genel

Vücudun alarm sistemine dikkat! Hangi belirti hangi hastalığın habercisi?

Öksürük, boğaz ağrısı, mide bulantısı... Vücudumuz hasta olmadan önce bazı haberci belirtiler gönderir. Böylece sağlığımızı korumak için çeşitli önlemler almaya başlarız. Tıpkı enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi farklı hastalık türleri için de başka belirtiler mevcut. Peki vücudunuzda yaşanan değişimler hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Abone Ol

1- Ellerin buruşması Eller uzun bir süre suya maruz kaldığında buruşmaya başlar. Elleriniz suda uzun süre kalmadığı halde buruşmaya devam ediyorsa, farklı bir sorunun habercisi olabilir. Mesela vücutta yaşanan sıvı kaybı sebeplerden biri. Aynı zamanda bu görüntü kan dolaşımı hakkında bir uyarı niteliği de taşıyor. Genellikle dolaşım bozukluklarında parmak uçları buruşarak mavimsi bir renge döner.

2- Kepek ve saç dökülmesi Genellikle saçlarda mevsimsel olarak değişimler görülmesi mümkün. Yani dönemsel olarak saçınızda dökülmelere rastlayabilirsiniz. Mevsimsel geçişlerin yanı sıra kepeklenme ve dökülme gibi sorunlar aynı anda oluşuyorsa bu, vitamin eksikliklerinin habercisi olabilir. Saç yapısının zayıflamasına da yol açan sorunun temelinde ise B vitamini eksikliği yatıyor.

3- Dilde oluşan beyaz lekeler Sağlığınızla ilgili bir problem yaşayıp yaşamadığınızı anlamanın en kolay yolu dilinizin rengine dikkatlice bakmaktan geçiyor. Eğer dilinizin pembemsi bir rengi varsa sağlığınızın yerinde olduğu söylenebilir. Fakat dil üstünde beyaz lekeler görünüyorsa, bu vücuttaki enflamasyonun habercisi olabilir. Aynı zamanda beyaz lekeler, ağız içerisinde oluşan mantar enfeksiyonuna işaret edebilir.

4- Karın bölgesinde şişkinlik Yemekten sonra yaşadığınız şişkinlik hissi vücudunuz için herhangi bir problem teşkil etmez. Fakat sağlıklı sandığımız pek çok yiyecek, gıda intoleransına yol açabilir. Gıda hassasiyeti olarak da bilinen intolerans da midede aşırı şişkinlik yaratabilir. Diğer yandan tükettiğiniz yiyeceklere karşı alerjiniz de olabilir. İşte tüm bu sebeplerden ötürü doğru bir sindirim gerçekleşemediği için mide ve bağırsaklarda yaşanan gaz birikimi şişkinliğe yol açabilir.

5- Ciltte oluşan kızarıklıklar Ciltte belirginleşen kırmızı lekeler ve beraberinde gelen kaşıntı, farklı cilt hastalıklarının göstergesi olabilir. Yani basit bir kaşıntıyla başlayan bu durum zamanla cildi olumsuz etkileyecek enfeksiyonlara neden olabilir. Leke ve kızarıklıkların bir başka sebebi de alerjidir.

6- Sürekli su içme isteği Vücudun nem oranını karşılamak ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için bol su tüketimi her zaman gerekli. Bunun yanında ağzınızda oluşan kuruluk nedeniyle sürekli su içme gereksinimi duyuyorsanız, bu durum şeker hastalığının gizli bir habercisi olabilir.

7- Şiddetli horlama Birçok kişi horlamanın zararlı olduğunu düşünse de bilinenin aksine horlamak, vücut için zararlı bir eylem değil. Ancak bu durum kaliteli uykuyu ve vücudun oksijenlenmesini engelleyen uyku apnesiyle bağlantılı olabilir. Uyku sırasında tıkanma ve nefes darlığı gibi sorunlar yaşıyorsanız konuyla ilgili bir uzmandan yardım almalısınız.