genel

Soyulmuş ve soyulmamış sarımsak nasıl saklanır? En doğrusu...

Abone Ol

Mutfağımızdam eksik etmediğimiz şeyler arasında sarımsak başı çekiyor. Ancak sarımsağı doğru şekilde saklama konusunda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Oysa soyulmuş ve soyulmamış sarımsağı tadını kaybetmeden, bozulmaya uğramadan saklamanın yolları var. Peki, kan basıncını dengelemek ve bağışıklığı güçlendirmek gibi yararlara sahip sarımsak nasıl saklanır? İşte soyulmuş ve soyulmamış sarımsağı saklarken yapılması ve yapılmaması gerekenler...- KAYNAK:MİLLİYET.COM.TR / PEMBENAR ÖZEL

Soyulmamış baş sarımsak nasıl saklanır? Serin, karanlık ve kuru bir ortam tercih edin Uygun koşullarda saklandığında kabuklu baş sarımsaklar aylarca dayanabilir. Sarımsakları saklarken göz önünde bulundurulması gereken üç ana faktör vardır: Sıcaklık, ışık ve nem.

Serin bir ortam, sarımsağın filizlenmesini önlemeye yardımcı olurken kuru ortam, nemlenmemesini dolayısıyla sarımsağın küflenmemesini sağlar. Bu arada karanlık ortam, sarımsakların renginin değişmesini de engeller.

Hava akışı gerekli ortamı sağlamaya yardımcı olacağından kabuklu baş sarımsaklar için olmazsa olmazdır. Baş halindeki sarımsakları saklamanın bir diğer bir yolu da file bir çanta veya patates, soğan ve sarımsak saklamak için tasarlanmış, üzerinde hava geçişini kolaylaştıran deliklerin olduğu saklama kaplarıdır.

Soyulmuş sarımsak nasıl saklanır? Mümkün olduğunca kısa sürede kullanın Sarımsakları soyduktan sonra hava geçirmez bir kapta buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz.

Sarımsak, keskinliğini ve aromasını kaybedebilir, bu nedenle en iyisi mümkün olan en kısa sürede - soyulduktan sonra en geç 1 hafta içinde - kullanmaktır.

Oda sıcaklığında bekletmeden yağda saklayın Soyulmuş diş sarımsaklar, yağda saklanabilir ancak sakın sarımsakları yağa koyduktan sonra oda sıcaklığında bekletmek gibi bir hataya düşmeyin.

Çünkü clostridium botulinum bakterisinin ürettiği toksinden kaynaklanan botulizm hastalığı için uygun bir ortam yaratıp zehirlenmenize yol açar.

Bu nedenle yağda beklettiğiniz soyulmuş diş sarımsakları buzdolabında veya dondurucuda saklamalısınız. Uzmanlar, buzdolabında sakladığınız sarımsakları 7 gün içinde tüketebileceğinizi, dondurucuda sakladığınız sarımsakların ise birkaç aya kadar dayanabileceğini belirtiyor. Sarımsakları saklarken dondurucu için uygun cam kavanoz veya buzluk poşeti kullanabilirsiniz.

Bunun için elma ve üzüm sirkesi en ideal sirke olarak tanımlanıyor. Bu şekilde sarımsak yaklaşık 4 ay saklanabiliyor. Ancak sarımsakta küflenme belirtileri görülüyorsa asla ama asla kullanmayın!