genel

Uyanır uyanmaz 5 tane yemek yetiyor! Yüksek kolesterolün en büyük şifası

Ceviz, yalnızca sağlıklı bir gıda olmanın ötesinde, aynı zamanda birçok dengeleyici özelliğe de sahip. Yoğun lif oranı, sağlıklı yağ içeriği ve vitamin oranı sayesinde damarlarınızda da yenileyici bir etkiye sahip. Düzenli tüketimde ise oldukça etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. İşte şifa deposu besinin etkileri...

Abone Ol

Son 50 yıldır bilim insanları, birçok faydasını tespit ederek oldukça büyük etkilerini her geçen gün ortaya koyuyorlar. Sadece bir kuruyemiş olmasının da ötesinde günlük tüketimde oldukça etkili faydalar sunuyor. İşte cevizin inanamacağınız yenileyici faydaları…

ANTİOKSİDANLAR AÇISINDAN ZENGİN Ceviz, diğer yaygın kuruyemişlerden daha yüksek antioksidan seviyesine sahiptir. İçeriğindeki E vitamini, melatonin ve cevizin kabuğunda özellikle yüksek olan polifenol adı verilen bitki bileşikleri yüksek antioksidan kapasitesi sunar.

Sağlıklı yetişkinlerde yapılan küçük bir çalışma, ceviz açısından zengin bir yemek yemenin yemekten sonra "kötü" (LDL) kolesterolün oksidatif hasarını önlediğini ortaya koydu. Kötü kolesterol, atardamarlarda birikmeye ve ateroskleroza (damar sertliğine) neden olmaya eğilimlidir.

OMEGA-3 YÖNÜNDEN SÜPER BİTKİ KAYNAĞI Ceviz, omega-3 yağında diğer tüm kuruyemişlerden önemli ölçüde daha yüksektir ve 28 gramlık porsiyon başına 2.5 gram sağlar. Ceviz de dahil olmak üzere bitkilerden elde edilen Omega-3 yağına alfa-linolenik asit (ALA) denir. Bu temel yağı, beslenme şekliyle almanız gerekir.

Tıp Enstitüsü'ne göre, yeterli ALA alımı 1.6 ve 1.1 gram aralığındadır. Tek bir porsiyon ceviz ise bu ihtiyacınızı karşılar. Gözlemsel çalışmalar sonunda günde tüketilen her bir gram ALA'nın kalp hastalığından ölme riskini %10 oranında azalttığını gösteriyor.

ENFLAMASYONU AZALTABİLİR Enflamasyon, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı ve kanser dahil olmak üzere birçok hastalığın temelinde yer alan önemli bir tepkidir.

Cevizdeki polifoneller, iltihaplanma ile savaşmaya yardımcı olabilir. Ellagitanninler adı verilen bir polifenol alt grubu, iltihabı özellikle azaltabilir.

Bağırsaklarınızdaki faydalı bakteriler, ellagitanninleri, iltihaplanmaya karşı koruduğu tespit edilen ürolitinler adı verilen bileşiklere dönüştürür.

Cevizdeki ALA omega-3 yağı, magnezyum ve amino asit arginin de iltihabı azaltabilir.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLER Araştırmalar, bağırsak sağlığını teşvik eden bakteriler ve diğer bakteriler açısından zenginse, sağlıklı bir bağırsak ve genel sağlığın daha iyi olduğunu gösteriyor.

Mikrobiyatanız (bağırsak bakteri florasını) sağlıksız olması, bağırsaklarında ve vücudunuzun başka yerlerinde iltihaplanma ve hastalığa katkıda bulunarak obezite, kalp hastalığı ve riskini artırabilir.

Ne yediğiniz, mikrobiyotanızın yapısını önemli ölçüde etkileyebilir. Ceviz yemek, mikrobiyotanın ve bağırsakların sağlığını desteklemenin en iyi yollarından biri.

194 sağlıklı yetişkin, sekiz hafta boyunca her gün 43 gram ceviz yediğinde ceviz yemedikleri döneme kıyasla faydalı bakteri düzeyinde artışla karşılaştır.

Bu durum, bağırsağınızı besleyen ve bağırsak sağlığını destekleyen bir yağ olan bütirat üreten bakterilerdeki artışı gösteriyor. KANSER RİSKİNİ AZALTABİLİR Test tüpü, hayvan ve insan gözlemsel çalışmaları, ceviz yemenin meme, prostat gibi kanser türlerinde büyük bir düşüş gösteriyor.

Cevizin antioksidanlar yönünden zengin olması, bağırsaktaki bakterileri ürolitin adı verilerin bileşiklere dönüştürebilir. Bu sayede iltihaplanmayı azaltır. Ürolitinler, bağırsaktaki iltihaplanmayı ortadan kaldıran özellikleri sayesinde kansere karşı korunmaya yardımcı olmasının yöntemine sahiptir. Bu sayede kansere karşı korunmaya da yardımcı olur. Dahası, ürolitinler, vücudunuzdaki hormonları düzenleyerek hormona bağlı kanserler olan prostat ve meme kanseri riskini de azaltmaya yardımcı olur.

Ceviz yemek, bu ve diğer kanser riskini azaltma üzerindeki etkilerini doğrulamak ve yardımcı olabilecekleri tüm yolları, mekanizmaları netleştirmek için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulur. KİLO KONTROLÜNÜ DESTEKLER Ceviz kalorisi yoğun bir kuruyemiş olsa da sağladığı enerjinin, besin maddelerine göre beklenenden %21 daha düşük olduğunu ortaya koyar.

Üstelik ceviz yemek iştahınızı kontrol etmenize de yardımcı olur. 10 obez insanda yapılan iyi kontrollü çalışmada, beş gün boyunca günde bir kez 48 gram ceviz tüketmek, kalori ve besin açısından eşit bir plasebo içeceğine kıyasla iştahı ve açlığı azalttı. Ek olarak, ceviz tükettikten beş gün sonra, beyin taramaları, katılımcıların beynin bir bölgesinde, kek ve patates kızartması gibi oldukça cazip yemek ipuçlarına direnmelerine yardımcı olan aktivasyonun arttığını gösterdi.