Özellikle de 3600 ek gösterge düzenlemesi ile alakalı ek göstergelerdeki artışlar 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Yapılan çalışmayla beraber pek çok genel kabul görmüş hususlarda böylece değişikliğe uğradı.

Bu bağlamda idari işler başkanının ek göstergesi 8400'e kadar çıkarılmasına rağmen en yüksek devlet memuru aylığı farklı bir şekilde ele alınıyor. Kanun kapsamında Cumhurbaşkanlığı idari işler başkanı kadrosunda bulunan kişilerin ek göstergelerinin 400 puan ilave edilmek suretiyle uygulanacağı ve bu ilave puanın ise en yüksek devlet memuru aylığı ya da diğer herhangi bir sosyal ve mavi hakkın hesabında dikkate alınmayacağı ile diğer kanunların bu fıkraya aykırı bir şekilde hükümlerinin uygulanmayacağı dile getirilmiştir.


3600 Ek Göstergenin kapsamı Genişletilerek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda bakanlığın 2023 senesi bütçesi üzerinde yapmış olduğu konuşmada 3.600 ek gösterge çalışması üzerinde faaliyet gösterdikleri yönünde bir ifadede bulunmuştur. Bakan Bilgin yapmış olduğu konuşmada;

3600 ek gösterge konusundaki yasal düzenlemenin Türkiye'nin son zamanlarda yapmış olduğu en kapsamlı çalışma olduğunu dile getirerek başlangıçta dört meslek grubunu kapsadığını ve kapsamının genişletildiğini, yaklaşık 6 milyona çıkardıklarını söyledi. Türkiye'nin son zamanlarda yapmış olduğu en köklü sosyal düzenleme olduğunu dile getirdi.


Güvenlik Personellerine Ödenecek 1200 TL'nin Kapsamı Ne Olacak?

3600 ek gösterge çalışması ile 5434 sayılı kanunu eklenen 85 madde gereğince 3600 ek göstergeden faydalanamayan güvenlik personellerinin emeklilerine her ay ilave bir şekilde 1200 TL tutarında ödeme yapılması öngörülmüştür. İster istemez 3600 ek gösterge çalışmasından faydalanamayan başka personeller de aynı şekilde bu düzenlemeden faydalanmak istediklerini dile getiriyorlar. Daha öncesinde de ifade edildiği gibi bütün düzenlemeler başka düzenlemelerin de tetikleyicisi olabiliyor. Bu sebep doğrultusunda düzenleme yapılırken çok kapsamlı bir şekilde düşünülmesi ve duygusallığa kesinlikle kapılmaması gerekir.