genel

Uzun süre cep telefonu ve bilgisayara bakanlar dikkat! Göz kuruluğunun belirtileri nelerdir? Göz kuruluğu nasıl geçer?

Mevsim geçişinin başlamasıyla görülen hastalıklardan biri de göz kuruluğudur. Özellikle lens kullanan ve uzun süre bilgisayar, tablet ve telefon gibi elektronik ekranlara bakmak zorunda kalan kişilerde yaşanma riski yüksektir. Çevresel faktörlere bağlı yaşanan bir rahatsızlıktır. Göz kuruluğu neden olur? Göz kuruluğunun belirtileri nelerdir?

Abone Ol

Her yaş ve cinsiyet fark etmeksizin yaşanan göz kuruluğu genellikle aşırı rüzgar, göz hastalıkları ve toz gibi etkenlerden dolayı meydana gelir. Yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Gözün yapısal yüzeyinde bulunan sıvı dışarıdan gelen herhangi bir cismin kalın olan tabakaya geçmesini önler. Bu da gözün retinasını korur. Bu tabakaya da göz yaşı borusundan destek gelir. Bu durum sinirler aracılığı ile beyne giden komut ve burada da tabakanın sıvı üretmesine yol açar. Göze giren toz ya da rüzgar gibi durumlar sonrası gözü korumak için bu sıvı oranı artar. Göz yüzeyini temizleyen sıvı; enfeksiyonlu hastalıklar, yüksek ateş ve lens gibi bir cismin göze girmesiyle de azalma riski vardır.

Göz içindeki sıvı üreten bezlerin yeteri miktarda çalışmaması göz kuruluğuna yol açar. Kaşınma, kızarıklık ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Toz, rüzgar, ateşli hastalıklar, göz yaşı borusunun iltihaptan tıkanmasından dolayı göz kuruluğu yaşanır. Erken tedavi edilmediğinde kornea ya da retina da kalıcı hasarlara neden olabilir.

Göz sıvısını yeniden artıran damlalar ve ilaçlar verilir. Ayrıca kişinin maydanoz ve havuç gibi göz sağlığına iyi gelen besinler tüketilmesi tavsiye edilir.

GÖZ KURULUĞU NEDEN OLUR? Lakrimal denilen göz sıvısının çevresel faktörlerden dolayı azalmasıyla ortaya çıkar. Göz ve çevresinde DNA'sı bozulan hücrelerin oluşturduğu tümörlü bezler göz kuruluğunu meydana getirebilir. Uzun süreli sağlıklı bakılmayan lens kullanımının yanı sıra mevsimsel geçişlerde yaşanan alerjik durumlara bağlı da görülebilir. Ayrıca hormonal bozuklukla vücuttaki genel olarak sıvı oranını olumsuz etkiler. Bu gözleri de etki yapar. Lens kullanımının yanı sıra uzun süre bilgisayar ekranında bakma da neden olan en yaygın nedenler arasında yer alır.

GÖZ KURULUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR? Birden başlayan göz kaşınması Uyanırken gözleri açmada zorlanma

Göz yaşı borusunun çapaklanması Göz kapağını kapattığında göz içine bir cismin battığını hissetme Yanma ve kızarıklık gibi belirtilerin yanı sıra zamanında müdahale edilmediğinde buğulu görme yaşanır.

GÖZ KURULUĞUNUN TEDAVİSİ VAR MI? Suni göz yaşı ve jelli ilaçlarla tedavi edilir. Belirtiler hissedilir hissedilmez bir uzmana danışmada fayda var. Ciddi olmazsa bile ilerleyen zamanlarda özellikle kornea tabakasının aşınmasına yol açabilir. Bu yüzden ilaçlarla hemen müdahale edilmeli. Bu süreçte kontakt lens ve led ışıklı ekran kullanımına dikkat etmekte fayda var.

EVDE GÖZ KURULUĞUNA NE İYİ GELİR? Uzmanlar yemek tüketiminde maydanoz, havuç ve zerdeçalı önerir. Bunun yanı sıra bir bardak su ve yarım çay bardağını bir tencerede kaynatın. Bu kaynama esnasına gözlerinizi açık tutmaya çalışarak buhara bakın. Bu göz içinde iltihap varsa onun azaltır. Bunun aynı sıra siyah çay ya da yeşil çayın poşet halini sıcaktan hafif ılık bir şekilde gözlerinizin içine birer damla sıkıp daha sonra göz kapağına koyup 5 dakika bekletin. Bunu batma hissi geçene kadar yapmakta fayda var.