genel

Prof. Dr. Osman Zeki Gümrü uyardı! Asıl virüs yerlerde

Abone Ol

Dünyayı kasıp kavuran ölümcül salgın coronavirüs ile ilgili önemli açıklamalar geldi. Coronavirüs salgınıyla ilgili yerdeki tehdide dikkat çeken Prof. Dr. Osman Zeki Gümrü uyardı: Asıl tehlike yerde. 1 santimetreküp tükürükte 750 bin bakteri var.

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Zeki Gümrü hastalığın yayılmasında çok önemli bir tehlikeye daha dikkat çekti. Yere tükürme alışkanlığı olan insanların bu dönemde bu alışkanlıklarından hemen vazgeçmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Osman Zeki Gümrü şunları söyledi:

* Vücut günde 1 ila 1.5 litre tükürük salgılıyor 1 santimetreküp tükürükte 750 bin bakteri var. Bu bakteriler normal şartlarda vücutla dost geçiniyor. Ama bağışıklık sistemi zayıflayınca hastalığa neden olabiliyor. Yere ya da havaya saçıldığında, bu bakteriler bir başkasının hasta olmasına zemin hazırlayabiliyor.

Tükürüğün içindeki oksijen, ağız dokularının beslenmesini sağlıyor. Ağız oksijensiz, yani tükürüksüz kalınca diş eti hastalıkları ve ağız kokusu ortaya çıkıyor.. Ana tükürük bezleri, kulak önünde, çene altında ve dil altında yer alıyor.

Ayrıca yanakta, dudakta ve boğazın çevresinde yüzlerce tükürük bezi var. Ağzın içini kaplayan pembe renkteki mukozada, tükürük azalıp da doku kuruduğunda çatlak ve yaralar oluşuyor. Yaralarda üreyen bakteriler de mantara neden oluyor. Bu yüzden ağız hiç tükürüksüz kalmamalı. Ağızdaki tükürük azaldığında tat alma duyusu bozulur.

* Dünyada en yaygın spor olan futbolla buna örnek vermek gerekiyor. Maç esnasında her futbolcunun yere tükürdüğünü görürüz. Bu bize normal gelir. Koşarken vücut tükürük salgıladığı için bunun normal olduğu düşünülür. Aslında tam tersidir. Tükürük dışarı atılmamalı.

Tükürüğün yüzde 100'ü vücuda yararlıdır. Futbolcular farkında olmadan birçok meslektaşının sağlığıyla oynuyor. Yeşil zemindeki tükürüklerin futbolcularla teması kaçınılmazdır.

Maç esnasında yere düşen futbolcu bir şekilde bu tükürükle temas ediyor. Dolayısıyla virüsün bulaşması kaçınılmazdır.

* Bugünlerde evde sıkılıp sabah sporuna çıkanlar da virüslü tükürüğe karşı riskli. Koşu parkurları, yürüyüş alanlarında çok tükürüğe rastlarız. Burada kullanılan ayakkabılar eve sokulmamalı.

Çamaşır suyuna batırılmış bir bezim üzerine açılmalı ayakkabılar. Bazı uzmanlar virüsün 9 saat durabildiği söylese de tam tersi örnekler de var.

Mesela İtalya'daki gemide 17 gün sonra insanlara bulaşmış. Koronavirüs biraz değişik tür bir virüs. Spor salonlarına da uzun süre girilmemeli.