genel

Van Gölü havzasındaki flamingolar

Abone Ol

Türkiye'deki yüzlerce kuş türünden 213'ünün gözlemlenebildiği Van Gölü, flamingoları ağırlıyor. İşte flamingoların Van Gölü'nde yarattığı şölenden manzalar...

Türkiye'nin sulak alanlarının 3'te 1'ini oluşturan havzanın kuzeyinde Erciş ilçesindeki Çelebibağı ve Kasımbağı sahillerinde görülen flamingolar, ziyaretçi ve fotoğrafçıların ilgisini çekiyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, flamingoların tek eşli olduğunu, birkaç yılda bir yumurta bıraktığını belirtti.

Bu kuşların insanların ve hayvanların zarar veremeyeceği uzak kesimlerde kuluçkaya yattığını anlatan Adızel, "Kuluçka alanları genelde çamur deryalarından oluşur. Yuvalarını çamuru tas haline getirerek yaparlar. Bir yumurta bırakırlar. Yumurtalar 30-32 günde çatlar. Yavrular yaklaşık 100 gün sonra uçarlar" dedi.

Adızel, flamingoların her yıl şubat ayının ortasında Afrika'nın kuzeyinden Van Gölü'ne geldiklerini belirtti.

Bir hafta kadar dinlendikten sonra olgunlaşanların Urmiye ve Hazar gölleri çevresindeki çamur deryalarına gittiklerini belirten Adızel, az sayıdaki genç flamingonun ise Van ve Erçek göllerinde kaldığını söyledi.

Temmuz sonuna doğru üremesini tamamlayan flamingoların küçük gruplar halinde dönüş yolculuğuna başladıklarını söyleyen Adızel, sözlerine şunları da ekledi:

"Dönüş yolunda ilk uğradıkları yer Akgöl'dür. Dinlendikçe buradan Erçek ve yoğunlukla Erciş sahil kesimine giderler." Adızel, flamingoların Van Gölü havzasındaki sayılarının 10 bin kadar olduğunu ve genelde Kasım ayı sonuna kadar havzada kaldıklarını belirtti.

Kasım ayı sonuna kadar bu şöleni canlı canlı izlemek isteyenlere duyurulur.