genel

Whatsapp kullananlar dikkat! Dolandırıcıların akıl almaz planı sizi ve yakınlarınızı mahvedebilir

Dünyada yaklaşık 2 milyar kullanıcıya ulaşan anlık mesajlaşma uygulamasını kullananlar dikkat! Vatandaşların kişisel hesaplarına erişim sağlayabilmek için pek çok farklı yönteme başvuran dolandırıcıların geliştirdiği bu yeni yöntem, şeytanın aklına bile gelmeyecek cinsten. Peki, nedir bu Whatsapp dolandırıcılığı? Detaylar haberimizde...

Abone Ol

Teknolojinin günümüzde bu denli yaygınlaşması hayatımıza büyük kolaylıklar getirirken bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Vatandaşların kişisel hesaplarına erişim sağlayabilmek için pek çok farklı yöntem geliştiren dolandırıcılar, bu defa Whatsapp kullananları ağına aldı.

Dolandırıcıların Whatsapp tuzağına düştüğünüz anda WhatsApp hesabınız ve dolayısıyla kişisel verileriniz, kötü niyetli üçüncü şahısların eline geçiyor. Üstelik organize şekilde gerçekleştirilen bu yöntemde çok ciddi mağduriyetler yaşayabilirsiniz. Peki, nasıl bir yöntem ile bu mağduriyetler yaşanıyor?

WhatsApp dolandırıcıları sırasıyla şu adımları uygulayarak vatandaşları ağına düşüyor: - Dolandırıcılar, kurumsal bir firmadan aradıklarını belirterek TV aboneliği başvurusunda bulunduğunuzu ve kurulum için evinize geleceklerini söylüyorlar. - Herhangi bir abonelik başvurusunda bulunmadığınızı belirttiğinizde ise "Sistem üzerinde bulunan abonelik başvurunuzu ve hattınıza yansıyan abonelik ücretini iptal etmek." amacıyla size bir onay talebi göndereceklerini belirtiyorlar. - Telefonunuza gelen talebi onayladığınız halde ise çok kısa süre içerisinde hattınız geçici süreliğine erişim kapanıyor. - Hattınız kapandıktan sonra ise WhatsApp hesabınız karşı tarafın eline geçiyor. - Ardından rehberinizdeki kişilerden para istemeye başlıyorlar. WhatsApp dolandırıcılığının arka planındaki sistem şu şekilde işliyor: - Size gönderdikleri onay talebi, aslında operatör şirketlerinden birinin mobil uygulama sistemine erişim sağlamak için kullanılıyor. - Talebi onayladığınız anda dolandırıcılar hattınızı mobil uygulama üzerinden yönetebilme hakkına sahip oluyor. - Hattınıza erişim sağlayan çete üyeleri, öncelikle SMS'lerinizi başka bir telefon numarasına yönlendiriyor. - Ardından eğer WhatsApp hesabınızda ikili doğrulama özelliği aktif değilse aldıkları SMS kodu ile yönlendirdikleri telefon numarası üzerinden hesabınıza erişim sağlıyorlar. - Hesabınıza yeniden erişebilme ihtimalinizi engellemek için de hattınızı kapatıyorlar.

Bu şekilde işlenen sistemde hem siz hem de yakınlarınız mağdur olabilir. Kişisel bilgilere erişimi hedefleyen bu yöntemden korunmak için telefonunuza gelen arama ve mesajlara büyük bir dikkatle yaklaşmanız gerekiyor.