genel

Ramazanda kilo almamak için neler yapmalıyız?

Abone Ol

Ramazan ayında kalabalık sofralarda, lezzetli yemek ve tatlılarla güzel aile buluşmaları yaşanır. Bu ayda da diğer aylarda olduğu gibi dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Peki ramazanda nasıl dengeli beslenebiliriz? Ramazanda spor yapmaya devam etmeli miyiz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Orçun Kürüm oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı...

SAHURDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER -Sahura kalkmadan oruç tutmak oldukça sakıncalıdır. Kan şekerini dengelemek için mutlaka sahura kalkılmalı sahurda kan şekerini yavaş yükselten yulaf ve esmer ekmek gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.

-En kaliteli protein olan yumurtayı soframızdan eksik etmeyip diğer hayvansal protein kaynaklarından süt, yoğurt ve az tuzlu peynir tüketmeyi de unutmamak gerekir.

-Posa ve lif alımını arttırmak için çiğ sebze ve meyvelere her zaman yer verilmeli.

-Sahurda sizi ilerleyen saatlerde susama isteğini azaltabilmek için tuzlu gıdalardan, mide yanması ve reflü gibi sorunlarla karşılaşmamak için yağlı ve baharatlı yiyeceklerden özellikle bu öğünde uzak durulmalıdır.

İFTARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER -Gün içinde kan şekeri çok fazla düştüğünden genelde kısa sürede içerisinde çok fazla yemek yeme eğiliminde oluruz. Bu yüzden iftara yavaş bir tempoda ve hafif yiyeceklerle başlamak gerekir.

-İftarı açarken önce 1-2 bardak su sonra 1-2 hurma veya 2-3 zeytin akabinde ise hafif bir çorba ile devam edilebilir.