Gümüş, 2022’de en kötü performans gösteren değerli metaller arasına girerken uzmanlar gümüş fiyatlarının dibi görmüş olabileceğini ve toparlanmaya geçebileceğini belirtti.


Analistlere göre, güçlenen ABD doları, artan faiz oranları ve yavaşlayan büyüme nedeniyle mart ayından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kaybeden gümüş, bu yılın sonlarından itibaren yükselebilir.

HSBC: GÜMÜŞ TALEBİ GÜÇLÜ OLACAK
Bloomberg’in aktardığına göre, İngiltere merkezli çok uluslu yatırım bankası HSBC’nin değerli metaller bölümü baş analisti James Steel bu ayın başlarında yayımladığı bir notta, elektronik ve güneş paneli gibi sektörlerinin endüstriyel tüketimi desteklediği ve bunun gümüş talebini artırabileceğini belirtti.


Gümüş 2022’de en kötü performans gösteren metal. Siyah: Altın, Pembe: Gümüş, Mavi: Platinyum, Yeşil: Paladyum.

Steel konu ile ilgili kaleme aldığı bilgi notunda “Gümüşün aşırı satıldığına inanıyoruz. Gümüş satışlarının genel endüstriyel durgunluğu yansıtmayacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.


Gümüş bugün itibariyle ons başına 20,6 dolar civarında işlem görürken HSBC yıl sonu gümüş fiyatı tahminleri altının ve bakırın ardından gümüşe ilişkin yıl sonu tahminleri kısmi düşüş gösterdi. Banka 2022 için ons başına 22,25 dolar ve 2023 için 23,50 dolarlık ortalama fiyat öngördü.

UBS: GÜMÜŞTE SEYİR FED’E BAĞLI
İsviçreli bankacılık devi UBS ise gümüşün 2023’ün başlarında 19 doların altında işlem görebileceğini belirtti. UBS Group’un küresel varlık yönetimi bölümünün genel müdürü olan Wayne Gordon, gümüşün yörüngesinin altını yakından izleyeceğini ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) izleyeceği politikaların gümüş fiyatları üzerinde etkili olabileceğini belirtti.

Gordon, “Fed uygun bir güvercinleşmeye başladığında ve büyümeyi desteklemek için politiksında gevşemeye gittiğinde yatırımcıların her iki metali de satın almayı düşünmeleri gerekiyor” dedi.

Gordon son olarak, “Altında bu toparlanma aşamasına geldiğimizde, gümüşün gerçekten sarı metalden daha iyi performans gösterebileceğine inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.