Doç. Dr. Ömer Bolat, 1963 yılında İstanbul’da doğdu ve ilkokuldan lise eğitimine kadar olan süreci İstanbul’da tamamladı. Kendisi, Türkiye'deki akademik ve özel sektördeki çeşitli rolleri ve önemli katkılarıyla tanınan bir kişidir. Bu yazımızda, Doç. Dr. Ömer Bolat'ın hayatına ve başarılarına daha yakından bakıyoruz.

Eğitim Geçmişi

Ömer Bolat, eğitim hayatına 1984 yılında Marmara Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası Ekonomik İlişkiler Bölümü'nden mezun olarak başladı. Yüksek lisans eğitimini Avrupa entegrasyonu alanında Hollanda-Amsterdam Üniversitesi, Avrupa Enstitüsü’nde ve Almanya-Kiel Üniversitesi, Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nün uluslararası ekonomi ve işletme programında tamamladı. Kendisi ayrıca Marmara Üniversitesi, Avrupa Topluluğu Enstitüsü’nden "Avrupa Para Sistemi" konusundaki teziyle doktora diplomasını 30 Ocak 1989’da aldı.

Akademik Kariyeri

Akademik hayatında önemli başarılara imza atan Bolat, 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun ilgili maddeleri ve doçentlik hükümleri uyarınca girdiği Doçentlik imtihanını başararak, Şubat 2014’ten itibaren Uluslararası İktisat alanında Doçent unvanı aldı. Ayrıca Eylül 2015 tarihinden itibaren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde uluslararası ekonomi, yönetim, işletme ve girişimcilik alanında Yüksek Lisans dersleri vermektedir.

Profesyonel Kariyeri ve Katkıları

Doç. Dr. Ömer Bolat, profesyonel kariyerine İktisadi Kalkınma Vakfı'nda (İKV) 1981-1993 yılları arasında uzman-araştırmacı olarak başladı. 1993 yılında Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreterliği görevine başladı ve burada 15 yıllık görev süresi boyunca 7 yıl Genel Sekreter, 4 yıl Genel Başkan yardımcısı ve 2004-2008 yılları arasında 4 yıl da MÜSİAD Genel Başkanı olarak görev yaptı.

Bolat, ayrıca 2006-2008 yılları arasında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (TOBB-DEİK) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu üyesi olarak hizmet vermiştir.

Yazarlık Kariyeri ve Yayınları

Kendisi yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda seminer, kurs ve sempozyumlara katıldı ve 30 kadar rapor, kitap ve 110 civarında makalesi yayınlandı. "Medeniyet İdeali" (2007) ve "Liderlik Gönül İşidir" (2009) isimli iki kitabı yayımlandı.

Özel Sektördeki Rolü ve Katkıları

Ömer Bolat, özel sektörde de önemli bir rol oynamaktadır. Kendisi, personel taşımacılığı, inşaat, traktör üretimi, tekstil üretimi, liman işletmeciliği ve yazılı ve görsel medya sektörlerinde iştigal eden ALBAYRAK Holding A.Ş.'de Genel Koordinatör (CEO) olarak Mayıs 2000’den bu yana görev yapmaktadır.

Hayat vekilime güzel. Bu adisyon dün kesildi Hayat vekilime güzel. Bu adisyon dün kesildi

Siyasi Kariyeri

Bolat, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) 3 yıl süreyle (Eylül 2012-Eylül 2015) üye ve Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Kasım 2015’den bu yana AK Parti “Siyasi Erdem ve Etik Kurulu” Asıl Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Kişisel Hayatı

Bolat, İngilizce ve Almanca dillerinde de bilgi sahibidir. Evli ve iki çocuk babası olan Bolat, profesyonel ve akademik başarılarıyla tanınan bir figürdür.