genel

Milli Eğitim Bakanlığı resmen duyurdu! Okullarda yeni dönem, bugün başlıyor..

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) harekete geçti. MEB yeni kararı resmen duyurdu. Okullarda yeni dönem bugünden itibaren başlıyor. Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor. Detaylar netleşti. Bugünden itibaren okullarda yüz yüze eğitim nasıl olacak? Yüz yüze eğitimde neler değişiyor. İşte detaylar...

18 milyon öğrenci için yeni eğitim öğretim yılı başladı. Uzaktan eğitim sürecinin ardından okullarına kavuşan öğrenciler yüz yüze eğitimde ikinci haftaya başlıyor. Okulların açılmasının ardından koronavirüs salgınında buluşa riskini en aza indirmek için birçok önlem alındı. Bunlardan biri de bugünden itibaren başlıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgını nedeniyle okulları daha fazla kapatmak istemediklerini söylemiş, okullarda PCR testi taraması yapılacağını duyurmuştu. Bugün başlayacak uygulamanın ayrıntıları belli oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı. Öğrencilere rastgele seçilerek pcr testi taraması yapılacak. Salgının yayılımının belirlenmesini amaçlayan bu uygulamanın gerekliliğini CNN TÜRK yayınına katılan İç Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Mustafa Çetiner değerlendirdi.

Velilerden izinsiz öğrencilerden test alınamayacağını söyleyen Çetiner, bu uygulamanın yüz yüze eğitimdeki sürekliliğe olumlu yönde etkileyeceğini vurguluyor.

Çetiner'in açıklamasında "Çocuklar yetişkinlere göre çok daha fazla oranda bulgusuz seyrediyorlar ve hastalığı yayma riskleri var." dedi.

Çetiner sözlerine "Bu anlamda gizli vakaları tespit edebilmek anlamında bu PCR testleri çok önemli. Bir anlamda bunu yapmak gerekiyor eğitimin devamlığınını kesintisiz sürebilmesini hedefliyorsak bu tür önlemleri almak zorundayız." diyerek devam etti.

İşte koronavirüs nedeni ile okullarda alınacak tedbirler... 1) MASKE ZORUNLU: Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardaki tüm öğrenciler okula maskeyle gelecek. Ancak, gelişimsel sorunu olan ya da maske takmakta zorlananlara muafiyet tanınıyor. Nemlenmesi durumunda değiştirilmesi için okul içinde yedek maske bulundurulacak. Çok yakın temasın gerektiği durumlarda maskeyle birlikte yüz koruyucu kullanılacak.

Öğretmenler aşılı olsa da okul bahçesine girişlerinden itibaren okulda bulundukları süre boyunca sürekli maske takacak. Farklı sınıflarda ders vermeleri durumunda dersler arasında maskelerini değiştirecekler.

Veli ve ziyaretçilerin; salgın döneminde mümkün olduğu kadar okul bahçesi de dâhil olmak üzere okul içerisine girişlerine izin verilmeyecek. Ancak zorunlu hallerde okula giriş noktasından itibaren maske takmaları sağlanacak.

2)AŞISIZ ÖĞRETMENE HAFTADA 2 KEZ PCR TESTİ Öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenecek ve sonuçlar okul tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulacak.

Öğrencilerle aynı ev içerisinde yaşayan kişilerin de aşılı olmaları, tam doz aşılarını tamamlamış olmaları öneriliyor.

3) DERS ARALARINDA HAVALANDIRMA: Ders sırasında sınıf camları öğrenciler açısından risk yaratmayacak şekilde (her türlü düşme ve travmayı önleyecek önlemler alınarak) mümkün olduğu kadar açık tutulup doğal havalandırma yapılacak.

Ders aralarında mümkün olduğu kadar tüm öğrenciler açık alana çıkarılıp, camlar ve kapılar tamamen açılarak sınıflar hava akımı yaratacak şekilde en az 10 dakika süre ile havalandırılacak. Ortak kapalı alanlardaki camlar sürekli açık bırakılıp bina içinin mümkün olduğu kadar dış ortam havası alması sağlanacak.

4) SINIFTA, BAHÇEDE SOSYAL MESAFE Okul bahçesinde ve çevresinde öğrenci, öğretmen ve diğer çalışanların kalabalık gruplar oluşturmamaları istenecek. Teneffüs saatleri, bahçede kalabalık oluşmaması için okulun fiziksel kapasitesi ve öğrenci mevcudu dikkate alınarak farklı zamanlara gelecek şekilde ayarlanacak.

5) HİJYENE SIKI DENETİM Okul bahçesinde öğrenciler arasında sosyal mesafe kuralının uygulanmasına özen gösterilecek. Okula giriş ve çıkışlarla teneffüslerde sosyal mesafenin korunması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Sınıf içerisinde öğrencilerin oturma düzeni, yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde yapılacak Ders süreleri sınıf boyutları ve öğrenci sayısı da dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak şekilde planlanacak. Okulun rutin temizliği sıklaştırılacak.

Çocukların, öğretmenlerin ve diğer okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama olanakları sağlanıp, ortak alanlara uygun sayıda el antiseptikleri konulacak.

MEB RESMEN DUYURDU! TARİHLER BELLİ OLDU Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim öğretim yılı takvimini açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle; 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı, 6 Eylül’de başlayacak, 1. dönem ara tatili 15-19 Kasım arasında, yarıyıl tatili 24 Ocak-4 Şubat arasında, 2. dönem ara tatili 11-15 Nisan arasında olacak ve karneler 17 Haziran 2022’de dağıtılacak.