genel

SGK, SSK’lı, BAĞ-KUR’lu, emekli, dul yetim milyonları ilgilendiriyor! 18 yaş şartı var…

Abone Ol

Memur, Emekli, dul ve yetimi, işçi, esnaf herkes çok merak ediyordu. Tek tek açıklandı. Sürekli iş görmezlik aylığı tekrardan çalışmaya başlamanız veya emekli olmanız durumunda kesilir. Dul aylıkları geliri olan ve olmayan şeklinde ayrılıyor. Çalışan veya emekli olan bir kadına kurum %50 oranında aylık bağlanıyor. Emeklilik tablosundaki yaşınız ilk girişinize göre belirleniyor ancak sigortalılık süreniz 18 yaşından sonra başlıyor. Memurum ne zaman emekli olurum, engelliler nasıl emekli olur? Gibi çok sayıda soruya İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Yazarımız Mert Nayır yanıt verdi...

Merhaba, emekli aylığı hesaplama parametreleri neden karma karışık. Resmen insanlar kendi aylıklarını hesaplamasınlar diye formüller yazılmış. Bir vatandaş olarak kendi aylığımızı kendimiz hesaplayamaz mıyız? Bunun bir kolayı yok mudur? Bu konuda ki sitemleriniz haklısınız çünkü bırakın sizi Kurum personellerinin bile %95’i emekli aylığını elle hesaplayamaz. Göstergeler, dereceler, aylık bağlama oranları, kat sayılar. Bunların içerisinden bu konuda uzmanlaşmamış kişilerin çıkması imkansız. Ancak kolay yolları var elbette, kurumun kendi programı mevcut. Ben ısrarla kendim hesaplamak istiyorum diyorsanız 2018/38 sayılı Genelgede örnekleri ile aylık hesaplaması açıklanmıştır. Buradan araştırabilir, basit usulde aylık hesaplamasını öğrenebilirsiniz.

Sayın uzman, ben emekli bir bayanım ve eşimi geçtiğimiz yıl kaybettim. İnternetten araştırdığım kadarıyla dul eşe %75 oranında aylık bağlanıyor ancak bana %50 civarında aylık bağlandı. Buna itiraz edebilir miyim? Dul aylıkları geliri olan ve olmayan şeklinde ayrılıyor. Çalışan veya emekli olan bir kadına kurum %50 oranında aylık bağlanmaktadır. Çalışmayan ve kendi emekliliğinden dolayı geliri bulunmayan kişilere ise %75 oranında aylık bağlamaktadır. Size de kendi emekliliğinizden dolayı %50 oranında aylık bağlanmıştır.

Merhaba, 2015 yılında çalıştığım işyerine girdim. Geçtiğimiz ay evlendim ve evlilik nedeniyle çıkış yapacağım. Ancak işletme tazminat alamazsın kendin çıkarsan diyor. Ne yapmam gerek? Kadın personellere evlilik tarihinden sonra bir yıla kadar kendi istekleriyle iş akdini sonlandırma ve tazminat hakkı sunulmuştur. Siz ayrılacağınız zaman evlilik nedeniyle iş akdinizi sonlandırdığınızı ve tazminatınızın ödenmesini talep eden bir dilekçe yazın. (İstifa dilekçesi yazmayın) İş akdinizi sonlandırdıktan 30 gün içerisinde tazminat ödemeniz yapılmaz ise Alo170 hattını arayarak şikâyette bulunun. İşyeri konuyla ilgili denetim sürecine girecek ve tazminatınızı ödeyecektir.

Merhabalar. Hayırlı çalışmalar dilerim. Bir şirkette şöför olarak SSK’ lı çalışmaktayım. Kendi adıma basit usul olarak işyeri (bakkal) açsam işçi çalıştırma zorunluluğum var mı? Aile bireylerinden birisi bakacak. Teşekkürler. 5510 sayılı Kanun gereği açacağınız işyerinde ücret almadan eşiniz çalışabilir. Eşiniz sigortalı sayılmaz, diğer çalıştıracağınız kişiler sigortalı olmak zorundadır.

Merhaba, ben marangoz atölyesinde çalışıyordum. Hızar aletine sağ alimin dört parmağını kaptırdım. O günden sonra işi bıraktım, işyeri kıdemimi ihbarımı her şeyi verdi. SGK bana aylık bağladı, şimdi ben işe girersem bu aylık kesilecek mi bilgi alabilir miyim? Adınıza bağlanan aylık muhtemelen sürekli iş göremezlik geliridir. Sürekli iş göremezlik geliri, iş kazası sonrası meydana gelen çalışma gücünün %10’u veya fazlasının kaybedilmesi durumunda bağlanır. Tekrardan çalışmaya başlamanız veya emekli olmanız aylığın durdurulmasına veya kesilmesine engel değildir.

5510 sayılı kanun sonrasında üzerimde tarım iş makinası (biçerdöver) olduğu için bağ-kur başladı. Tescil tarihi 01.01.2011 olarak gözükmektedir. Tarım iş makinası kanun öncesinde de vardı. Geriye dönük olarak gösterebilir miyim? Maalesef geriye yönelik Bağkur tescili yapamazsınız. Bu konuda en son 2011 yılında 6111 sayılı kanun yayımlanmış ve kişilere geriye yönelik 6 ay içerisinde müracaat edilmesi halinde tescil hakkı tanınmıştır. Siz ilgili sürede müracaat etmemişsiniz. Bu nedenle geriye dönük Bağkur tescili yapamazsınız.

Merhabalar, 02.11.1969 doğumluyum, Bağkur başlangıç 16.02.1990, prim gün sayısı 2 yıl 10 ay 13 gün. Yeniden mecburi sigortalık başlangıç Bağkur 10-03-1999 prim gün sayısı 20 yıl 10 ay 21 gün, toplam prim 23 yıl 9 ay 4 gün. 1994 Yılında askere gittim ne zaman emekli olabilirim? Askerlik borçlanması yapsam ne zaman emekli olurum? Nereye müracaat edeceğim? Sigortalılık başlangıç tarihinize istinaden 52 yaş 9000 prim gün şartlarına tabisiniz. Belirtmiş olduğunuz sürelerin toplamı 8554 gün yapmaktadır. 02.11.2021 Tarihine kadar mevcut Bağkur’luluğunuz devam ediyorsa eksik kalan sürelerinizi tamamlamış oluyorsunuz. Ancak artık devam etmeyeceğim, mevcutta da Bağkur sigortalılığınız devam etmiyorsa askerlik borçlanması yaparak eksik sürenizi tamamlayabilirsiniz.

Merhaba, emeklilik için 380 gün eksiğim var. 450 gün askerlik yaptım, bu süreleri borçlansam bana maliyeti ne olur? Askerlik borçlanmasının günlük en düşük tutarı 38,16 TL’dir. Size 380 günlük askerlik borçlanmasının bedeli 14.500,80 TL olacaktır.

1989 doğumluyum 1530 günüm var. 11.12.2007 Gününde sigorta başlangıcı oldu, nasıl emekliliğim hesaplanır? 09/09/1999 Sonrasında 30/04/2008 tarihine kadar sigortası bulunan erkek sigortalılar 60 yaş 7000 prim günü şartlarına tabi bulunmaktadır. Yaşlılık aylığında ise yine 60 yaş en az 4500 prim günü şartı aranmaktadır. Kadın sigortalılarda ise prim günü değişmeksizin yaş şartı 58’dir