genel

Yılda sadece 15-20 gün tüketilebiliyor! İşte çağlanın hiç duymadığınız faydaları...

Ekşi bir meyve olan çağla, baharın başında hasat edilir ve yılda sadece 15-20 günlük bir süre içerisinde tüketilebilir. Genellikle çiğ veya turşu halinde tüketilen, yemeklere ve salatalara da oldukça yakışan çağla sağlık için de çeşitli faydalara sahiptir. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi. İşte çağlanın faydaları!

Abone Ol

Çağlanın Faydaları Nelerdir? Çağla, yıl boyunca bahar mevsiminde yalnızca 20 gün görülebilen fakat yararları saymakla bitmeyen bir meyvedir. Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, baharı müjdeleyen ekşi ve nahoş tatlı bir meyve. Çağlanın başlıca faydaları ise şöyle:

- Kolesterolü düşürür ve kötü kolesterolün düşmanıdır. - Safra kesesinde taş oluşumunu önlemektedir. - C vitamini kaynağıdır. - Tansiyonu dengeleyici özelliği vardır. - Metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterir. - Güçlü bir antioksidandır. - Kas kasılmaları ve krampları giderici niteliği bulunmaktadır. - İltihap oluşumuna engel olur.

- Kalp ve damar sağlığı açısından yararlıdır. - Doyurucu bir besin olan çağla aynı zamanda tercih edilen bir diyet besinidir.

Çağla Neye İyi Gelir? Kahverengi topraklarda yetişen çağla meyvesi, bu topraklardaki tüm vitamin ve mineralleri içermektedir. Bazı yörelerde yeşil badem olarak geçmektedir. Çağla içerisinde bol miktarda fosfor, azot ve potasyum bulunmaktadır. Çağla, bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum içeren çağla meyvesi, hem kanserden korumakta hem de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük bir destek sağlamaktadır. Yüksek magnezyum oranı ile kalp hastalıklarına karşı etkili bir koruyucudur.

Çağla Ne İşe Yarar? Çağla, içerdiği E vitamini ile cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. E vitamini sivilce ve akne oluşumunu engeller. Çağla meyvesinden elde edilen maske kırışıklığı ve yaşlanmayı azaltmaktadır. Çağla meyvesi ne işe yarar sorusuna verilecek en önemli yanıt içeriğindeki selenyum ve fosfat ile bağışıklık sistemini kıştan ilkbahara geçiş sürecinde güçlendirmesidir. Hastalıklara karşı adeta bir kalkan görevi üstlenen çağla meyvesi, C vitamininin antioksidan etkisi ile vücutta biriken tüm serbest radikalleri idrar yolu ile atmaktadır.

Çağla meyvesi, özellikle mevsim geçiş dönemlerinde vücutta yaşanmakta olan sıvı dengesizliğinde birebir fayda sağlamaktadır. Çağla, günlük su miktarının yüzde %40’ını sağlayacak sıvıya haizdir. Tüketim miktarı olarak bir tabak tüketilerek vücudun bu ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilmektedir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile çağla, yüksek lif oranına sahiptir. Bu yüksek lif oranı ile bağırsaklardaki yararlı bakterileri artırmakta ve probiyotik etki sağlamaktadır.

Çağlanın Az Bilinen Faydaları Çağla meyvesinin az bilinen önemli faydaları şöyledir:

- Şeker hastaları mayhoş tadı ile yüksek lif oranlarından dolayı glisemik indeksi düşük meyvelerdir. - Makyaj temizleme, tırnak, el ve ayak bakımında kullanılmaktadır. - Hamile kişilerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur.

- Uykusuzluk, baş dönmesi gibi belirtileri azaltıcı etki gösterir. - Kulak ağrılarını dindirici nitelikleri vardır.

- Sinirleri güçlendirir. - Bronşit, boğaz yanması, boğaz ağrısı ve akciğer hastalıklarında yararları görülmektedir.

Çağlada Kaç Kalori Bulunur? Çağlada kaç kalori bulunduğu merak edilmektedir. Çağlada bulunan kalori miktarları şöyledir: - 1 adet çağla: 11 kalori - 10 adet çağla: 115 kalori - 20 adet çağla: 229 kalori - 1 porsiyon çağla: 160 kalori - 100 gram çağla: 557 kalori

Çağla Kilo Aldırır mı? Çağla, yıl boyunca sadece 20 gün tadı çıkarılabilen değerli bir meyve. 30 gram çağlada yaklaşık olarak 160 gram kalori bulunmakta olup bu sağlıklı meyve ara öğün ya da salatalarda tüketilerek kilo vermeye yardımcı olmaktadır.