genel

Vücutta ödem oluşmasına neden olan 5 besin

Abone Ol

Ödem vücutta şişlik ve kilo artışına neden olabilir. Beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler vücutta ödem oluşumunu tetikleyen başlıca faktörlerden biridir. Vücutta ödem yapan yiyecekleri öğrenerek bu besinleri tüketmekten kaçabiliriz. İşte ödem oluşmasına neden olan 5 besin!

Peynir Peyniri tükettiğimiz yiyeceklerin çoğunda kullanıyoruz. Patates kızartmalarının üstünde cheddar eritiyor, makarnanın üzerine parmesan eklemeye bayılıyor, pizzada sınırsız peynir tüketebiliyoruz.Peynir, en çok tuz içeren yiyeceklerden biri. Yerken tuzlu tat vermemesi, sodyum içermediği anlamına gelmez. Peynirin bu kadar tuz içermesinin nedeni, peynir bakterilerinin kontrol altına tutmaktır.Aynı zamanda tuz, peynirlerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Peynirden aldığınız sodyum oranını azaltmak için daha yumuşak peynirleri tercih edebilirsiniz.

Hazır ekmek Ekmek temel besinlerden biri. Pizzadan sandviçe kadar yüzlerce besinler birlikte doğrudan ve dolaylı yolla ekmek tüketmiş oluyoruz.Pek çok insan ekmek tüketimini içeriğindeki yoğun karbonhidrat nedeniyle bırakmak istiyor; ancak sodyum, karbonhidrattan daha tehlikeli.Hazır ekmekler, ev yapımı ekmeklere göre 3 kat daha fazla tuz içeriyor.

Yüksek miktarda kafein Çok fazla kafein alımı sodyum emilimini sınırlar.Bu sebeple, günlük güvenli kafein alımı miktarının aşılmaması önemlidir.Günlük güvenli kafein alım miktarının üst sınırı 400 miligramdır. Kafein sadece kahvenin içinde bulunmaz; çay, dondurma, çikolata gibi birçok başka besinin içinde de kafein bulunur.

Turşu ve konserveler Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlıklı bir birey günde maksimum 5 mg tuz tüketmelidir. Bir adet turşuyu baz alırsak 5-6 adet turşu yiyerek günlük tuz tüketimini doldurmaktayız.Besinleri uzun süre saklamak ve lezzetli tatlar elde etmek için kullanılan bu yöntemde kullanılan ana madde tuzdur.Turşu ve konserveler, içeriklerindeki yüksek tuz nedeniyle vücutta su tutulmasına neden olurlar.

Alkol Alkol vücudun su tutma kapasitesini artırır. Alkol alınan günün ardından sürekli susuzluk hissedilmesinin nedeni budur. Bu yüzden alkol alırken yanında bol su içmeli, aldıktan sonraki gün bol miktarda su içilmeli.