genel

Meteoroloji'den 44 ile sağanak ve toz fırtınası uyarısı: 'O kişiler dışarı çıkmasın'

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden (MGM) yapmış olduğu son hava tahmin raporu ışığında; Trakya; Akdeniz'in, İç Anadolu'nun ve Karadeniz'in batı bölgeleri ve Marmara'nın doğu kesimi sağanak bekleniyor. 44 kent için sarı kod uyarısı verilirken, Marmara, Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Batı ve Orta Karadeniz'de çöl tozu etkisini gösterecek. İşte detaylar..

Abone Ol

Meteoroloji tarafından gelen son hava tahmin raporu ışığında; Yurdun kuzey, iç ve batı bölgelerinin parçalı ve çok bulutlu, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ve Bartın etrafının yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer bölgelerin az bulutlu ve açık olacağı bekleniyor. İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz’in iç bölgelerinde bazı noktalarında toz taşınımı olacağı değerlendirildi.

İstanbul Parçalı bulutlu 25° Ankara Bulutlu 28° İzmir Kısmen Güneşli 25°

Antalya Kısmen Güneşli 29° Trabzon Parçalı bulutlu 27° Bursa Kısmen Güneşli 26°

Adana Güneşli 37° Diyarbakır Parçalı bulutlu 31° Gaziantep Parçalı bulutlu 32° Ağrı Parçalı bulutlu 25°

Rüzgarın özellikle güney, güneydoğu civarlarından kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-80 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediiyor.

Havva sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı, mevsim normalleri üzerinde olmaya devam edeceği düşünülüyor.

KUVVETLİ RÜZGAR GELİYOR Rüzgarın, İç Ege, Batı Akdeniz’in iç noktaları, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç noktalarında güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve bazı yerlerde fırtına (40-80 km/saat) şeklinde eseceği değerlendirildiğinden meydana gelebilecek, ulaşımda gecikmeler, çatı uçması, iç kesimlerde toz yağmuru gibi olumsuz durumlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusundan vatandaşlara çağrıda bulunuldu.

TOZ TAŞINIMI UYARISI İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı tahmin edildiğinden, görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda gecikmeler gibi olumsuz durumlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyarı yapıldı.

"ASTIM YA DA BAHAR ALERJİSİ OLANLAR DİKKAT" Çöl tozlarının insan sağlığı üzerinde bazı riskler oluşturabileceğin belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar şu açıklamalarda bulundu:

"Astım ya da bahar alerjisi olanlar bu durumdan olumsuz etkilenir. O kişilerin bu dönemde dışarıya çıkmaması tavsiye edilir. Hapşırma, kuru öksürük, gözlerin yaşarması, baş ağrısı gibi semptomlar yaşayabilirler. Şu anda eminim ki çok büyük bir insan topluluğunun bu tip yakınmaları vardır. Ama bunun da çaresi partikül tutucu maske takmaktır. Pazartesiden itibaren yoğun çöl tozu geldi. Tamamen çöl tozu bulutu var. İzmir'de güneşi göremedik. İki gün önce Libya'da uçak seferleri iptal edildi. Türkiye'de de bugün yaklaşık 17 ilde çok etkili oldu. Bu doğal bir şey. Bahar alerjisi, maske takıldığında hafif geçer, takılmazsa ağır geçer. Bazen hastaneye yatışlarda bile artış olur. Yaklaşık 2-3 hafta boyunca maske kullansınlar"