genel

Milyonlarca Emeklinin Gözü Zam Oranında, Hangi Planlar Gündemde?

Milyonlarca emekli, maaş zamlarına dair merak içinde bekleyişini sürdürüyor. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri, enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte yüzde 37,57 oranında zam hakkı elde etti.

Abone Ol

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri, enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte yüzde 37,57 oranında zam hakkı elde etti. Ancak, bu artış oranı, asgari ücret ve memur maaşlarındaki yüzde 49'luk yükselişle karşılaştırıldığında belirgin bir farkı ortaya koydu. Bu farkın giderilmesi adına çeşitli alternatif planlar üzerinde çalışmalar hız kazanmış durumda.

Emeklilerin yaşam standartlarını korumak amacıyla gündemde olan formüller arasında kök maaş zammı, en düşük emekli aylığı için refah payı ve seyyanen zam yer alıyor.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi, tüm kesimler arasında maaş zamlarında eşitleme yapılması düşünülüyor. Bu yıl, refah payı ile 12 puanlık farkın tamamlanması durumunda emeklilerin zam oranı yüzde 49 olarak belirlenecek.

Seyyanen zam uygulaması ise maaşlara aynı miktarda Türk Lirası eklenmesini öngörüyor. Ancak, bu uygulamanın kök emekli maaşı alanlar için bazı dezavantajları bulunuyor.

Herkese aynı miktarda zam yapılması durumunda düşük emekli maaşı alan kişiler sınırın altında kalmaya devam edebilir.

Mevcut durumda en düşük emekli maaşının 10 bin liranın üzerine çıkabileceği konuşuluyor. Diğer bir seçenek olarak da, sınırın altındaki emekli maaşlarının en düşük aylık maaşa eşitlenebileceği değerlendiriliyor.

Emekli maaş düzenlemesi için yasal bir düzenleme gerekiyor. Meclis'in 16 Ocak'a kadar kapalı olması nedeniyle düzenlemenin şubat ayına kadar sarkabileceği ifade ediliyor.

Bu durumda, emekliler ocak ayında sadece enflasyon zammını alacak; diğer düzenlemeler ise şubat maaşlarına yansıyacak. Sürecin tamamlanması için düzenleme önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ardından TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak ve Meclis'ten geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak.

Son olarak, Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla resmen uygulamaya girecek.