genel

Tırnak yemeyi neden bırakmalısınız? Tırnak yemenin vücuda bilinmeyen 6 zararı

Abone Ol

1. Dişlerinize zarar verebilir Dişleriniz tırnaklarınızdan çok daha sert olsa da tırnak yemek, dişlerinizde ve hatta diş etlerinizde kalıcı hasara neden olabilir.Dişleriniz ve tırnaklarınız arasında sık sık gıcırdatma olursa, dişlerinizin kırılmasına veya çatlamasına sebep olur. Ayrıca dişlerinizin yerinden kayma veya gevşeme gibi düşme olasılığını artırabilir.

2. Ağız kokusuna neden olabilir Ellerinizi sık sık yıkasanız da tüm mikropları ve kiri tırnaklarınızdan çıkarmak neredeyse imkansızdır. Bu da tırnaklarınızın altında saklanan bakterilerin tırnak yerken ağzınıza daha kolay ulaşabileceği anlamına gelir.Bu bakteriler ağzınızda kalıp çoğalarak diş eti hastalığına ve ağız kokusuna neden olabilir.

3. İshale yol açabilir Ağzımızda yaşayan bakteriler yeterince zararlıdır, ancak tırnak yerken aldığınız mikroplar sonunda bağırsaklarınıza ulaşabilir.

Bu mikroplar, karın ağrısı ve ishale neden olabilecek mide-bağırsak enfeksiyonlarına sebep olur.

4. Üşütmeye daha yatkın hale getirebilir Yüze dokunmayı sağlayan herhangi bir aktivite, vücudumuza hastalığı yayma şansımızı artırır. Hatta birçok insan bilinçaltında tırnaklarını yemeye devam edip bunun farkına bile varmazlar.

Bu durum soğuk algınlığı virüsü gibi mikrobiyal temasa daha yatkın oldukları anlamına gelir. Böylece vücudunuz üşütmeye yatkın bir hale gelerek enfeksiyonlara karşı savunmasız olur.

5. Yüz siğillerine neden olabilir Tırnaklarınızı ısırmak, tırnaklarınızın etrafındaki deride siğillere neden olan virüslerin girebileceği mikroskobik kırılmalara da neden olabilir.Bu virüsler daha tırnaklarınızı ısırırken yüzünüze geçebilir. Böylece özellikle dudakların yakınında yüz siğillerine yol açabilir.

6. Kronik baş ağrılarına neden olabilir Tırnaklarını ısıran kişilerde bruksizm veya kasıtsız dişleri gıcırdatma, sıkma gibi durumlar çoğalabilir.Bruksizmi olanlar çene ağrısı, gergin kaslar, yüz çevresinde ağrı ve kronik baş ağrıları yaşayabilir.

Tırnak yeme alışkanlığını durdurmak bir gecede çözülecek bir durum değildir. Ancak bunu yapma dürtüsüne karşı koymanıza yardımcı olacak yollar vardır. Örneğin; tırnak yemenizi engelleyecek acı bir tada sahip özel ojeleri kullanabilirsiniz. Eğer baş edemiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almayı ihmal etmeyin.