genel

Menekşe bakımı püf noktaları

Abone Ol

Balkonunuzda veya cam önlerinde yetiştirmeye çalıştığınız menekşelere bakmakta zorlanıyorsanız vereceğimiz yöntemleri uygulayarak rahatlıkla menekşe yetiştirebilirisiniz. Ancak öncelikle şunu belirtmemiz gerekir; evlerde bakılan menekşe türü Afrika menekşesidir ve bizim size bakımından bahsedeceğimiz menekşe de aynı türdendir. Bu nedenle başka bir türe ait menekşe yetiştirip yetiştirmediğinizden emin olmanız gerekir.

Küçük ve delikli saksı tercih edin Menekşe bakımında dikkat etmeniz gereken en önemli unsur saksı türleridir. Çok derin saksılar menekşe için uygun değildir. Saksıların orta ve delikli olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Torflu toprak tercih edin Menekşeyi yetiştireceğiniz toprağın muhakkak torflu olması gerekir. Genetiği gereği nemli ve yoğunluğu düşük topraklarda yaşamayı seven bu bitkinin PH dengesi çok önemlidir. Evde Ph dengesini ölçmek mümkün olmadığından toprağına erlit, ponza, vermikülit gibi mineraller ekleyerek Ph dengesini ayarlayabilirsiniz

Direk güneşten koruyun Menekşe tropikal iklimleri seven bir çiçektir. Gün ışığını sever ancak direk olarak güneş ışığı bitkinize zarar verir. Evinizde doğu veya batı cephe varsa, menekşenizi bu yönlere bakan pencerelerin önüne koymalısınız.

Sulamaya dikkat Menekşe genellikle ya az sulamadan ya da çok sulamadan ölen bir bitki türüdür. Az öncede belirttiğimiz gibi menekşe tropikal iklim sever toprağını ne çok fazla ne de çok az sulamanız gerekir. Örneğin menekşenizin toprağı nemliyse toprağını tekrar sulamanıza gerek yoktur.