genel

Vücutta hiçbir zararlı madde bırakmıyor! Bağışıklık sistemini çeliğe dönüştüren o gıda…

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, soğuk algınlığından kansere kadar ciddi ve ciddi olmayan tüm hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan oluşturmak demektir. Fakat bağışıklık sistemini güçlendirme çabasının her zaman doğru bir yolda olup olmadığı da önemli bir soru işareti. İşte bu konuda tüm merak edilenler…

Abone Ol

Araştırmalar, uyku eksikliği, yanlış beslenme gibi alışkanlıklarda bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı savunma mekanizmasının yeterince doğru işlemediğini ortaya koydu. Genellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek için sıklıkla kontrolsüz şekilde alınan takviyeler yerine, hastalanmadan önce genel sağlık durumunda sağlıklı ve güçlü tutmak gerekir. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL OLUMSUZ ETKİLENİR? Doğru kilo aralığında olmamak (zayıf, kilolu veya obez vs.), uykusuz veya fazla uyku, aşırı stres gibi durumlar, bağışıklık sisteminin işlevini engelleyerek zayıflamasına neden olur.Bağışıklığı baskılayan yiyecek ve içecekler de bağışıklık fonksiyonlarını yavaşlatabilir. Örneğin; şeker, aşırı kafein gibi sıklıkla tüketilen ürünler, en yaygın sebepler arasında bulunuyor.

Stres hormonları da bağışıklık sistemini baskılar ve kronik stres zamanla daha zayıf bir bağışıklığa neden olur.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN PARÇALARI NEDİR? Bağışıklık sistemi, bağırsaklardaki timus bezi, kemik iliği, lenf düğümleri, lenf damarları ve faydalı bakterilerden oluşur. Timus bezi ve kemik iliği, vücudun patojenlerle savaşmak için ihtiyaç duyduğu beyaz kan hücrelerini üretmekten sorumludur.

Bağırsaktaki faydalı bakteriler, bakterileri içeren mukus salgılamaya başlamak için bağırsak astarınıza sinyal verir ve kan dolaşımına yayılmasını önler. İyi bakteriler ayrıca Candida albicans gibi kötü bakteri ve maya popülasyonlarının kontrolüne yardımcı olur. Lenfatik sistem, ölü hücreler gibi patojenlerle savaşmaktan kaynaklanan atık ürünleri toplar ve bunları vücuttan dışarı taşır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMENİN KANITLANMIŞ 8 YOLU Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin en iyi yolu tek bir yoldan geçmiyor. Bunun sebebi ise zamanla inşa edilmesi. Beslenme sistemi, uyku ve egzersiz, bağışıklık sisteminin sağlığını etkileyen kritik faktörlerdir ve değiştirmeniz gereken ilk konu başlıklarıdır. Ayrıca bağışıklık sistemini gerçekten güçlendirmek için stres seviyenizi inceleyin ve stresi azaltmanın ve stresle daha iyi başa çıkmanın yollarını bulmanız gerekiyor.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN Egzersiz yapmak, hastaların aşılara verdiği reaksiyonu bile artırabilecek kadar iyi bir bağışıklık fonksiyonu güçlendirici kadar etkili. Fakat bu noktada egzersiz yapma yoğunluğunu da doğru tespit gerekiyor. Aşırı egzersiz bağışıklık sistemini baskılarken, tutarlı bir şekilde sürekli olarak orta yoğunlukta egzersiz yapmak, bağışıklığınızı hangi yaşta olursanız olsun, güçlendirici bir etki sunar.

Enflamasyonu azaltarak, lenfatik drenaja yardımcı olarak, stres hormonlarını düşürerek, uykuyu iyileştirerek ve timus bezini uyararak büyük bir etki sunar.

BESLENME SİSTEMİNİZDEKİ BU BESİNLERE DİKKAT! Vitaminler ve mineraller bağışıklık sisteminizde hayati işlevlere hizmet eder. Şeker, alkol ve tütün bağışıklık sistemini baskılayıcı maddeler iken, meyve ve sebzeler ihtiyaç duyduğu beslenmeyi sağlayarak bağışıklık sisteminizi desteklemeye ve korumaya yardımcı olur.

DAHA FAZLA SU TÜKETİN Bağışık sistemindeki her işlev, suya ihtiyaç duyar. Fakat yalnızca susadığınızda su içmek, yeterli bir su tüketimi değildir. Elektrolitler, sıvı dengesini korumak için büyük bir önem taşır.Daha fazla su içerek ve ayrıca taze sıkılmış meyve sularını beslenmenize ekleyerek, günlük su tüketiminizi artırabilirsiniz.

PROBİYOTİKLER VE FERMENTE GIDALAR KİLİT NOKTA Mikroorganizmalar vücut ağırlığınızın yüzde üçünü kaplar. Probiyotikler, kimchi ve lahana turşusu gibi fermente gıdalarda doğal olarak bulunan faydalı bakterilerdir.

Ayrıca takviye yoluyla da alınabilirler. Probiyotik takviyesinin bağışıklık sisteminizi güçlendirerek soğuk algınlığı ve nezleyi kısalttığı bilimsel olarak ispatlandı. Fakat takviyeleri mutlaka uzman kontrolünde almak gerekir.

C VE D VİTAMİNİ, ÇİNKO ALIMINI ARTIRIN Vitamin ve mineral eksikliklerini gidermek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin önemli bir yolu. C vitamini, soğuk algınlığını kısaltmaya yardımcı olduğu bulunan bağışıklık hücrelerinin üretimini destekleyen güçlü bir antioksidandır.

D vitamini yeni bağışıklık hücrelerinin üretiminde rol oynar, çinko ise işlevlerini destekler. Bunları takviye etmek, vücudunuzun yaygın viral enfeksiyonlarla savaşmasına da yardımcı olur.

REISHI MANTARINI DENEYİN Reishi mantarları, kaygı ve stresi azaltmak için tüketilebilir. Bununla birlikte, reishi mantarları, aktivite düzeyinde homeostazı teşvik ederek bağışıklık sisteminize de fayda sağlar.

Bu şekilde, gerektiğinde bağışıklık fonksiyonunu uyarırken vücudunuzun inflamatuar (iltihaplanmaya karşı) yanıtını azaltmaya yardımcı olur.

MEDİTASYON YAPIN Meditasyon, stresi yönetmek için iyi bilinen bir tekniktir, ancak aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirdiğini biliyor muydunuz? Meditasyonun bağışıklık fonksiyonuyla ilgili genlerin aktivitesini arttırdığı gösterilmiştir.

Bu artan aktivite, daha fazla hücresel iletişim ve bağışıklık sistemi içinde etkili tepkiler ile sonuçlanır. Meditasyon, günde on dakika oturmak kadar basit olabilir veya bugün öğretilen çok çeşitli meditasyon stillerine bakabilirsiniz.

İYİ BİR UYKUYU ATLAMAYIN Bağışıklık fonksiyonu için kaliteli ve yeterli uykunun ne kadar etkili olduğu, bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Zamanla uyku yoksunluğu, bağışıklık sisteminin tehditlere tepkisini azaltır. Fakat uyku uzun süreli hafızayı depolamak için gerekli olduğu gibi; vücudun immünolojik hafıza süreçleri için de büyük önem taşıyor. Yeterli uyku olmadan sinir sistemi, bağışıklık tepkilerinizin bağlı olduğu mesajları taşıyamaz ve iletemez.

Ortalama bir yetişkinin her gece yedi ila dokuz saat uykuya ihtiyacı vardır. Egzersiz yapmak, stres yönetimi teknikleri ve her gece aynı saatte yatmak, uyku kalitenizi artırmada oldukça etkilidir. Tüm bu ipuçlarını denemeden önce, mutlaka bir uzmana danışmanız ve birlikte doğru bir yol haritası çizmeniz gerekiyor.