genel

Seçim tarihi 14 Mayıs mı olacak? Deprem seçimi etkiler mi? İşte kulis bilgileri

Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin geleceği ne olacak? Seçim 14 Mayıs'ta mı yoksa 18 Haziran'da mı olacak? Kulis bilgilerine göre işte cevap....

Abone Ol

Seçimler, Anayasa'ya en geç 18 Haziran'da yapılacak. Peki seçim süreci nasıl işleyecek?

Depremin öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihini 14 Mayıs olarak ilan etmişti.

Hatta Meclis'teki bir konuşmasında "Milletimiz, 73 yıl sonra, bir kez daha altılı masa diye karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına bu müstemleke heveslerine yeter diyecektir." dedi.

Depremden sonra da bu karardan vazgeçilmedi. Seçimlerin 14 mayıs'ta yapılacağı büyük oranda netleşti. MHP lideri Devlet Bahçeli'de seçim tarihinin değişmeyeceği mesajını son grup toplantısında verdi.

MHP Lideri: "Bilinmelidir ki sandıktan kaçarız ne de demokrasiyi yok sayarız." dedi.

 Gözler YSK'ya çevrilmiş durumda. İki büyük depremin yaşandığı yaşandığı illerde seçimin nasıl yapılacağı da tartışılıyor. Çeşitli alternatifler üzerinde duruluyor.

Deprem illerinin milletvekili sayısının 2022 nüfus sayımı sonuçları temel alınarak belirleneceği belirtiliyor. Buna göre 10 ilin milletvekili sayısı değişmeyecek. 14 Mayıs'ta seçim yapılabilmesi için 10 Mart'ta Cmhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kararını alıp Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

 Sonrasındaysa YSK seçim takvimini başlatacak. Peki oy kullanma nasıl gerçekleşecek?

Bu illerdeki depremzedelerin büyük bir bölümü göç etti.

Hâlâ kendi illerinde kalanlar için konteyner kentlerde sandık kurulacak. Başka illerde olanlarsa kalıcı ikametgahı yoksa milletvekili seçimleri için oy kullanamayacak, sadece cumhurbaşkanının belirlenmesinde rol oynayabilecek.