Fuat Oktay, bütçe görüşmeleri kapsamında TBMM Genel Kurulunda açıklamalarda bulundu.

Oktay, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, YSK üyelerine "ahmak" dediği iddiasıyla yargılandığı ve sonucunda hapis cezasına çarptırıldığı dava hakkında ve davanın getirdiği sonuçlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Söz konusu hapis cezası ve siyasi yasak sonrası İmamoğlu ve 6'lı masa arasındaki yaşananlar için ise "Muhalefetin kendi içindeki kavgası" dedi.

İşte Fuat OKTAY'ın açıklamaları:

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının, yargılandığı bir davada aldığı ceza üzerinden, gerek kamuoyunda gerekse Meclis’te konunun kendisiyle ilgisi olmayan bir gündem inşa edilmeye çalışıldığını gördük. Öncelikle şu hususları ifade etmek isterim: Anayasamızın “Yargı Yetkisi” başlıklı 9’uncu maddesinde, yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılmaktadır.

Anayasamızın 138. Maddesinde; Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili soru sorulamayacağı, görüşme yapılamayacağı veya herhangi bir beyanda bulunulamayacağı; yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği açıkça hüküm altına alınmıştır.

Bizim bir yargı kararı hakkında beyanda bulunmamız mümkün değildir. Yargısal süreçler devam etmektedir. Yani karar henüz kesinleşmemiştir. Bu kararın daha istinaf ve Yargıtay aşamaları bulunmaktadır. Kararı verecek olan ne yürütme, ne TBMM ne de karalama siyasetiyle muhalefettir. Verilen kararda herhangi bir eksik veya yanlış varsa, bunun düzeltileceği yer yine yargı kademeleridir.


Mahkeme kararlarının arkasında “siyasi akıl” aramak, “siyasal akılsızlığın” ta kendisidir. Muhalefetin kendi içindeki Cumhurbaşkanı adaylığı kavgasına, bu mahkeme kararının alet edilmesi trajikomik bir görüntüdür."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, EYT'ye ilişkin olarak ise, "EYT ile ilgili çalışmamızı bu ay tamamlayıp, kamuoyuna açıklayacağız."