genel

Trafik cezalarında yeni dönem: Gelire göre ceza tutanağı düzenlenecek!

Son günlerde kulislerde dolaşan bir iddia tüm araç sahiplerini telaşa düşürdü. Hükümetin, trafik cezalarında "gelire dayalı ceza" sistemini getirme planları üzerinde çalıştığı öne sürüldü.

Abone Ol

Trafik cezalarında gelire göre değişiklik fikri tamamen yabancı değil. Aslında, İngiltere, Finlandiya ve İsviçre gibi bazı Avrupa ülkelerinde bu sistem zaten uygulanıyor. Bu ülkelerde gelir durumuna göre trafik cezası belirleniyor. Eğer bu iddialar gerçekleşirse, yakın zamanda bu uygulama Türkiye sınırlarında da hayat bulacak.

Kulağa ilk etapta karmaşık gelse de sistemi basit bir örnekle açıklayabiliriz. Diyelim ki A isimli birey aylık 20 bin TL kazanıyor ve orta segment bir otomobil kullanıyor. Öte yandan B, aylık 100 bin TL gelire sahip ve ultra lüks bir otomobilin sahibi. Eğer bu sistem hayata geçerse, A ve B'nin trafik cezaları farklılık gösterecek. Şu an her iki kişi emniyet kemeri takmadığı için 437 TL ceza alırken, bu yeni sistemle B, A'dan belki de 5 kat fazla ceza alacak.

Bir diğer senaryo ise trafik cezalarının araç değerine göre belirlenmesi. Eğer bu şekilde bir düzenleme yapılırsa, lüks ve uygun fiyatlı otomobiller arasında ceza miktarında ciddi farklar oluşabileceğini söyleyebiliriz.

Birçok Avrupa ülkesi, trafik cezalarında gelir bazlı sistemleri uyguluyor. İngiltere'de hız sınırını aşan bir sürücü, haftalık gelirinin 1,5 katı kadar ceza ödüyor. Almanya ve Finlandiya gibi ülkelerde ise "Para-Gün Sistemi" uygulanıyor ve bu sistemde cezalar günlük gelirin yüzde 50'si üzerinden hesaplanıyor.

Bunu somut bir örnek ile pekiştirelim: Finlandiya'da, Anders Wiklöf adlı iş insanı hız limitini sadece 30 km/s aştığı için 121 bin euro gibi astronomik bir cezayla karşı karşıya kalmıştı. Bunun nedeni elbette ki gelirine dayalı ceza sistemiydi.

Türkiye'de Neler Değişecek? Eğer bu iddialar gerçeğe dönüşürse, zengin bireylerin daha yüksek trafik cezaları ödediğine şahit olacağız. Bu, hem trafikte daha adil bir sistem getirebilir hem de sürücüler arasında ciddi tartışmalara yol açabilir. Tüm bu değişikliklerin ne zaman ve nasıl uygulanacağına dair henüz net bir bilgi bulunmuyor. Ancak kesin olan bir şey var ki, trafikte ceza sistemine dair radikal bir değişiklik kapıda olabilir!