genel

Pişirmeden önce yıkamamanız gereken 5 besin

Abone Ol

Günlük hayatımızda hepimizin farkında olmadan doğru sandığı yemekleri pişirmeden önce yıkadığımız birçok besin bulunuyor. Bu besinleri pişirme öncesi yıkamak sağlığımızı büyük oranda tehdit ediyor. Peki, hangi besinleri pişirmeden önce sudan uzak tutmalıyız? İşte pişirmeden önce yıkamamanız gereken 5 besin... Tavuk Tavuğu pişirmeden önce yıkıyorsanız, bu alışkanlığı bırakma zamanınız geldi. Bu durum bakteri veya patojenleri çoğaltmakla kalmaz, aynı zamanda kontaminasyon (gıda olmayan yabancı maddelerin sebep olduğu kirlenme) artırabilir. Tavuk en kolay besin zehirlenmesine neden olan bir gıdadır. Tüketirken çok dikkatli olmalıyız. Gıda zehirlenmesine yol açan salmonella bakterisi, tavuğun yıkanmasıyla elinize yayılır. Bu süreçte tavuğu kesinlikle yıkamayın ve en kısa sürede pişirin. Tavuğu uzun süre bekletmemenizi tavsiye ediyoruz.

Yumurta Çoğu kişi yumurtayı pişirmeden önce yıkamanın daha sağlıklı olduğunu düşünmektedir. Bakterilerden korunmak için yumurtaların üzerinde çözel bir madde konulur eğer siz yumurtaları yıkarsanız bu koruma ortadan kalkar.

Mantar Mantarlar da suyla çok uzun süre temas halinde olmaları halinde tat ve kıvam açısından değişebilirler. İçinde veya yakınında temizlendikleri yüzeyler kontamine olmadıkça onları tehlikeli hale getirmez. Ancak yıkadığınızda elastikiyet özelliklerini kaybedebilirler. Mantarlar çok emicidir, bu yüzden onları yıkarken hafif bir havlu kullanarak vıcık vıcık ve lastik gibi olmalarını önleyin.

Kırmızı et Tavukları yıkamak kadar tehlikeli olmanın yanı sıra, bakteri yaymak açısından, eti yıkarken ortama nem eklersiniz.Yıkama sırasında eklenen nem, tadı da etkileyecek olan buhar çıkaracaktır. Mümkün olduğunca kırmızı etten suyu uzak tutun. Yıkama alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız, aşırı nemden kurtulmak için pişirmeden önce kağıt havluyla hafifçe vurun ve sonra lavabonuzu ve yakındaki yüzeyleri her zaman iyice temizleyin. Eti marine etmeyi planlıyorsanız, buzdolabında saklayın ve her zaman etin içinde bulunduğu sıvıdan çapraz kontaminasyonu önlemeye dikkat edin.

Makarna Makarnayı yıkar yıkamaz içindeki nişastayı akıtmış olursunuz. Bu da makarna sosunun az emilmesine neden olmaktadır.