genel

Sahte limonata ile gerçek limonata arasındaki fark

Abone Ol

Yazın serinleten lezzeti limonata, usulüne uygun şekilde yapılmadığında sağlık için tehlike yarabiliyor. Dışarıda limonata diye satılan hileli limonatalar ve limonlu gazlı içeceklerin uzun vadede tüketimde kansere, diyabete, birçok kronik rahatsızlığa ve çocuklarda hiperaktiviteye yol açabiliyor. Peki, gerçek limonata nasıl yapılır? Sahte limonatayı anlamanın yolları nelerdir? Limonata diye satılan içecekleri tüketmek ne kadar tehlikeli? Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Güzelcan önemli açıklamalarda bulundu... Özellikle yaz aylarında, serinleten özelliği ile çokça tüketilen limonataya bazı kişiler hile katıyor.

Limonata içine konulan limon miktarı azaltılarak, yerine limon aroması ve sarı renginin oluşması için gıda boyası koyuluyor.

Hileli limonatalara karşı vatandaşı uyaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Güzelcan, "Limonata, C vitamini açısından oldukça zengin bir içecektir.

Bu içeceğini içtiğimiz zaman günlük C vitamin ihtiyacımızı karşılamış oluruz. Ancak dışarıda satılan limonatalarda dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var.

Şişelerin üzerinde 'Yüzde 10 limon içerir', 'Yüzde 20 limon içerir' gibi ibareler yer alır. Meyve oranı yüzde 50'yi bulmuş olsa bile bu içecek limonata değil, su ve şekerin karıştığı bir içecektir.

"Limon aromalı içecek" yazıyorsa almayın İçinde glikoz, fruktoz ve şekerle beraber birçok zararlı katkı maddesi de mevcuttur.

Bazı limonata şişeleri üzerinde ise limon aromalı içecek yazar.

Çok fazla şeker içerdiği için bu limonatalar yerine ev yapımı limonatalar öneriyoruz" diye konuştu.

Yaklaşık 12-15 tane şeker bir bardakta içilmiş oluyor.

Hileli ve katkılı limonataların uzun vadede tüketilmesi kansere, diyabete, birçok kronik rahatsızlığa ve çocuklarda hiperaktiviteye sebep olur" dedi.

Bu ibare de şişe içindeki karışımın gerçek bir limonata olmadığını gösterir.

Limonatanın koyu renkli olmasını istiyorsanız... Limonatanın evde yapılmasını öneren Güzelcan, dışarıda satılan koyu renkli limonata rengini elde edebilmek için karışım içine zerdeçal koyulabileceğini söyledi.

250 ml'lik bir şişenin tek bir bardağı yaklaşık 30 gram şeker içeriyor.

Bazı limonata şişeleri üzerinde ise limon aromalı içecek yazar.

Limonatadaki şeker miktarına dikkat! Güzelcan, limonata içindeki şeker miktarının ayarlanmasını da önerip, "Diyabet hastaları için limonata içindeki şeker miktarı da önemli.