Savaşın sona ermesi için taraflar arasında yoğun diplomasi trafiği yürüten, son olarak Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarını Antalya’da bir araya getiren Türkiye, bu kez de İstanbul’da heyetler arası müzakerelere ev sahipliği yapıyor. Rus heyeti, dün saat 16.15 sıralarında, Ukrayna heyeti ise saat 22.00 sıralarında İstanbul’a geldi. Rus heyeti konaklayacakları Çırağan Sarayı’na, Ukrayna heyeti ise Beşiktaş’taki otele giriş yaptı. Her iki heyet için geniş güvenlik önlemi alındı. Ukrayna heyetinin İstanbul’a geç gelmesi nedeniyle dün yapılması beklenen görüşmeler bugüne kaldı. Heyetler bugün saat 10.30’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde masaya oturacak. Dünyanın gözünün çevrildiği görüşmelerin İstanbul’da yapılması kararı, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesinde alınmıştı. Belarus sınırında üç kez bir araya geldikten sonra görüşmelere video konferansla devam edilmişti.


‘SOMUT ADIM GEREKİYOR’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk’e verdiği röportajda, sahadaki durumun giderek kötüleştiğini, Ukrayna’da şehirlerin yıkıldığını, mültecilerin sayısının her geçen gün arttığını anımsattı. Yaptırımların Rusya ekonomisi üzerinde etkilerini göstermeye başladığını belirten Kalın, “Bütün bu karmaşık yapı içerisinde kolay bir netice almak mümkün değil. Çünkü artık çok fazla etkenin, aktörün ve faktörün bir araya geldiği bir savaşa dönüştü bu. Ama biz müzakerelerden vazgeçmeyeceğiz. Burada ilk planda bir ateşkesin ilan edilmesi ve insani koridorların kurulması ve tahliyelerin gerçekleşmesi için somut adımların atılması gerekiyor. Biz bu yönde iki tarafla da görüşmeye devam ediyoruz her düzeyde, Cumhurbaşkanımız, dışişleri bakanımız, savunma, istihbarat...” diye konuştu.


TELEFON DİPLOMASİSİ

Zirve öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yoğun bir telefon diplomasisi gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, önceki akşam ilk olarak Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü. Çavuşoğlu, Lavrov’un ardından Ukraynalı Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile de telefon görüşmesi yaptı. Çavuşoğlu, İstanbul’daki müzakerelere ilişkin yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri neticesinde, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri Türkiye’de bir araya gelecekler. Tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz. Toplantıların kalıcı ateşkesle sonuçlanarak barışa vesile olmasını ümit ediyoruz” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLARI ANTALYA’DA BULUŞMUŞTU

Rusya’nın Ukrayna’daki işgal harekatının ardından iki ülkenin dışişleri bakanları 10 Mart’ta Antalya’daki Diplomasi Forumu marjında bir araya gelmişti. Zirve, savaşın başlangıcından bu yana gerçekleşen en üst düzey temas olmuştu. Zirveden ateşkes gibi bir sonuç çıkmasa da benzer görüşmelerin olabileceği konusunda taraflar beyanda bulunmuştu.