genel

Ticaret Bakanı Bolat duyurdu, Yeni indirim sayesinde araba alacaklara fırsat doğdu!

Araba almak isteyenler fiyatlar eridi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat canlı yayın programında araç piyasasında yapılan indirim yüzdesini aktardı. İşte detaylar...

Abone Ol

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, canlı olarak yayınlanan bir tv programında dikkat çeken bilgilere yer verdi. Bakan Bolat bilgilendirmesinde merak edilen soruları yanıtladı: YILBAŞI ALIŞVERİŞLERİNDE DENETİMİNİZ VAR MI?  “Kronik bir enerji ithalat gerçeğimiz var. Geçen yıl 98 milyar dolar ödemiştik, bu sene inşallah 66 milyar dolarlarda tutmaya gayret ediyoruz. Ticaretin artması zenginliğin artmasını beraberinde getirecek.

"300 BİN TL İLE 500 BİN TL ARASINDA SATILAN ARABALARIN SİRKÜLASYONU OLUYOR"  Üretim, yatırım ve istihdam da artacak. Covid ile beraber Türkiye’mizin dünyanın hayatına giren korkunç enflasyon süreci yaşandı. 3 senedir bununla mücadele bütün dünyada veriliyor. Hükümetimiz enflasyondaki artışa karşı işçi, emekli, çiftçi, memur, sabit ücret sahiplerinin gelirleri azalmasın diye en yüksek ücret artışlarını verdi.

"SEÇİME KADAR İNSANLAR ARAÇ ALMAK İÇİN BİRAZ DAHA ACELE EDİYORLAR" Yılbaşı geliyor. Talebin arttığı dönemlerde satıcıların da keyfi zamlara yöneldiği dönemler oluyor. Kimseye hesap vermem basarım zammı anlayışı oluyor. Biz hükümet olarak bu konuda piyasa denetimleri ve piyasaların başıboş olmadığını bu konuda gerekli müdahaleleri yapıyoruz. ‘YOĞUN FİYAT DENETİMİNE ÇIKILDI’  Hafta başından bu yana İl Ticaret Müdürlüğü ekiplerimiz yılbaşı alışverişlerinin, eğlencelerin olacağı mekanlarla alakalı yoğun fiyat denetimlerine çıktılar. Aldatıcı reklamlara karşı cezai uygulamalarımız var.

"500’ÜN ÜSTÜNE ÇIKILDIĞINDA İNSANLAR BİR ADIM GERİ GİDİYOR" 55 bin TL’den 2 milyon 200 bin TL’ye kadar müessese başına ceza kesebiliyoruz. Ben mekan sahiplerini ve satıcıları uyarmak istiyorum. Kendi bindiğiniz dalı kesmeyin, müşteriyi bir kere aldatabilirsiniz, ikincide o müşteri bir daha size gelmeyecek. ‘DEVLETİN BÜTÜN KURUMLARI HAREKETE GEÇTİ’  Aldatıcı reklamlar, piyasada anlaşmalı fiyat belirleme, hakim durumun kötüye kullanılması vs. gibi durumlarla alakalı devletin bütün kurumları harekete geçti.

1 OCAK’TA FİYAT ETİKET YÖNETMELİĞİ YÜRÜRLÜĞE GİRECEK!  Covid ile beraber herkesin eve kapanma zorunda olduğu günleri yaşadık, karantinaların kalktığı aşının bulunduğu zaman çılgınca alışveriş, sokağa çıkma dönemi başladı. Türkiye’nin çok iyi bir tedarik üssü olduğunu alıcılar anlayınca Türkiye’den yoğun ithalat yapmaya başladılar.

Artan talep azalan arz derken Türkiye’de fiyatlama davranışlarında yukarıya doğru çıkış trendi görüldü. Bu giderek keyfi zam yapma eğilimine döndü. AK Parti’nin göreve geldiği 2002 sonundan sonra 2004’te başarılan tek haneli enflasyon çok uzun süre devam etti. 17-18 sene. Böylesine bir enflasyonist süreç üretici ve satıcılar açısından aşırı kar yapma dönemine dönüştü. Alışkanlıklar kolay kolay terk edilemiyor.

1 Ocak 2024 başından itibaren cafe, restoran, pastane gibi iş yerlerinde ürünün isimleri ve fiyatları kapının girişinde okunabilir büyüklükte yer alacak. Müşteri onu gördüğü zaman ister girer ister girmez.

"ONLAR DA RAHATSIZ OLUYOR"  Otomotiv, emlakta diğer sektörde, marketlerde aldığımız tedbirlerin kısa sürede işe yaradığını gördük. Lokanta, restoran ve pastanelerde de istikrarın, fiyatlarda giderek azalmanın olduğunu göreceğimize inanıyorum. Gerek yeni yönetmelikler çıkarmak, cezai uygulamalar hazırlarken diğer Bakanlıklarla istişare halindeyiz, Kabine’ye bilgi sunuyoruz. Sektör kuruluşlarından da olumlu tepkiler aldık. Bunun faydalı olacağı noktasında görüşler aldık. Onlar da rahatsız oluyor.

ARAÇ PİYASASINDAKİ İNDİRİM ORANINI PAYLAŞTI  Otomotivin hem birinci elinde hem ikinci elinde yüzde 20’ler civarında bir indirim var. Vatandaşlar bu anlamda çok memnun. Araba stoklayıp fahiş fiyatla zam yapmak isteyenler üzgün. Piyasa normale döndü. İstikrar kazandı. Stoklanmış 600 bin otomobil piyasaya çıktı. 6 ay araba bulunamazken 6 saatte vatandaşımız aracı teslim alır hale geldi. 6 ay 6 bin km sınırlamasını ikinci elde sadece yetkili satıcılar için söz konusuydu bunu bireysel satıcılar için getirdik.Biz bu önerileri sektör yetkililerinden aldık. Gayrimenkulde emlak denetimleri yaptık. Ağır cezalarımız var. İlan sitelerini sorumlu kıldık. Piyasa bozucu davranışlara müsamaha etmiyoruz.

‘UYGULADIĞIMIZ CEZALAR 1.2 MİLYAR TL OLDU’  Haksız fiyat, fahiş fiyat, stokçuluk, aldatıcı reklam, tüketici korunması, fiyat etiketi ihlali, kasa raf fiyat farkı ihlali gibi uygulamalarda bizim toplam uyguladığımız cezalar 1.2 milyar TL oldu.Rekabet Kurulu’nun açtığı soruşturmalarda 2 milyar 350 milyon TL ceza uygulaması yapıldı. Paralar tahsil ediliyor.

ARALIK AYI İHRACATI HANGİ RAKAMLARA GELDİ, 2023 NASIL BİTECEK?  2 Ocak salı günü ihracat, ithalat, genel dış ticaretle ilgili açıklamaları her yıl geleneksel olarak yaptığımız gibi sayın Cumhurbaşkanımız yapacak. Ben bu birkaç gün kala rakamları vermeyeceğim. Sayın Cumhurbaşkanımız bütün rakamları açıklayacak. Ama trendleri söylemek isterim. Yıla iyi başlayamadık. Deprem felaketi baş gösterince biz bugüne kadar 6.5 milyar dolarlık ihracat kaybına uğradık. Tarımsal ürünlerin ihracatında 2 milyar dolara yakın net fedakarlık yaptık sırf temel gıda fiyatlarında içeride fiyatlar artmasın diye." şeklinde açıklamalara yer verdi.