genel

Mutsuz olmanıza neden olan 10 hatalı yaklaşım

Abone Ol

Günümüzün en büyük sorunlarından biri 'mutsuzluk'... İş yaşamınızda, eğitim hayatınızda kısacası hayatınız her alanında hissedilir şekilde kendini gösteriyor.

O zaman size uzak durmanız gereken, mutsuz olmanıza neden olan 10 hatalı yaklaşımı söyleyelim...

1. GERÇEK AMACININ NE OLDUĞUNU BİLMEMEK! Biri size dönüp hayattaki amacınızı sorsa ne söylersiniz? Başarılı ve mutluluk mu sadece? Bunlar yeterice klişe olmadı mı? Bunları bir kenara bırakın. Kısa ya da uzun vadede asıl hedefleriniz neler, önce kendinize bunu sorun. Bu hayatta kendiniz için ne yapıyorsunuz önce bu sorunun cevabını verin.

2. KİN TUTMAK Bu durumun herhangi bir yararı yok. En çok zararı da size veriyor. Affetmeyi öğrenmelisiniz. Karşınızdaki insanı affettiğinizde ona değil kendinize iyilik yapmış olacaksınız.

3. ROL YAPMAK Olmak istediğiniz kişi misiniz yoksa insanların sizden beklediği gibi bir kişi mi oldunuz? Diğer insanları mutlu etmek için kendiniz olmaktan vazgeçiyorsanız mutsuz olmanız gayet normaldir. Bu ruh halinden en kısa sürede kurtulmak istiyorsanız öncelikle gerçekte olduğunuz kişiyle, olmaya çalıştığınız kişi arasındaki farklılıkları bulup yolunuzu ona göre çizmelisiniz.

4. OYALANMAK Birşeyler yapıyormş gibi görünüp aslında hiçbir şey yapmamak... Eğer geriye dönüp baktığınızda siz de hayatınızın oyalanmaktan başka bir şey olmadığını düşünüyorsanız, bunu değiştirmek için bir şeyler yapın. Zamanın akıp gittiğini bilin ve her anınızı hissederek yaşayın. Unutmayın ki şu kısacık ömürlerimizde oyalanacak fazladan bir 5 dakikamız bile yok.

5. SÜREKLİ ENDİŞELİ BİR RUH HALİNE SAHİP OLMAK! Farkında değilsiniz ama sürekli bir şeylerden endişe eden bir ruh hali içerisindesiniz. Olaylara sürekli olumsuz şekilde yaklaşıyor, başınıza gelen farklı olayların hep olumsuz tarafını görüyorsunuz. Unutmayın, her şeyi kendiniz için yapıyorsunuz. Olayların iyi tarafına yoğunlaşmak varken neden olumsuz tarafını görüyorsunuz?

6. HAYAL KURMAMAK Tamam hayal dünyasında yaşamıyoruz ama hayal kurmadan da olmaz! Boş, asla gerçekleşmeyecek hayaller kurun demiyoruz. Kurduğunuz hayalin peşinden gidecek cesaretiniz olmalı. Şunu söyleyebiliriz ki her büyük başarının arkasında tutkulu bir insan ve inanılarak kurulan bir hayal vardır.

7. GEÇMİŞE TAKILIP KALMAK İnsanları en mutsuz eden durum bu diyebiliriz. Geçmiş günlerinizi özlemle anarak, bugünü kaçırıyor olabilir misiniz? Unutmayın bir kitabın bir bölümünü tekrar tekrar okumaya devam ederseniz, gelecek bölümde ne olacağını asla öğrenemezsiniz!

8. MÜKEMMELİYETÇİLİK! Kusursuz bir hayat isteyebilirsiniz. Ama sonuçta hepimiz insanız. Elbette hatalarımız, doğru ya da yanlışlarımız olacaktır. Önemli olan bir hata yaptıysak bundan ders çıkarmamız ve bir daha yapmamaya çalışmamızdır. Hayatta herşeyin istediğiniz gibi olamayacağını kabullenin!

9. BORCA GİRMEK Bunun kaçınılmaz sonucu elbette stres olacaktır. Ailevi sorunlar yaşamanıza ve haliyle mutsuzluğa sürükleyecektir. Yaptığınız işte kendinizi maddi anlamda geliştirmenin yollarını arayıp bulmalı harcamalarınızda tutumlu olma konusunda kendinizi denetlemelisiniz.

10. SAĞLIKSIZ YAŞAM Sadece ruh halinize yönelik konular değil, sağlıklı yaşam adına beslenme düzeninizde dikkat etmediğiniz her durum mutsuz olmanıza neden oluyor. Spor yapmamak, mutsuzluk, stres ile geçen bir ömür… Tüm bunlar sizi bir 10-20 yıl yaşlandıracak ve mutsuzluğunuza neden olacaktır. Son bir not! Hayatta her zaman ilk önceliğiniz kendiniz olsun... Her anınızın tadını doya doya çıkarmaya ve sevdiklerinizle geçirmeye gayret edin. Unutmayın geçen zamanın telafisi yok!