genel

Yemek yedikten sonra sakın bunu yapmayın!

Abone Ol

Birçok kişi yemek yedikten sonra halsizlik hissediyor ve uyku haline geçiş yapıyor. Ancak yemekten sonra hemen uyumak hatta uzanmak rahatsız edici sonuçlara yol açabilir. Vücudunuzda yaşadığınız bazı kronik semptomların siz fark etmeseniz bile asıl nedeni, bu sebepten dolayı ortaya çıkıyor. Peki, yemek yedikten sonra hemen uyursanız ne olur? (Milliyet/Pembenar)

İlk olarak herkesin yaşadığı sorunlar arasında mide ekşimesi bulunuyor. Mide asidi bakterileri etkisiz hale getirmek ve vücutta protein sindirimini mükemmel kılmak için önemlidir. Vücut yeteri miktarda mide asidi üretemediğinde, yetersiz sindirime sebep olur.

Özellikle yemekten hemen sonra uyursanız yerçekiminin etkisiyle buradaki sıvı akımı aşağıya doğru çekilir. Daha sonra asit midede hareket eder ve sindirim sisteminin hassas kısımlarıyla temas edebilir. Bu da mide ekşimesine, göğsünüzde veya boğazınızda ağrılı bir yanma hissine neden olur.

Uyumadan hemen önce büyük bir öğün yerseniz, siz uyurken sindirim süreci devam eder. Metabolizma aşamasında zihninizin daha aktif olması, daha az derin uyumanıza neden olabilir.

Diğer bir neden ise mide ekşimesi semptomları nedeniyle uyumakta zorluk çekebilirsiniz.Bu durum aynı zamanda ne tür yiyecek aldığınıza ve ne kadar yediğinize de bağlıdır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi metabolizmanızın tetiklenmesi beyninizin daha aktif hale gelmesine neden olur. En çok rüya görmenin gerçekleştiği zaman olan REM uykusuna girersiniz.

Bu durumda gerçekten canlı ve hatta ürkütücü rüyalar gördüğünüzü fark ederseniz. Mutlaka uyumaya yakın bir zamanda yemeyi bırakmaya çalışın.

Bazı insanlar noktüri durumunu yaşar. Yani gece idrar yapma ihtiyacıyla bir veya daha fazla uyanmayı ifade eder. Bunun nedenlerinden biri de, yediğiniz gıdalardaki kafein miktarı ya da idrar söktürücü yiyecekler olabilir.İdrar söktürücü besinler arasında birçok insanın bilmediği çikolata, çay ve tatlı bulunur. Hatta bazı ilaçlarda buna sebep olabilir.

Yemekten hemen sonra uyursanız, vücudunuz yemeği eritmesi için yeterli zamanı bulamaz. Bu da kilo almanıza neden olur.

Bu yüzden yemekten sonra çok uykulu hissediyor olsanız bile, vücudunuzun kalori yakması için uyanık kalmanız çok önemli.

Yemek yedikten sonra uyumak için ne kadar beklemelisiniz? Mide ekşimesi veya uykusuzluk gibi sorunların meydana gelmesini önlemek için, yatmadan önce midenizdeki tüm besinlerin ince bağırsağa taşınmasını bekleyin.Beslenme uzmanları bunun yaklaşık 3 saat içinde gerçekleştiğini söylüyor. Yani yemek yedikten 3 saat sonra uyumanız sizin için daha sağlıklı olacaktır.