6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından, deprem bölgesinde ailesini yitirmiş depremzede çocukların korumaya alınma konusu gündemde yerini koruyor.

Depremzede çocukların korunması konusundan bir tanesi de evlat edinme işlemi.

Peki koruyucu aile ile gönüllü aile nedir?

Koruyucu ailelik, çeşitli sebeplerle biyolojik ailesiyle yaşayamayan, devlet korumasında kurum bakımında yaşayan, 0-18 yaş aralığındaki çocuklara sağlanan aile yanında bakım hizmetlerinden biridir. Çocuğun, fiziksel şartlar ne kadar iyi olsa da kurum bakımında kalması birçok faktörde olumsuzluklar doğurabilmektedir. Kurum bakımı yerine, birebir ilgi, sevgi ve saygının olduğu bir aile yanında büyümesinin fiziksel, duygusal ve psiko-sosyal gelişimi için daha iyi olacağı bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmıştır ve koruyucu ailelik de alternatif bir bakım modeli olarak, bu amaca yönelik uygulanmaktadır. Koruyucu ailelikte amaç, çocukların kurum ortamı yerine üstün yararı gereğince, sağlıklı bir aile ortamında büyümesini sağlamaktır.

koruyucu aile 2

Gönüllü aile olduğunuzda kuruluşta korunma ve bakım altında bulunan çocuklara kuruluş tarafından uygun bulunan dönemler içerisinde kendi ilgi, yetenek ve eğitimleriniz doğrultusunda katkı vermek amacıyla yaptığınız ziyaretlerin yanı sıra uygun bulunan çocukları hafta sonu ya da resmi tatil ve özel günlerde yatılı olarak evinizde misafir ederek hizmet verirsiniz. Gönüllü aile hizmeti kuruluşlar tarafından yürütülmektedir.

Yani koruyucu aile yönteminde çocuk 24 saat sizinle kalıyor, gönüllü aile hafta sonları devlet denetimindeki çocuklarım hafta sonu sizinle vakit geçirmesinden oluşuyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem bölgesinde ailesini kaybeden depremzede çocuklarının, diğer illerde koruyucu aile olmaya şartları tutan ailelere evlat edindirilmesine başlandığı açıklandı.