genel

TOKİ Depremde evi yıkılanların merak ettiği soruya cevap verdi! TOKİ deprem konutlarını ücretsiz mi verecek?

Depremde evi yıkılan vatandaşlara TOKİ tarafından yapılan konutlar hak sahiplerine ücretsiz mi verilecek? Vatandaşlar bu sorunun cevabını arıyor. Ayrıntılar haber detayımızda...

Abone Ol

Depremde evi yıkılan vatandaşlara Toki tarafından yapılan konutlar hak sahiplerine ücretsiz mi verilecek? Vatandaşlar bu sorunun cevabını arıyor. Ayrıntılar haber detayımızda...

Depremde evi yıkılanlara TOKİ ücretsiz ev verecek mi sorusunun yanıtı merak ediliyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem sonrası 10 ilde büyük yıkım meydana geldi. Onbinlerce bina yıkılırken, kalan binalar da ağır hasar aldı. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiği deprem bölgesinde evleri yıkılan depremzedelerin "Deprem konutları kimlere verilecek?" araştırması da devam ediyor.

DEPREMDE YIKILAN EVLER ÜCRETSİZ Mİ YAPILACAK? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Şubat kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Mart ayında 30 bin konutun inşasına başlanacağı duyurulmuştu.

Deprem konutlarının TOKİ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacağını söyleyen Erdoğan, evlerin teslim süresinin 1 yıl olacağını depremin yıktığı veya oturulamaz hale getirdiği her evi, her işyerini yeniden yapıp hak sahiplerine teslim edeceklerini açıkladı.

DEPREM KONUTLARI NEREYE YAPILACAK? Deprem konutlar Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'ya yapılacak.

Afetler Kanunu'nun 29'uncu maddesine göre hak sahibi olmak şartıyla, yıkılan, yanan ve ağır hasara uğrayan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere konut yaptırılır ve kredi veriliyor.

Depremde evi yıkılan ev sahipleri hak sahibi olabiliyor. Kiracı ve misafirler hak sahibi değildir. Hak sahibi kişiler deprem konutlarından ve konut kredisinden faydalanabiliyor. İşte o maddeler;

Afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturulamayacak derecede ağır hasar gören depremzede aileler,

Kendilerine ait konutları muhtemel bir afete maruz bulunan aileler, Afet gören yerlerin bitişiğinde veya yakınında, üzerinde bina yaptırılmak üzere İmar ve İskan Bakanlığınca tespit edilip imar planına dahil edilen veya bu konutları için kıymet belgesi verilen aileler.