genel

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Emekli olma şartı nedir? işsizlik maaşı nasıl alınır? Kıdem tazminatı nasıl alma şartı nedir?

Abone Ol

Sabah memurlar, milyonlarca çalışanın merak ettiği konuları cevaplamadı. Emeklilik maaşı, emekli olma şartları, işsizlik maaşı alma şartları ve tazminat gibi önemli konular hakkında gelen sorular ve cevaplar...

Soru: Şoför olarak çalışmaktayım çalışma saatim normal olarak sabah 8 aksam 18 olarak gözükmekte fakat servis aracini sabah saat 6.30 da baslayıp aksam saat 20 de sona ermekte çalışma saatim çok fazla ama mesai almiyorum ne yapmalıyım? (İSMİ SAKLI) Cevap: Siz aracı çalıştırdığınız anda mesainiz başlamış demektir. Bu yüzden çalışma saatinizde buna göre hesaplanacaktır. Haftalık 45 saati aşan saatler yüzde 50 fazlasıyla ödenir. Eğer ödenmiyorsa öncelikle Alo 170'i arayarak şikayette bulunabilirsiniz ya da arabulucuya giderek dava açabilirsiniz.

Soru: Geçmiş yıllarda 700 gün primim başkasının üzerine yatırılmış bunu kendi hesap numarama nasıl alabilirim? ömer faruk temiz Cevap: En yakın SGK müdürlüğüne gidip durumu anlatın elinizde o çalıştığınız işyerine ait belgeler de varsa götürün durumu düzeltirler.

Soru: Savunma sanayiinde boya atölyesinde çalışıyorum hem patlayıcı madde hem boya işinde sürekli maskeyle çalışmamdan dolayı fiili hizmet zammı almam gerekiyor mu? Zennun doğan Cevap: Bununla ilgili liste iş kanunu 40. maddede sıralanmış durumda. Orada detaylı liste var. Bakabilirsiniz. O listedeki işlerden birisini yapıyorsanız yararlanırsınız. Yoksa maskeyle çalıştığınız için böyle bir hak olmaz.

Soru: Emekliyim ve çalışıyorum. İşten atılırsam tazminat hakkım var mı? Selcuk Can Cevap: Emekli ya da diğer çalışanlar arasında bir fark yok. İşten kendi isteğiniz dışında çıkartılırsanız ve en az 1 yılı doldurmuşsanız tazminat alırsınız.

Soru: Almanya'da yasiyorum 39 yaşındayım ve bireysel emeklilik faydalanmak istiyorum ya da Bağkur'dan mı olmalıyım? Bir bilgi verirseniz sevinirim? Adem Aytemiz Cevap: Eğer Türkiye'de bir sigortanız varsa yurtdışı borçlanma yaparak emeklilik imkanı yakalayabilirsiniz. ancak yok ise bu kez Bağkur şartlarında en az 5400 gün yani 15 yıl borçlanmanız gerekir. BES sisteminde ise 10 yıl 56 yaş şartı bulunuyor. Hangisi sizin için uygun ise seçebilirsiniz.

Soru: 1988 de sigorta girişim var 1972 liyim. Askerden sonra yaşımı büyüttüm. 1969 doğumlu oldum. (Mahkeme kararıyla) Hangi yaş geçerli oluyor? SSK'da SSK prim günüm 8700 ne zaman emekli olurum? Alim Mutlu Cevap: Emeklilik hesaplaması yapılırken mahkeme kararı bile olsa yaş düzeltmeleri geçerli sayılmıyor. O yüzden sigorta olduğunuz tarihteki yaşınız geçerli. Buna göre de işe girdiğiniz ay ve güne göre 50 şada 51 yaşında emekli olursunuz Soru: Merhaba. Eşim vefat etti. 21 ekim de ben kızlık soy ismime geçmek istiyorum ama eşimden alacağım maaş kesilir mi? Simge DEMİR Cevap: Eşten alınan ölüm maaşının kesilmesi için tek şart evlenmek. Evlenmediğiniz sürece maaş alırsınız. Soy ismi değiştirmek maaşı etkilemez. Eşinizle resmi nikahınız olması gerekir.

Soru: SGK başlangıcım 16/11/1993 7450 gün pirimim var. Normal emekli olursam 2000 TL maaş gözüküyor. Malulen emekli olursam ne kadar emekli maaşı bağlanır? Levent Özçetin Cevap: Normal emellik ile malulen emeklilik arasında bir fark olmaz. Hesaplama aynı. Burada önemli olan sizin kazançlarınız

Soru: İyi akşamlar. 2020 yılında emekli olacak bir kişiye ne kadar maaş bağlanır? Günay TAYFUN Cevap: Maaşları belirleyen sizin prime esas kazancınız o yüzden maaşlarınıza göre belirleniyor.

Soru: Annem 14.09.1972 doğumlu. İşe giriş tarihi 15.10.2005. 5000 gün primi var. Ne zaman emekli olurum? İş yerinden kendi isteğimle ayrılırsam tazminat alabilir miyim? Taşeronda çalışıyorum. Gökhan kaya Cevap: İşe giriş tarihine göre 7 bin gün ve 58 yaşında anneniz emekli olur. İşten ayrılırsa tazminat alamaz istifa etmesin. Ancak 25 yıl 4500 gün şartı var. 2020'de bunu kullanabilir.