İSTANBUL (AA) - Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, sağlık kadrosu, son teknolojik cihazlarla verdiği teşhis ve tedavi hizmetinin yanı sıra, sismik deprem izolatörleriyle şiddetli depreme karşı da güven veriyor.

Rönesans Sağlık Yatırım açıklamasına göre, dünyada kullanılan ileri teknolojiye sahip 3 yönlü sarkaç tipi deprem izolatörleri bulunan Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, 24 Ocak’ta merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremde, hasar görmeden herhangi bir elektrik, su, doğal gaz ve tıbbi gaz kesintisi yaşanmadan faaliyetlerine devam etti.

Bölgedeki olası şiddetli depremler sırasında ve sonrasında dahi tüm operasyonel faaliyetlerini hiçbir aksama olmadan yerine getirilebilecek şekilde inşa edilen Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, 872 sismik deprem izolatöre sahip. Yatay kuvvetlerin etkisiyle hareket edebilen bu izolatörler, deprem anında yatay salınımlar yaparak deprem şiddetini azaltıyor ve yapıda oluşabilecek hasarları minimize ediyor.

Açıklamada hastanedeki sismik deprem izolatörleriyle ilgili görüşlerine yer verilen Rönesans Holding Mühendislik Grup Başkanı Serdar Binzet, şunları kaydetti:

"Hastaneyi tasarlarken amacımız, herhangi olası bir deprem anında ve sonrasında hastanenin operasyonunda bir aksama yaşanmadan tüm faaliyetlerine devam edebilmesiydi. Bu sebeple Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’ni 872 sismik izolatör ile inşa ettik. Binayı tasarlarken uzmanların yaptığı araştırmalara göre 2475 yılda bölgede yaşanabilecek en güçlü deprem baz alındı. Bu da 0,69 G’lik bir kuvvete denk geliyordu. Biz de bu hesaba göre hastanemizi tasarladık. 24 Ocak’ta ise yaşanan depremde hastaneyi vuran deprem 018 G kuvvetindeydi. Bunu şöyle de düşünebilirsiniz, bu hastanedeki izolatörlerin hareket kabiliyeti 48 cm iken yaşanan depremde ise hastanemiz 4-6 cm arasında hareket etti."


- "Başakşehir Şehir Hastanesi 'Dünyanın En Büyük Sismik İzolatörlü Binası' olacak"


Binzet, inşa edilmiş ve edilecek tüm şehir hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’nın yönergesine göre sismik izolatörle inşa edilmesinin gerektiğine de değinerek, "Birinci ya da ikinci deprem bölgesinde bulunan ve 100 yatağın üstündeki tüm şehir hastaneleri sismik izolatörle inşa edilmek durumunda. Rönesans Holding olarak inşa ettiğimiz diğer şehir hastanelerinde de bu sistem kullanılıyor. Örneğin Adana Şehir Hastanesi’nde 1.512, Bursa Şehir Hastanesi’nde 859 sismik izolatör bulunuyor. İstanbul’da bu sene içinde açılacak Başakşehir Şehir Hastanesi’nde ise 2.040 sismik izolatör var. Böylece Başakşehir Şehir Hastanesi 'Dünyanın En Büyük Sismik İzolatörlü Binası' olacak." ifadelerini kullandı.


- "Hastane çalışanlarından hiçbiri görev yerini terk etmedi"


Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi İşletme Müdürü Eda Erdoğan da şunları kaydetti:

"Depremden sonraki günlerde yaşanan 1.000'den fazla artçı deprem sırasında da hastanemize getirilen tüm hastalar ve ailelerine güvenli bir ortamda kesintisiz hizmet sunmaya devam ettik. Tüm çalışanlarımız gönüllü olarak depremzedelere hizmet vermek için canla başla işinin başında yer aldı. Hastane çalışanlarından hiçbiri görev yerini terk etmedi. Ailelerine telefonla ulaşıp iyi olduğunu bildiren çalışanlarımız depremzedeler için hizmet vermeyi sürdürdü.”


- Rönesans, Türkiye’nin dört bir yanında depreme dayanıklı hastaneler inşa ediyor


Öte yandan, açıklamaya göre, Rönesans Sağlık Yatırım’ın Kamu Özel İş Birliği modeliyle hayata geçirdiği Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nin yanı sıra hizmet vermeye devam eden Adana ve Bursa Şehir Hastaneleri de sismik izolatör ile inşa edilen hastaneler arasında yer alıyor.

2020 yılında hizmete girecek Türkiye’deki Kamu Özel İş birliği modeliyle yapılan en büyük 3. sağlık yatırımı projesi olan İstanbul’daki Başakşehir Şehir Hastanesi 2 bin 40 sismik izolatörle, “Dünyanın En Büyük Sismik İzolatörlü Binası” unvanını şimdiden elde etti.

Adana, Yozgat, Elazığ ve Bursa’nın ardından 2020’de tamamlanması planlanan Başakşehir Şehir Hastanesi ile Rönesans Holding, toplamda 9 bin 500 yatak kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Kamu Özel İş Birliği modeli kapsamında 2020 yılına kadar 4,3 milyar dolarlık yatırımla 3,2 milyon metrekare büyüklüğünde sağlık kompleksleri inşa etmiş olacak.