genel

Ramazanda ağız kokusu nasıl önlenir?Ramazanda ağız kokusuna çözüm

Abone Ol

Ramazanda yaşanan sorunlardan biri de ağız kokusu. Çoğunlukla yediklerimize, içtiklerimize bağlı olarak ortaya çıkan ağız kokusu özellikle sabahları daha da rahatsız ediyor. Oysa sahurda ve iftarda alacağımız bazı tedbirlerle ağız kokusunu önlemek mümkün. Peki, ramazanda ağız kokusunu önlemek için ne yapmak gerekir? Ramazanda ağız kokusuna ne iyi gelir? Ağız kokusu nasıl gider? Ağız kokusuna neden olay şeyler nelerdir? Merak edilen tüm soruların cevabını, Ağız Diş Sağlığı Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Neşe Kahraman verdi..Ağız kokusu yani halitozis; kişinin hem kendisini hem de çevresindekileri rahatsız eden, nefesteki kokudur. (Kaynak:Pembenar)

Ağız kokusu, kişilerde psikolojik ve sosyal açıdan özgüven eksikliği oluşturarak kişilerin kendini sosyal topluluklardan izole etmesine neden olabilir.

Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusunun en büyük sebepleri, ağız bakımı ve diş fırçalama işleminin seyrek olarak yapılmasıdır.

Ayrıca sindirim sistemi hastalıkları, kronik sinüzit ve ileri yaş, ağız kokusuna neden olabilen diğer etkenlerdir.

Farklı yaş gruplarında spesifik ağız kokuları bulunur. Küçük yaştaki çocuklarda tonsiller (bademcikler) adı verilen bölgeye yerleşen bakteriler ve besin artıkları nedeniyle yoğun bir ağız kokusu olabildiği gibi orta yaş grubundaki kişilerde de özellikle sabahları hissedilen şiddetli ağız kokusu görülebilir.

İleri yaş grubundakilerde ise tükürük yoğunluğunun artarak akışkanlığının azalması, hipertansiyon ve diyabet gibi sistemik hastalıkların varlığı ve kullanılan ilaçlar, ağız kokusuna neden olabilir. Peki özellikle ramazanda daha da fazla görülen ağız kokusunu gidermek için nelere dikkat etmeliyiz, nelerden kaçınmalıyız? Ağız Diş Sağlığı Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Neşe Kahraman bakın tavsiyelerde bulundu:

Ağız kokusunu gidermek için çözüm önerileri Sebze tüketen kişilerde, fazla et tüketen kişilere göre daha az ağız kokusu görülür. Bu nedenle sebze ağırlıklı beslenmek, ağız kokusunu azaltır.

Bu yiyeceklerden uzak durun Soğan, sarımsak ve turp gibi kokulu yiyecekler özellikle çiğ tüketildiğinde ağız kokusuna neden olur. Ağız kokusunun önüne geçebilmek için bu ürünlerin tüketimine dikkat edin.

Daha az baharat tüketin Yoğun baharat kullanımı, ağız içindeki kokuya neden olan sülfür bileşenlerini artırdığı için ağız kokusu neden olur. Özellikle ramazan ayında hem sindirim sistemini yormamak hem de ağız kokusunu azaltmak için daha az baharatlı yemekler tüketin.

Kahve tüketiminizi sınırlandırın Kahve, ağız ortamını asidik hale getirerek bakterilerin kolayca üremesine neden olur. Ağız içinde üreyen bakteriler, ağız kokusuna neden olur. Bu doğrultuda kahve tüketiminin azaltılması, ağız kokusunun da azalmasını sağlar.

Sahurda bu içecekleri içmeyin Çay ve kola gibi içecekler, ağız kuruluğuna yol açtığı için ağız kokusuna neden olur. Özellikle sahurda bu tip içeceklerden kaçının. Eğer çay tüketilmek isteniyorsa bol su ile birlikte tüketmek ağızdaki su dengesini koruyacağından ağız kokusu da azaltılmış olur.

Sigaraya 'Hayır' deyin Sigara hem ağızda bıraktığı kokuyla hem de neden olduğu diş ve diş eti hastalıkları ile ağız kokusunun en önemli sebeplerinden biridir. Yoğun sigara kullanım 'kıllı dil' oluşumuna yol açarak besin artıklarının ve tütün dumanının dil sırtında tutunmasına neden olur. Bu durum ağız kokusuna neden olur.

Dil yüzeyini de fırçalayın Sigaranın bırakılması veya tüketilen miktarının azaltılması ağız kokusunu da azaltacaktır. Ayrıca bu kişilerin ağız bakımı sırasında dil yüzeyini detaylı fırçalamaları ve dil temizleyici fırçalar kullanmaları gerekiyor.

Ağız bakımınızı asla ihmal etmeyin Ağız kokusunu azaltan en önemli faktör ise sık ve düzenli uygulanan ağız bakımıdır.

Ramazan ayında uzun süre sıvı tüketilememesi, ağız ortamında asiditeyi artırır. Bu da dişlerin daha kolay çürümesine ve diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bu süreçte mutlaka günde en az 2 defa dişler detaylı olarak fırçalanmalı, dil yüzeyi her fırçalamada temizlenmeli, ağız gargaraları ve diş ipi kullanılmalı. Özellikle sahur yapıldıktan yarım saat sonra dişlerin fırçalanması, bakteriyel oluşumu azaltacaktır.