12-18 Aralık tarihlerinde yayımlanan yalan haberler:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı

Samsun'daki toplu açılış töreninde "İnşallah 2023'te milletimizden kendi adımıza son defa istediğimiz destekten alacağımız güçle Türkiye Yüzyılı'nın inşasını başlatıp bu kutlu bayrağı gençlerimize teslim edeceğiz." sözleri üzerine basın yayın organlarında ve bazı sosyal medya hesaplarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce de son kez aday olacağını söylediği ve yapmadığına yönelik iddialara yanıt olarak;

"Bazı sosyal medya hesapları ve basın yayın organları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önceki konuşmalarını çarpıtarak 'daha önce de son kez aday olacağını söyledi ve yapmadı' iddiasında bulunmuştur. İddialar incelendiğinde, gerçeği yansıtmadığı belirlenmiştir. İddiaya konu görüntülerde, Erdoğan'ın 2011 genel seçimlerindeki, 'son kez milletvekili adayı olacağım' açıklamasına yer verilmiştir. Erdoğan bu açıklamasında, partisinin tüzüğünün içerdiği üç dönem kuralına uyacağını ve milletvekili adayı olmayacağını açıklamaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011 yılındaki seçimlerin akabinde, 24'üncü dönemde TBMM'de son kez milletvekili olarak bulunmuştur. Erdoğan 2014 yılında Türkiye'de halkın oyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı unvanıyla göreve gelmişti."  şeklinde bilgi geçildi.

Vatandaşların kimlik bilgileri internette satılıyor

Geçen hafta gündeme bomba gibi düşen iddianın sahibi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, MERNİS'de yer alan vatandaşların kimlik bilgilerinin internet üzerinden satışa sunulduğunu açıklaması üzerine İçişleri Bakanlığından jet yanıt gelmiş böyle bir şeyin olmadığını, iddiaların asılsız olduğu belirtilmişti. Bu haftaki dezenformasyon bülteninde sözkonusu iddia ele alındı.

 "Bugüne kadar yaptırılan sızma testlerinde, güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlarla ortaya koyulmuştur. Yapılan testler MERNİS'in, verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetinin olmadığını tespit etmiş ve dünyanın en güvenli sistemlerinden biri olduğunu göstermiştir. Paylaşılan görüntülerde, MERNİS altyapısında bulunmayan birtakım sorgulama bilgileri, MERNİS bilgisiymiş gibi sunulmuştur."

Yemek kartlarından artık market alışveriş yapılamayacak

Yemek kartlarının artık market alışverişlerinde kullanılamayacağına yönelik çıkan haberlerin asılsız olduğunu konuyla ilgili Yemek Kartları Derneği Başkanı Öner Piyade'nin de açıklama yaptığı hatırlatıldı.