Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Fuat Avni hesabının kullanıcıları arasında olduğu öne sürülen eski Başbakanlık Uzmanı Mustafa Koçyiğit ile İstihbarat Daire Başkanlığı eski çalışanı Bülent Günay, 'Anayasal düzeni ihlale teşebbüs' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Sanıklar ayrıca 'Gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak' suçundan ise 25'er yıl hapis cezasına mahkum edildi. Sanık eski emniyet müdürü Akif Güngör 'Anayasal düzeni ihlale teşebbüse yardımdan' sanık Haşim Türker 16 yıl 6 ay, aynı suçtan sanıklar eski mühendisler Nushet Şehmus Mungan, Ahmet Özkan Özalp, Muhammet Serhat Al, Hamdi Özdere ve Hasan Demir de 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. 'Silahlı terör örgütüne üyelik' suçundan sanık Eyüp Liste 10 yıl 6 ay, Gazi Topal, Murat Ahmetoğlu, Reşat Arıkan, Abdullah Öner 8 yıl 1 ay 15'er gün, Mahmut Orak, Nazmi Mert ve Yusuf Ziya Sarı 7 yıl 6'şar ay hapse mahkum edilmişti. Mahkeme tarafından açıklanan gerekçeli kararda, sanıkların İstihbarat Daire Başkanlığı'ndaki bilgileri gizli bilgilerin aktarılacağı ikinci bir düzenekle ele geçirdiklerine yer verildi.

"DARBE GECESİ SİSTEMİN ÇÖKMESİ İÇİN UĞRAŞTILAR"

Açıklanan gerekçeli kararda, eylemin örgüt organizasyonu olduğuna dikkat çekilerek, sanıkların darbe gecesinde Fuat Avni hesabının kullanıcıları arasında olduğu öne sürülen eski Başbakanlık Uzmanı Mustafa Koçyiğit'in emir ve talimatı ile İstihbarat Daire Başkanlığı'nda kalarak sistemin çökmesi için uğraştıkları ancak başaramadıklarına yer verildi. Sanıkların telefonlarına kurdukları gizli haberleşme programı sayesinde birlikte ve planlı hareket ettikleri belirtilen kararda, "Sanıklar arasında birlikte suç işleme kararı bulunmakta ve suçun işlenişi üzerinde birlikte hâkimiyet kurdukları geliştirdikleri örgüt organizasyonundan anlaşılmaktadır. Sanıklar birlikte hareketle gizli bilgilerin aktarılacağı ikinci bir düzenek oluşturmuşlar ve İstihbarat Daire Başkanlığı'nın bütün gizli bilgilerini ele geçirmişlerdir. Bu bilgileri örgüt sorumlusuna aktardıkları ve bu sanığın da örgüte verdiği anlaşılmaktadır. Sanıklar telefonlarına kurdukları gizli haberleşme programı sayesinde birlikte ve planlı olarak eylemi gerçekleştirmişler. Örgüt tarafından sözde sorumlu Mustafa Koçyiğit'in emir ve talimatlarına harfiyen uymuşlar ve darbe gecesinde İstihbarat Daire Başkanlığı'nda kalarak sistemin çökmesi için uğraşmışlar ancak bunu başaramamışlardır, Bu eylemden tüm sanıkların haberi olmuştur. Dolayısı ile sanıklar suçu birlikte işlemişlerdir" ifadeleri kullanıldı.

"FUAT AVNİ HESABININ KULLANICISININ TALİMATLARINA UYULDU"

Fuat Avni hesabının kullanıcıları arasında olduğu öne sürülen eski Başbakanlık Uzmanı Mustafa Koçyiğit'in örgüt içinde 'mühendislerden sorumlu imam' olduğu sanığın talimatları ile bilgisayarlara kaçak sunucu kurulduğu ve bilgi aktarımı yapıldığı belirtildi. Mesaj tespit tutanaklarına yer verilen gerekçeli kararda, 13 Temmuz 2016 ve sonrasında sistemi çökermek ile ilgili konuşmaların bulunduğu, İstihbarat Daire Başkanlığı'ndaki mühendislere kendi elemanlarını yerleştirmekle ilgili konuşmaların yapıldığı belirtildi. Kararda, "Kullanıcıların mesaj içeriklerine ve yapmaya çalıştıklarına bakıldığında örgüt üyesi olan mühendislerin İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan gönderilmesinin önüne geçebilmek için sistemin kapatılması ve çökertilmesi bile konuşulmaktadır. Bu da devletin güvenliği ile kritik yerlerde FETÖ mensuplarının kalmasının sağlanması ikileminde örgüt mensuplarının kendilerini nasıl ön planda tuttukları görülmektedir" denildi.