genel

Uzmanlar Altın Fiyatları Üzerinden Uyarıyor! İthalat ve Rekabetçilik Endişesi Artıyor

Uzmanlar, Türkiye'de altın ticaretinin oldukça karlı olduğunu belirtiyorlar ve özellikle burada altınların düşük maliyetle alınıp, yüksek karla satıldığını dile getiriyorlar. ABD'nin Ocak ayı enflasyon verisinin bugün saat 16.30'da açıklanacak olması, altın fiyatlarını yakından takip edenleri heyecanlandırıyor.

Abone Ol

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, altın gram fiyatı tahminini paylaşırken, altın ihracatındaki kota sorununa da dikkat çekiyor. ABD Merkez Bankası'nın son iki haftadır faiz indirimi beklentilerini geri çekmesi, yatırımcıların enflasyon verilerine odaklanmasına ve para piyasası fonlarına daha fazla nakit yığmasına neden oluyor.

Öncü makro veriler ve katılık gösteren istihdam verilerinin ardından yatırımcılar, bu yıl için dört ila beş faiz indirimi fiyatlamaya geçiş yapıyorlar. Bu hafta piyasalarda en çok beklenen veri ise bugün açıklanacak olan ABD Ocak ayı enflasyon rakamı. TÜFE verisi için medyan beklenti yüzde 3,4'ten yüzde 2,9'a önemli bir gerileme öngörüyor. Ancak çekirdek enflasyonun daha sınırlı bir gerileme göstermesi bekleniyor.

Manşet enflasyon beklentilerini karşılaması durumunda, üç yıl sonra enflasyonun yüzde 3 seviyesinin altına inmesi bekleniyor. Bu verinin, fiyatlamalar açısından kritik öneme sahip olduğu ekonomistler tarafından vurgulanıyor.

Yapı Kredi ekonomistlerine göre, beklenti ve beklenti altı gelebilecek veriler risk iştahını artırabilirken, beklentinin üstünde gelecek veriler enflasyon endişelerini güçlendirebilir ve Fed'in faiz indirimlerini ertelemesine neden olabilir. Bu durumda ons ve gram altın fiyatları bugün ne kadar olacak? Altın ve diğer kıymetli madenler, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizindeki artış ve güçlü ABD makro verileriyle birlikte Dolar Endeksi'nin yükselmesi nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor.

Bu sabah, ons altın fiyatı 2.017 dolarda yatay bir seyir sergilemeye devam ediyor. Yurt içinde ise Kapalıçarşı’da gram altın fiyatı 2.029 liradan işlem görüyor. Çeyrek altın fiyatı 3.522 TL, Cumhuriyet altını 14.229 TL ve 22 ayar bileziğin gram fiyatı da 2.029 lira seviyelerinde bulunuyor. Ancak, yurt içinde altın ticaretinde bir başka sorun da gündemde. A

Altın ithalatına getirilen kota sonrasında kilogram başına oluşan ortalama 3 bin dolarlık fark, yerli firmaları rekabet için yurt dışında üretim arayışına itiyor. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, bu durumu değerlendirirken, rakiplerinin kilogram başına 65 bin dolar ödediği bir ortamda Türkiye'nin 68 bin dolar ödeyerek altın almak zorunda kaldığını ifade ediyor. Bu durumun kaçakçılığı teşvik ettiğine dikkat çeken Yakın, altın ticaretinin sınırlardan kaçak yollarla gerçekleştiğini belirtiyor.

Yakın, altın ticaretindeki bu olumsuzlukların Ankara tarafından dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, altın ticaretinin tarih boyunca engellenemediğini ve kota uygulamasının da bu durumu değiştiremeyeceğini ifade ediyor. Ekonomi Gazetesi'ne yaptığı açıklamalarda, altının sınırlardan aktığını ve dünya fiyatlarından çok daha ucuza alınıp Türkiye'de yüksek karla satıldığını dile getiriyor.

Altın fiyatlarının geleceği konusunda ise birçok piyasa uzmanı gram altının yıl sonunda 3 bin TL seviyelerine ulaşabileceğini tahmin ederken, Yakın'ın tahmini dikkat çekiyor. Yakın, dolar kurunun sene sonunda 40-45 TL aralığında kalmasını beklerken, gram altının ise 2.750 ila 2.942 TL arasında olabileceğini söylüyor. Ayrıca, Yakın, ons altının sürekli değer kazandığını ve ilerleyen dönemlerde 5 bin dolara ulaşabileceğini öngörüyor.