümüzdeki dönemde de ciddi anlamda devam edeceği öngörülmektedir. Yükseköğretim Kurulu'nun ' Küresel Salgında Yeni Normalleşme Rehberi' ve sağlık bakanlığının görüşleri doğrultusunda üniversitemiz tarafından 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı güz döneminde siz değerli öğrencilerimizin, akademik ve idari personelimizin sağlığını tehdit etmeyecek şekilde yeni bir planlamanın yapılması zorunlu hale gelmiştir. Tüm bu veriler ışığında, üniversitemiz senatosu tarafından 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı Güz Döneminde ön lisans, lisans, lisansüstü tüm programlarda eğitim-öğretim faaliyetlerinin uzaktan öğretimle yürütülmesine karar verilmiştir" denildi.

ZONGULDAK ÜNİVERSİTESİ

2020-2021 Eğitim ve Öğretim Dönemine Yönelik Alınan Senato Kararı

COVID-19 Küresel Salgınının olumsuz etkilerinin devam etmesi nedeniyle Üniversite Senatomuzca konu ayrıntılarıyla değerlendirilmiş, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 13.08.2020 tarihli "Yükseköğretim Kurumlarımızdaki 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Dönemine Yönelik Açıklama Metni" ve "Küresel Salgında Yeni Normalleşme Süreci Rehberi"nde yer alan ilkeler kapsamında üniversitemizde her düzeydeki programların yeterlilik kazanımlarından taviz vermemek şartıyla, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı için şu kararlar alınmıştır:
1. Üniversitemizdeki tüm akademik birimlerin ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarındaki teorik, teorik ağırlıklı uygulama, klinik öncesi uygulama ve uygulamalı derslerin tümü uzaktan öğretim yöntemleriyle dijital ortamda verilecektir.
2. Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu programlarındaki, pratik ve klinik uygulama dersleri 2020-2021 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılına ertelenmiştir.
3. Sağlık Bilimleri Fakültesi 4. sınıf öğrencilerinin uygulamalı dersleri 2020-2021 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılına ertelenmiştir.
4. Tıp Fakültesi 6. sınıf (intörn) öğrencileri yüz yüze eğitime devam edeceklerdir.
Öğrencilerimize ve ilgililere saygıyla duyurulur.

BİLECİK ÜNİVERSİTESİ

Üniversitemiz Senatosu öğrencilerimizin sağlığını düşünerek 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Üniversitemizde eğitim-öğretimin uzaktan öğretim yoluyla yürütülmesine karar vermiştir.

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı sonunda mezun olmak için İş Yeri Uygulaması derslerini almak zorunda olan öğrenciler küresel salgın ile ilgili gerekli tedbirleri almaları ve uygun şartlarda işletme bulmaları durumunda eğitimlerini uygulamalı olarak bu firmalarda yapabilecekler ve öğrencilerin sigorta işlemleri Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilecektir.

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ

09.09.2020 tarihinde Üniversitemizin 110 Sayılı Senato Toplantısında, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı Güz Döneminde, teorik derslerin çevrimiçi eş zamanlı uzaktan öğretim yolu ile yapılmasına; 7+1 Uygulamalı Eğitim Sistemine geçilen lisans programları, 3+1 Uygulamalı Eğitim Sistemine geçilen önlisans programları işyeri eğitimi uygulamaları, tüm birimlerin uygulamalı dersleri ile Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik ve Ebelik Programları dönem içi uygulamalarının Covid-19 Küresel Salgınının seyri doğrultusunda, Birimlerin Akademik Kurullarında belirlenecek ileri bir tarihe ertelenmesine karar verilmiştir.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

Atatürk Üniversitesi Senatosunun güz döneminde uygulanacak eğitim modelini görüşmek üzere gerçekleştirdiği toplantıda, 2020-2021 Güz Yarıyılında eğitimin, birimlerle yapılan görüşmeler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan "Küresel Salgında Yeni Normalleşme Süreci" rehberi ve Sağlık Bakanlığı görüşleri doğrultusunda ağırlıklı olarak uzaktan eğitim yoluyla verilmesi kararlaştırıldı.